Dziewczyny. Jestem młodą mama 3 miesięcznego bobasa,wszystko bylo ok dopóki nie usłyszalam kilku komentarzy 'on jest rudy'. Świat mi się zawalił..Ciągle placze i mam chec robienia zdjec włosków w kazdym możliwym świetle. Nikt z naszych rodzin nie jest rudy ale wiem ze taki kolor moga przekazać dalecy krewni. Czy jest możliwość ze te wlosy sciemnieja lub zrobia sie blond? Prosze o odpowiedź czy ktoras z mam miała taki przypadek i wloski zmienily sie?
Nie rozumiem w czym problem :)? Blond , rude czy brązowe jak dla mnie bez znaczenia. Włoski nie są na tych zdjęciach takie typowo rude. Chociaż takie również mają swój urok.
Świat się zawalił? Naprawdę to jest aż takie straszne :) ?
Aczkolwiek kolor się zmienia ;) U mnie córka urodziła się z ciemnymi , potem jej wyjaśniały na taki ciemny blond ,a teraz ma 9 lat i ma coraz ciemniejsze wręcz brązowe po tacie :)
Musiałam przeczytać dwa razy, bo aż nie wierze. Poważnie świat Ci się zawalił , bo dziecko może mieć rude włosy? Co za różnica jaki kolor włosów ? Najważniejsze jest zdrowie dziecka. Czy Twoje dziecko jest zdrowe ? Jeżeli odpowiedziałaś sobie tak, to nie mam więcej pytań. Dla mnie bez roznicy jaki kolor włosów. A to , ze ludzie sobie gadają, to niech gadają. Zawsze gadali i będą gadac. Co do pytania to ja na zdjęciach nie widzę typowo rudego koloru I tak dziecia włosy się zmieniają , ciemnieja bądź jaśnieją .
Dziękuję za odpowiedzi. Z mysla ze dodalam taki post wcale nie czuje sie dobrze,zdaje sobie sprawe ze sa poważniejsze problemy na swiecie niz kolor włosów ale jestem taka osoba ze wszystko strasznie przezywam i martwie się..musialam w końcu to wyrzucić z siebie..nie wiem dlaczego taki powod rujnuje mi psychike..Chce dla swojego dziecka jak najlepiej,boje się o jego przyszłość. Bedac w ciazy widziałam już tego czarnulka (oboje z mezem jesteśmy brunetami) a tu taka niespodzianka. Mam nadzieję ze z czasem poukladam sobie właściwie w głowie.
A ja nie widze koloru włosów że sa rude;) naprawde;) znam dziewczynkę z takim kolorem włosów i szczerze nie wyobrazam sobie aby miała inny kolor, wyglada w nich ślicznie, to jest kolor wyjątkowy, moze kiedyś był inaczej postrzegany ale w dzisiejszych czasach?
Mamuśka nie martw sie na zapas, kolor włosów potrafi sie z mienić, młodsza córka urodziła sie z czarnymi prostymi włosami;) już sie cieszyłam ze ma moje włosy;) ot teraz ma włosy ciemny blond i loki;) nikt w rodzinie ne ma ;) a co tam niech ma i loki;) pasują do niej;)
starsza córka też miała zmiane koloru włosów ale odwrotnie jak młodsza na bardziej ciemniejszy ;)
dodam ze pod słońcem włosy tez nabierają różnych odcieni;)
Nie martw sie uwagami innych, twoje dziecko jest wyjątkowe, bez wzgledu na kolor włosów
Beza naprawdę nie masz się czym przejmować. Jezeli chodzi o przyszłość Twojego dziecka to trochę w sumie się nie dziwie , bo dzisiejsze dzieci potrafia być naprawdę okrutne, ale wsyztsko wychodzi od rodziców. Ja tłumacze swojemu synowi , ze nie wolno się z nikogo śmiać ani wysmiewac itd. Ale naprawdę na zdjeciach nie widzę rudego koloru.
Dzięki dziewczyny. Troszke mnie uspokoiłyście ale chyba jeszcze troche minie zanim przestane o tym myslec i zaakceptuje to jak jest. Jednakze podniosłyscie mnie na duchu :)
Jestem w szoku ! Czytam i nie wierze ! Jak można powiedzieć ze świat się zawalił bo dziecko jest rude???
to co inni gadają niech sobie gadają…rude czy nie rude co za znaczenia ? pierwszy raz spotkałam się z czymś takim
moj synek ma podobny odcień włosów zależy jak światło pada jak podchodzi pod rudy raz zloty blond taki miodowy bardziej u nas akurat mój narzeczony tak ma ze broda ruda włosy bardziej pod blond takie miodowe ciężko mi określić
ja uwielbiam jego włoski i nawet jakby był typowo rudy nie przejmowałabyś się tym !
