Ruchu dziecka w 2 ciąży

Hej kochane Mamy:) Aktualnie jestem w 2 ciązy. 16tc. Chciałam Was zapytać kiedy poczułyście ruchy maleństwa? Wiele słyszałam o tym, że w drugiej ciaży ruchy sa wyczuwalne wczesniej. Z synkiem czułam w 18tc teraz jestem nieco grubsza niż w poprzedniej ciąży- czy to może powodować , że jeszcze nie czuje ruchów? Podzielcie się proszę doświadczeniami!

Ja w 2 ciąży szybciej poczułam ruchy ok 15 tyg za to w 3 ciąży ok 21 tyg. I też w tej trzeciej byłam najpulchniejsza więc możliwe że to było przyczyną. U ciebie też tak może być

Podobno w kolejnych ciążach wcześniej wyczuwa się ruchy, a ja tak jak Paulina, w trzeciej poczułam baaardzo późno. Właśnie około 21-22 tygodnia.

mikusiozmamusia, przede wszystkim gratuluję drugiej ciąży, jednocześnie proszę, nie porównuj zbytnio pierwszej ciąży do drugiej, pamiętaj proszę że każda ciąża jest inna, i choć każda ciąża przebiega niemal tak samo to jednak inaczej. Przed wszystkim dbaj o siebie, odpoczywaj na ile to możliwe przy maluszku i nie stresuj się. Pozdrawiam.

nie musi być tak że wcześniej poczujesz ruchy może być tak że później zaczniesz czuć albo w tym samym czasie mniej więcej to bardziej zależy też od położenia łożyska jeśli łożysko jest na przedniej ścianie ruchy później można czuć niż jakby było na tylnej.

Mikusiozmamusia ja w pierwszej ciazy ruchy synka poczulam w ok. 19tyg. A teraz w drugiej ciazy cos ok. W 17tygodniu. Teraz jestem w 21 i non stop dzieciatko sie wierci…zwlasza jak zawsze jak leżę w łóżku;-)

Myślę, że to bardzo różnie bywa. W drugiej ciąży faktycznie ruchy poczułam szybciej, ale też córka od początku ułożona jest inaczej niż pierwsza i myślę, że to też ma wpływ na to jak odczuwam ruchy, bo zdecydowanie w drugiej ciąży czuję je bardziej. pierwsza to było ok. 20 tygodnia, teraz już ok 17 czułam z tego co pamiętam.

Jestem w drugiej ciąży i ruchy poczułam w 19 tc .
Dziewczyny powiedzcie mi jakie są wasze ruchy ? moje dziecko ostatnio dość dużo się rusza i intensywnie ( 24 tc)

Ja jestem w pierwszej ciąży i pierwsze delikatne ruchy poczułam ok. 20 tyg. Podobno w drugiej ciazy odczuwa sie je szybciej, ale prawdą jest własnie to, ze wplywa na to miedzy innymi własnie ilosc naszej tkanki tłuszczowej.

Ja jestem aktualnie w 18 tygodniu ciąży z drugim dzieckiem. Jak na razie nie czuje wyraźnych ruchów, ale czasami takie jakby muśnięcia. Byłam wczoraj u położnej i powiedziała, że spokojnie na takie wyczuwalne ruchy można poczekać jeszcze 2 tygodnie

Hej mikusiozmamusia . Na pewno ilość tkanki tłuszczowej może mieć wpływ na odczuwanie ruchów, dodatkowo, tak jak dziewczyny wspomniały ważne jest ułożenie łożyska. Jeżeli jest ono na przedniej ścianie macicy, to tłumi nasze odczucia. Ja w ciąży poczułam ruchy w 17 tc i to dość wyraźnie. Lekarz mówił, że wcześnie, bo to moja pierwsza ciąża, ale właśnie łożysko było z tyłu, a ja raczej szczupła i pewnie dlatego. Jestem przekonana, że i Ty niedługo poczujesz swojego dzidziusia :slight_smile:

z tą tkanką tłuszczową nie do końca tak jest!ja np nie byłam otyła w ciąży- a późno poczułam ruchy, ponadto usg przez brzuch u mnie dopiero coś pokazywało po 20 tyg, a wcześniej tylko dopochwowo. lekarka się dziwiła, bo budowę mam normalną, bez nadwagi. Taką mam skórę:)

Podejrzewam, że na odczuwanie ruchów bardzo wiele czynników wpływa. Budowa matki, wielkość i ułożenie maleństwa, rytm dnia etc. Każda ciąża i każde maleństwo jest inne, więc raczej nie porównywałabym obu ciąż. Jeżeli na USG wszystko wychodzi prawidłowo to nie ma się co martwić, tylko należy ze spokojem wsłuchiwać się w siebie :slight_smile:

U mnie już 24 tc więc ruchy są regularne w miarę i intensywne .
Na pewno nie powinno się porównywać pierwszej ciąży do drugiej itd , bo po prostu to jest natura na którą wpływu nie mamy . Jeśli poczujemy ruchy to zapamiętajmy dzień i od tej chwili ruchy powinny przynajmniej raz dziennie byc wyczuwalne a czy to bedzie w 15 czy w 19 tc to już się okaże :slight_smile:

Evil2 to jesteś “gruboskórna” hehe. No to u Ciebie faktycznie zaważył inny czynnik. Pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło, jednak chyba tkanka tłuszczowa i ułożenie łożyska są najczęściej wymieniane.

Piersze ruchy poczułam koło 18-19 tygodnia :slight_smile: W pierwszej ciąży około 21 tyg.

Mamowe, to prawda nie ma co porównywać. Ja gdybym porównywała, to co chwilę doszukiwałabym się obecnie, że coś się dzieje. Bo nie dość, że druga córa bardzo ruchliwa, to i ruchy czuję dużo bardziej intensywnie niż z pierwszą.