Ruchy dziecka

od którego tygodnia można poczuć ruchy dziecka? jak to u was było?

10 ruchów w ciągu godziny zwykle jak jest te 10 ruchów to można być spokojnym w danym dniu wybiera się godzinę kiedy dziecko jest aktywne najlepiej jak się położymy odpoczywamy dziecko wtedy najczęściej jest aktywne bo jak chodzimy to bujamy malucha w brzuchu i maluch smacznie zasypia:)

Moje dziecko jest najbardziej aktywne gdy coś jem :slight_smile: choć po posiłku przy leżeniu także.

Barkowska jak zjesz coś słodkiego albo np napijesz się słodkiego napoju to zobaczysz że maluch też da znać o sobie tak to działa cukier pobudza :slight_smile: dlatego jak nie czuje się ruchów to najlepiej zjeść coś I położyć się i maluch zacznie szaleć.

U mnie maluszek był najbardziej aktywny wieczorem kiedy juz leżałam i odpoczywałam. Tez mialam wrazenie ze jednego dnia byl bardziej a drugiego dnia mniej (ale codziennie sie ruszal). Metoda na cos słodkiego u mnie sie sprawdzała :slight_smile: Faktycznie jak zjadlam cos słodkiego to sie maly przeciągał. Mysle, ze jego aktywnosc zalezy tez co robimy w ciagu dnia i jak bardzo jesteśmy wieczorem zmeczone. Teraz zaczynam 34tc i czasami mam juz dosyc jego figlów (potrafi kopac przez godzine lub troszke dluzej). Niby miedzy nami jest 9tygodni różnicy ale nie przejmuj sie bo to dla dziecka bardzo dużo. Im bedzie wiekszy tym bardziej mu bedzie ciasniej w brzuszku i ruchy będą bardziej odczuwalne i częstsze.

Mnie moje dziecko traktuje jak worek treningowy

Dzieci są różne niektóre w brzuchu są spokojne a niektóre robią imprezę heh. Więc też warto obserwować jak zachowuje się maluch w brzuchu aby wiedzieć czy jest jakiś powód do niepokoju bo np wcześniej worek treningowy robił A np nagle coś za spokojny ale jeśli ruchy są to znaczy że raczej jest ok.

Bakowska, jeśli będziesz liczyła ruchy to staraj się na lewym boku. Pozycja na prawym nie jest zabroniona, ale często uciska się tętnicę i pozycja jest niewygodna, sprawia dyskomfort, np zawroty głowy czy duszności.

Gdybys kiedyś miała problem w czasie ktg z powodu słabo wyczuwalnego pulsu maluszka to zjedz coś słodkiego lub wypij kilka łyków Słodkiego napoju. Nie są zdrowe, ake szybko pobudzą maluszka (ze względów zdrowe lub nie- nie każda położna Ci poleci tak zrobić). Kilka razy miałam taką sytuację i zawsze na badanie nosiłam coś słodkiego ze sobą- to prosty i szybki sposób na zaoszczędzenie czasu, nerwów i stresu.

KontrolaJakosci to moje mnie tak traktowało podczas ktg :P, a tak to głównie odczuwałam ruchy wieczorem jak już się położyłam a w ciągu dnia to jak było już ciepło i wyszłam trochę posiedzieć na słońcu to również zaczynał być aktywny, były dni, że czułam że rusza się bardziej lub mniej ale dopóki w ogóle czułam ruchy to się nie martwiłam

U nas każde badanie każde ktg to był lomot w brzuch się śmiałam że nie lubi być kontrolowany i chyba to prawda bo mój syn woli sam wszystko za rączkę iść też nie chce heh.

U nas maluch aktywny najbardziej kiedy matka chciała iść spać haha

10 ruchów w ciągu godziny. Tak mnie uczyli w szkole rodzenia. Gdy niepokoi nas cisza, mamy się położyć, najlepiej na wznak i poczekać lub zjeść coś np słodkiego.

Moja mała miała także różne dni. Jednego dnia ciagle czułam ruchy a innego prawie wcale. Ponoć przy pierwszej ciąży to normalne nie wiem jak z kolejnymi ale oczywiście ze jeżeli coś czujemy ze jest nie tak najlepiej to sprawdzić dla własnego spokoju

Zawsze lepiej jest sprawdzić dla własnego spokoju. Natomiast na własnym przykładzie wiem ze z ruchami jest różnie. Ja raz czułam często , następnego dnia prawie wcale … ponoć dziecko jest raz mniej aktywne raz więcej …
przy pierwszej ciąży tez to jest odczuwalne mniej na początku … wiec z ruchami bywa różnie. Ale najlepiej sprawdzać jeżeli coś nas niepokoi. Ja często jechałam do położnej żeby zbadała tętno i czy wszystko ok.

Mój maluch miał dni bardziej intensywne i takie dość ospałe. jednak w 39 tygodniu trafiłam do szpitala bo ruchy były bardzo gwałtowne. Zaniepokojona byłam czy to nie pępowiną. Na ktg wyszła bradykardia i tachykardia oraz wypadanie tętna. zostałam w szpitalu do samego porodu. Jeśli cokolwiek niepokoi to moja lekarka prowadząca kazała natychmiast przyjeżdżać na kontrolę i mówiła też, że w ciąży jest urlop od myślenia- nie mamy myśleć i zastanawiać się czy dane zachowanie dziecka jest ok czy też nie. Mamy natychmiast weryfikować u specjalistów. Podobnie z wodami - sączy się coś to natychmiast do szpitala a nie zastanawiać się czy to to czy też nie.

Jestem w drugiej ciąży i mogę śmiało powiedzieć że dzieci juz w brzuchu są różne. Pierwszy syn najbardziej lubił aktywność poranna :slight_smile: zaś teraz widzę że bardziej wieczorem lubi dokazywać. Bardzo dobrym sposobem jest karta ruchów ciąży gdzie możesz sobie zapisywać o której godzinie i ile ruchów poczułaś. Musisz także wziąść pod uwagę ze ruchów może być raz wiecej raz mniej a juz pod koniec ciąży gdy dziecko ma mnie miejsca staną sie one mocniejsze acz moze byc ich mniej choc 10 ruchów według metody Cardiff miedzy 9 rano a 21 jest to norma. Jeśli dwa dni pod rząd bedzie ich mniej lub w ciagu dnia w ogole ich nie poczujesz wtedy zgłoś sie do lekarza.