dziecko kochamy nie zależnie od tego jaki ma kolor włosów
przepraszam ze może tak wybuchowo zareagowałam No ale na prawdę do tej pory nie wierze ze można załamać się przez kolor włosów a tak jak piszą dziewczyny włosy się zmieniają ja miałam ciemne jak się urodziłam a później mi zajaśniały
Wiem ze ludzie maja o wiele gorsze problemy ale nie spodziewalam sie takiego koloru wlosow u dziecka poniewaz oboje z facetem jestesmy ciemni. Nie poczytalam tez na ten temat i ogarnął mnie szok gdy moje dziecko skończyło kilka miesięcy :(
ja nigdy nie czytałam nic na temat włosów u dzieci bo wiedziałam ze mogą się one zawsze zmienić i sporo tez idzie dziedzicznie
ale prawdę nie ma się czym zamartwiać i uwierz mi ze nawet jak będzie w jakimś stopniu rude na pewno sobie poradzi w życiu takie dzieco są bardzo mądre u mnie w rodzinie tez byli rudzi/kasztanowi i nie dość ze mądrzy to przystojni heh :)
my jak myśleliśmy kiedys nawet o tym ze byla by dziewczyna oboje mowilismy ze super jakby była piegowata i do tego ruda <3
mamy synka i tez było by super jakby miał piegi i odcień rudosci na włosach a co będzie to będzie :)
glowa do góry zobaczysz ze nie będziesz miała czym się zamartwiać jak podrośnie :)
Mysle ze bardziej szok spowodowal taką reakcje nizeli faktycznie swiat mialby sie zawalic przez kolor wlosow;)
Ludzie czasami powiedza cos co nas mamy moze niepokoic lub dawac do myslenia, moze nie zlosliwie nie specjalnie, mysle ze nie ma tez co brac tak do siebie tego co mowia inni;)
Wydaje mi się że w tych czasach rudy kolorów włosow nie szokuje jak kiedyś, coraz więcej ludzi ma rude włosy i żyje , a np dziewczynki o rudych włosach potrafią być piękne .... Nie powinna się Pani przejmować a włosy jeszcze mogą zmienić kolor
Po pierwsze, włosy dziecka na zdjęciu wyglądają raczej na ciemne.
Po drugie kolor włosów dziecka może się zmienić jeszcze parę razy w jego życiu.
Po trzecie za kolor włosów odpowiada kilkanaście genów. Ty możesz mieć ciemne włosy, twój mąż będzie miał ciemne włosy, ale gdzieś w jednym z tych kilkunastu genów zajdzie mutacja i włosy u dziecka będą rude.
Po czwarte... A jaka to tragedia, że dziecko ma rude włosy? W jaki sposób to na wpłynąć na jego przyszłość? To twoja w tym głowa jaki rodzica i twojego partnera, żeby w dziecku budować pewność siebie i poczucie własnej wartości. Dziecko może być najpiękniejsze na świecie, ale jak będzie pozbawione pewności siebie i nie będzie czuło, że coś jest warte, to mu się wygląd do niczego nie zda.
Może zamiast płakać nad włosami, to pora zacząć akceptować dziecko takim jakie jest. Bo ono cię jeszcze nieraz z życiu zaskoczy i nie będzie takie, jak ty sobie wymyśliłaś. I to na pewno nie tylko w kwestii wyglądu. A niczego w życiu tak nie potrzebuje jak akceptacji rodziców.
Jejku. Na prawdę czy bedzie rude czy łyse czy jeszcze jakieś inne to nie jest problem. Ja nie rozumiem na prawdę tego wątku. No dzieci się rodzą z strasznymi wadami lub nawet nie jest dane żeby się narodziły. A tu jest problem o rude włosy???????
Po części się zgodzę, że są gorsze problemy niż kolor włosów, który może się jeszcze zmienić, ale jesteśmy tu na forum, żeby rozmawiać na każdy temat, o wszelkich naszych obawach, rozterkach czy wątpliwościach. Gdzie zadać nawet najbardziej banalne czy nawet kontrowersyjne pytanie jak nie tu :) Wg mnie te włoski nie są rude. I u dzieci kolor może się jeszcze zmienić. Moja siostra jako dziecko miała do 3 roku życia złote loczki, później zaczeły jej włosy ciemnieć i jak miała 4 latka miała już ciemny brąz. Trafiliśmy kiedyś oglądając stare albumy na fotki Taty z dzieciństwa i okazało się, że u niego było tak samo - z blondyna stał się ciemnym brunetem. Także głowa do góry, wszystko się może jeszcze zmienić. A póki co spróbuj zaakceptować to - każde dziecko jest wyjątkowe - bez względu na kolor włosów. I naszą rolą jako rodziców jest nauczyć dzieci tolerancji - czy na kolor włosów, skóry czy jakiekolwiek inne cechy.
Kochana niczym się nie przejmuj. Na zdjęciach wg nie widać rudego koloru. A gdyby nawet to przecież to Twoje ukochane dziecko nie ważne jakie będzie - będzie kochane. Kolor włosków często się zmienia. Ja np. w okresie nastoletnim farbowałam się na rudo;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.