Rzadkie kupy

Cześć dziewczyny,

Niepokoją mnie rzadkie kupy i mojej córci. Ostatnio przez chyba dwa tygodnie nie chciała nic jeść poza moim mlekiem więc tłumaczyłam sobie to tym, ale ostatnio zaczęła jeść troszkę chleba, bułki, szyneczki, ze dwie łyżeczki obiadku czy kaszki a kupy nadal są rzadkie. Co jakiś czas pojawia się nam w kupie śluz. Wydaje mi się że ostatnio coraz częściej.  Dodam że córeczka bierze żelazo. 

Miałyśmy iść dziś na szczepienia i miałam to skonsultować z pediatrą ale nam je przełożyli dopiero na maj z powodu choroby lekarki. Zastanawiam się czy iść mimo to wcześniej do pediatry skonsultować.

Przy przyjmowaniu żelaza mogą pojawić się rzadkie kupy , nasz pokarm tez jest lekko strawny i stad te kupy są luźniejsze , ja tez widzę po synu ze jak w dzien nie zje nic prócz piersi to robi na rzadko a jak zje tak porządnie to i kupa jest inna . 
Luźne kupy jak u nas sa  to przeważnie wtedy kiedy idą zęby i utrzymuje się to kilka dni . 
Jezeli nie ma oznak odwodnienia typu zapadnięte ciemiączko , zmniejszonej ilości oddawania moczu , senności to myśle z nie  ma się czym martwić ale jeżeli sama nie jesteś pewna to konsultacja z pediatrą nie zaszkodzi . Gdyby to była wina żelaza to wtedy lekarz zmieni na inne , bądź może trzeba powtórzyć badania i zobaczyć czy jest potrzebna suplementacja dalsza . 
a żelazo dziecko przyjmuje z powodu anemii ? 

Dokładnie zelazo tak już ma , tez zauwazylam ze sam cyc luzna , a jak zje co innego odrazu twardsza konsystencja 😂

Kurcze mi sie qydawalo ze zelazo wlasnie zatwardza;)

Moze sproboj jakis kleik jej podac? Albo marchewke gotowana z ryzem ?

Bardziej zagesci kupe zeby sie nie odwodnila a duzo tych kupek w ciagu dnia?

A może idą jej ząbki? wtedy rzadkie kupy są normalne

Lepiej iść do lekarza I skonsultować to jeżeli masz wątpliwości. U nas jest zupełnie odwrotnie bo karmie piersią,  a syn gęstą kupę ostatnio zrobił. Jednak co jakiś czas jest inna ale narazie wygląda, że jest w porządku.. ja za tydzień pójdę na szczepienie to spytam się lekarz

Jeżeli taką podstawa żywienia nadal jest pierś, to kupki mogą być żadkie, natomiast jeżeli były inne a nagle zrobiły się takie żadkie to napewno warto skonsultować z lekarzem. Być może to efekt podawania żelaza, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Jeżeli jeszcze do tego zapach zmienił się na taki jakby ostry, kwaśny, nie wiem jak to ująć w słowa... to może być nietolerancja jakiegoś pokarmu. 

Właśnie ząbki też jej idą, nie miałam pojęcia że ząbkowanie może mieć związek z kupami.

Zapach kupek jest raczej taki sam, nie zauważyłam żeby był inny.

Żelazo przyjmuje bo miała kiepskie wyniki z krwi - większość było na dolnej granicy normy a część poniżej.

Paula u nas właśnie przy ząbkowaniu pojawiły się rzadkie kupki ;) jak ogólnie ma apetyt, nie jest jakaś osowiała itd to poczekałabym jeszcze parę dni. 

U nas tez przy zabkach wiecej kup;( i vo chwila moze nie takie duze i plynne ale jest ich wiecej i odparzenie szybviej potrafi sie pojawic;/

Jak piszesz ze idą ząbki to najprawdopodobniej stad te luźne kupy , u nas tak samo jest i bardzo wtedy mu odparza pupkę . 
żelazo jak jest źle dobrane to zatwardza ale I również rozluźnia , zależy od organizmu . Ja to przerobiłam na sobie ;) 

Możliwe,  że to przez ząbki. Ja sama nie raz zastanawiam się nad zmianą konsystencji kupy u dziecka. Tylko u mnie faktycznie źle znosi ząbkowanie 

Paula skonsultować nie zależy, bo też mi się wydawało, że żelazo to się równa zatwardzenie, ale Valentina pisze, że może być też inaczej. Na pewno nie zaszkodzi się dopytać pediatry jak będziesz na szczepieniu. 

U nas przy ząbkach też było dużo więcej kup i luźniejszych, więc może to ten etap też? 

U nas tez właśnie przy ząbkowaniu było sporo kup i pupa aż nawet czerwona. Tak samo po zjedzeniu dużej ilości winogron.

Właśnie czytałam że po żelazie mogą być i zatwardzenia i luźne kupki. Więc w sumie niewiadomo, może to i po tym. Na pewno warto dopytać lekarza. No i jeśli są dodatkowe dziwne objawy.

Po żelazie zwykle częściej występują zatwardzenia ,ale różnie może być.

U nas przy ząbkowaniu nie zauważyłam więcej kupek czy też bardziej luźnych. 

właśnie u nas zawsze po żelazie tak było że były zaparcia

Ja tez slyszalam ze zelazo dziala zatwardzajaco nawet jak w ciazy bralam to staralam sie jesc qiecej warzyw aby nie miec problemu z wyproznieniem

Ja nie zwróciłam uwagi czy coś zmieniło się u mnie biorąc żelazo 

u mnie przy ząbkowaniu to są luźniejsze kupy, ale jakoś nie ma tragedii, więc nie panikuję.