Rytm dobowy

Mymy, jsk było z załapaniem rytmu dobowego u waszych maluchów?

Mojs córks ma już prawie dwa miesiace i pojawił się pewnien kłopot. Mała po wieczornym rytuale kąpieli zasypia ładnie ale budzi sie kolo 22/23 i nie spi do 1/2. Nie wiem co moge z tym fsntem zrobić.. Córka w dzień duzo spi. Próbuje skracać ten sen jak tylko mogę, ale wrecz nie da sie jej obudzic czasami. Jak przyjdzie jej pora to ma oczy jak 5 zl i nie chce spać. Dls mnie jest to męco�

U nas 27tygodni i nadal nie mamy rytmu dnia, choć wiem że to ważne, ponieważ dziecko czuje się bezpieczeństwa, spokój i równowagę. 

Rytm wieczorny mamy kąpiel, balsamowanie, mleczko, przytulanie i sen ale zdarzy się że moja córka się obudzi w nocy i rozmawia sama ze sobą (tak było  wczoraj) ja wtedy zostawiam ją do momentu płaczu, jak zaczyna płakać to biorę tulimy się albo daje mleczko (jeśli nadal nie chce spać wkładam do łóżeczka ( ale zazwyczaj zasypia))

Jestem tego zdania, że musi wiedzieć że jest nocka i trzeba spać.  Chociaż mąż często mówi weźmy ją do siebie do łóżka ale ja nie pozwalam bo właśnie boję się takiej sytuacji ja Twoja że nie będzie chciała mi spać 

My od samego początku mamy swój rytm dobowy.

Przy drugim dziecku byłam po prostu cwańsza...:) 

Córcia od początku zasypiała sama w łóżeczku o wyznaczonych porach, obserwowałam ją kiedy widziałam że senna układałam spać i wyrobiłyśmy sobie swój rytm ;)

Była 8 rano do 8:40 (teraz już większa więc śpi dłużej i nie mamy tej drzemki)

10:20- 12:00

I 14:30-15:30/16 :)

Córka w lipcu 2 lata, 

To ja po kąpieli, balsamowaniu i karmieniu gasze swiatlo i ją usypiam. Odkładam do łozeczka ale ona budzi sie wlansie kolo 23 i nie chce juz dalej zasnąć

Moja ma 9 miesięcy i mam cały czas ten problem . Mimo rytuałów braku zabawy i riznow w nocy mmoja córka po karmieniu bardzo często nie śpi 1-2,5. Początkowo myślałam ze nie najada się z piersi bo miałam słaba laktację i doksrmualam w nocy mm . Probkem na chwile zniknął i zaraz powrócił . Nie mogę z tym zrobić absolutnie nic tzn zostawiona w łóżeczku płacze strasznie i nie ma szans ma uspokojenie się a niezależnie czy głaszcze bujam przytulam kładę obok siebie w łóżku to ten czas musi minac inaczej nie zaśnie . Tylko moja to typowe hnb i te dzieci podobno często tak maja 

Klaudiamama może spróbuj przeciągnąć jej wieczorne rytuały.lsprubuj chociaż o pół godziny moze godzinę wydłużyć jej porę na sen nocny.

Klaudia a macie ciemno w pokoju? Położna zwracała mi uwagę żeby w ciągu dnia odsłaniać rolety żeby było światło dobowe, a wieczorem żeby dziecko spało po ciemku bo to kształtuje rytmy dobowe. Ja staram się zmęczyć młodego jak najbardziej, próbuje robić tak żeby od 16-17 już nie spal i ok 19 zaczynamy kąpanie itp. Ostatnio też miał taki moment, że budził się w nocy i gadał do siebie ale dostawał smoczka, przytulał głowę do pieluchy i spał dalej. Teraz z kolei chce 2x w nocy jeść. A Twoja nie jest głodna wtedy jak się przebudzi ? Może to jakiś Skok rozwojowy jest i kwestia czasu i samo przejdzie. Mieliśmy taki tydzień co co 1h się budził w płaczem.. Myślałam że to będzie trwało wiecznie ale przeszło. 

U nas od początku córka w nocy miała ciemno w pokoju. Wie że to noc i trzeba spać. Oczywiście też były momenty że o 23 się budziła na jedzenie, ale nie szła spać. Okazało się że nie najada się piersią więc dalam butelkę i od tamtej Pory do 8/9 śpi, z pobudka i na jedzenie o 1 i o 5  

W pokoju mamy ciemno. Swieci soe tylko delikatna lampka nocna bo czuje sie pewniej jak widze dziecko. Tez myslalam ze to głod i probowałam nawet podawac mm. Niestety to nie jest to. 

U mnie nie było problemu z rytmem dnia. W nocy spał bardzo ładnie i szybko zrozumiał, że noc jest od spania. Podstawa to rytuały. Nie ma przebacz, nawet jak mamy gości czy inne plany. Tak małe dziecko jest najważniejsze. To co sobie teraz zbudujemy zaprocentuje. W dzień drzemki, ale bez zasłaniania światła dziennego, bez chodzenia na paluszkach. Trzeba normalnie się zachowywać. Za to wieczorem kąpiel, cisza, przygaszone światło przy wyciszaniu. 

U mnie na początku były jedynie problemy z godziną tego zasypiania. Bo wyciszaliśmy się nawet kilka godzin. Bywało, że zasypiał o 23. Jednak już od 19-20 było przytulanie, bujanie, karmienie i cisza. W czasem się to poprawiało i krócej nam to zajmowało.

