Tabele sa omylne bo kazde dziecko jest inne. To tylko wzorzec… Szkoda ze niektore mamy patrza na tabele jak na pismo swiete i to co w tabeli to tak ma byc i np. na sile sadzaja dziecko.
Ja sie strasznie przejmowałam kiedy moja córka skończyła rok i nie chodziła. cały czas od urodzenia była bardzo żywa i myslałam że bedzie wszystko robić szybko a ona nie. W ogóle było tak że stała i stawała tylko przy meblach chyba ze trzy miesiące w połowie tego czasu zaczeła chodzić kolo mebli. Skończyła 13 miesięcy i pewnego dnia, nie wiem jak to napisać, zwyczajnie puściła sie łozka i zaczęla chodzić. Jednego dnia 5 kroków drugiego pół pokoju a trzeciego dnia przechodziła przez pokój nawracała i szła dale. Potem już progi pokonywała bo mamy wysokie. Teraz minęło dwa tyg i córka biega… aha, dopiero kiedy opanowała chodzenie zaczęła stawać bez opierania o meble. Każde dziecko ma inaczej, teraz znowu szok u wszystkich bo tylko jeden ząb, drugiego nie widać nawet. Cóż juz powinna mieć ładnych kilka zębów i tez sie moja panna nie meści w tabeli
Edytowałam, bo się powtarzam. Przepraszam.
Każdy jest inny przez co wyjątkowy więc spokojnie każdy rozwija się w swoim czasie a jeżeli coś bardzo Cię niepokoi porozmawiaj z pediatrą
Monika Piton to ja owszem trochę się martwiłam, bo po skończeniu roku wiecznie słyszałam komentarze a ona nie chodzi? A mój to chodził już na rok, a moja to jak miała 10 miesięcy… Córa zaczęła chodzić w wieku 15 miesięcy, szybko nadrobiła, za to szybciej niż inne dzieci mówiła. Mówi się, że do 1,5 roku dzieci mają czas na chodzenie, potem warto to skonsultować.