Trzeba pamiętać że dziecko to nie robot nie da się je zaprogramować żeby chodziło jak w zegarku. Zawsze coś może zakłócić rytm dnia jaki się wypracuje a to ząbkowanie a to jakiś ból a to skok rozwojowy 

Wczoraj udalo sie ze polozylysmy sie o 22 i przespana cala noc z przerwami na jedzenie tylko 

Dokładnie, dzieci to nie roboty. Ale pewne rzeczy da się wypracować. Choć kiedyś czytałam że rytm dnia/nocy dla takiego dziecka nie ma znaczenia bo nie odróżnia dnia od nocy.. Nie wiem ile w tym prawdy. 

U nas jednak przy obojgu stosowaliśmy rytm dnia/rytuały. I chociaż czasami były małe odstępstwa to na ogół dzieciaki zasypiają o podobnych porach. Hania ma 3 lata i do tej pory nasze dni wyglądają podobnie. Ze Stasiem miałam czasami problemy, bo on podobnie jak Twoja córeczka budził się i buszował. Zazwyczaj między 5 a 6 rano. Potem jak nigdy nic szedł dalej spać. U nas pomogło że budziłam się ok 4 żeby dać mu mleko, przyzwyczaił się i teraz już się nie budzi. 

Dobrze ze i u Was znalazł się sposób. Oby to nie był jednorazowy incydent. ;) 

Wypracowanie rytmu dnia jest bardzo ważne, dzięki temu córeczka będzie wiedziała co następuje po czym, a także Ty będziesz miała komfort psychiczny, bo będziesz mogła rozplanować codzienne czynności. Z całą pewnością nieraz mała nie będzie podporządkowywać się rutynie, ale takie są uroki maluchów. Oczywiście jest to pracochłonne zadanie, ale możliwe do wykonania 😉

No a co poradzicie jeśli od początku są rytualy wieczorne pora chodzenua spać ta sama a dziecię i tak ma przerwy w spaniu w nocy mimo ze ma jyz 9 miesięcy ??? Bo szczerze jestem tym bsrdzo zmęczona 

Druga przespana noc za nami. Strasznie sie ciesze 

Justamama ja staram sie wymęczyć małą zeby nie spala wieczorem. Jesli u cb juz 9msc to moze ograniczyc drzemki w ciagu dnia jesli je ma

Nie da się ich ograniczyć bo ona bardzo mało śpi w dzień . Dw razy po 20-40 min No na spacerze przed południem potrafi godz . Nie daje spac później niż 16.30 poprostu budzę ake rzadko wypada tak drzemka raczej o 15 jest już po drugiej drzemce a kapiemy po 19 . 

JustaMama może ząbkowanie tak wpływa że dziecko w nocy się wybudza i nie może znów zasnąć 

JustaMama a jak się wybudza to co je, pije? Czy po prostu się budzi?

Nie wszystkie maluchy "lubią spać" :) Pocieszę Cię jednak że z wiekiem to się może zmienić. 

Mój syn jak był mniejszy to w dzień miał nawet 3 drzemki, potrafił spać po godzinie. Ale za to rano o 6 był już jak młody Bóg :D dodam że w nocy potrafił budzić się na jedzenie ze 3 razy. Więc ja o 6 rano ledwo żyłam. Teraz skończył rok i odpukać w nocy się nie budzi, dopiero nad ranem ok 4-6 wierci się to dostaje mleko i śpi do 8. W dzień ma jedną drzemkę od 13 do zależy 14-15. I codziennie zasypia ok 21.

Hania natomiast jako maluszek spała po 5 minut, ale za to przesypiała pięknie noce w zasadzie od samego początku. W dzień spała do 3 lat, wieczorem kładła się spać ok 21-22 i potrafiła bez pobudki spać nawet do 10. Teraz od kilku miesięcy nie spi w dzień to max 21 i już spi, wstaje zazwyczaj miedzy 8, a 9.

Wszystko tak naprawdę zależy od dziecka. Trzeba mieć dużo cierpliwości. Był okres że np Staś budził się o 5 i do 6 buszował, a potem szedł dalej spać.. Ale na szczęście minęło mu to. Tutaj też potrzebny był czas.

U nas ze spaniem jest probkem bo ani w dzień ani w nocy . W dzień jak pisałam 20-40 min dwa razy często na raty tzn trzeba iść dolulac albo dospu na rękach . W nocy u nas 3pobudki to naprawdę dobra noc :D i wstaje zwykle koło 6-6.30 . Zdarza się ze pospi do 7.30 ale wtedy noc jest budzenie co godz albo vzesciej albo przerwa w spaniu 2-3 godz najczesvuej obudzi się kolo 2 i nie śpi do 4-4.30 No i jak zaśnie to wtedy śpi do 7.30 . 
To ze się budzi często to mnie nie msrtwi tzn jasne ze chciałabym spav ale syn budził się do 3 lst wiec niektóre dzieci tsk maja i da się zyc . Najczęściej to trwa moment dać smoczka okryć włączyć karuzele nawet się nie wybudmm za bardzo .

Najgorsze dla mnie są te długie przerwy i nic nie działa . Często jest tsk po karmieniu ze się rozbudzi zje i spac nie chce 2-3 godz . Albo budzi się jeszcze przed jedzeniem i nie śpi . W kincu karmie ale to tez nie pomaga . 
corka je w nocy najczęściej między 2a 3 mm i 5-6 pierś i potem jyz nsjczescuej wstaje .

aneczko to nie chodzi o zabki bo ona nie ma ani jednego jeszcze ( teraz dopiero wychodzi ) a sytuacja jest id zawsze z krótkimi przerwami