Rozwarcie na jeden palec!

Witam witam !
Byłam dziś u lekarza, zaczął mi się 38 tydzień ciąży. Termin mam na 2 lipca ale okazało się podczas badania, że szyjka jest pięknie przygotowana do porodu i rozwarcie jest na jeden palec.
Czy któraś miała tak samo jak ja ?
Ile mogło mi zostać do porodu ?

Spokojnie z takim rozwarciem mozesz nawet 2 tyg chodzic z tego co mi wiadomo. Teraz spokojnie czekaj na rozwoj wydarzen. Ja juz bym chciala byc w tym tyg co ty:-)

No tylko właśnie nie wiem ile już czasu z nim chodzę hehe, bo jak byłam 2 tyg, temu to jeszcze szyjka była zamknięta ale za to główka niziutko i mówiła pani doktor, że mała się pcha na świat.
A ja już bym chciała być po wszystkim :smiley:

Laurcia spokojnie, ja rozwacie na opuszek miałam już jakoś w 30tyg :wink: Tyle że później w 34 założono mi pessar bo szyjka dalej się skracała. I również od 30 pupcia małego była bardzo nisko (ułożenie pośladkowe). W efekcie poród zaczął się w 37t. gdy na badaniu w szpitalu okazało się że rozwarcie jest już ponad 2cm. Pytanie jeszcze jaka jest długość i konsystencja szyjki bo to też troszkę mówi o tym, czy to już za chwilkę czy do 40tyg wytrzymasz :slight_smile: Ale myślę że na spokojnie wytrwacie do terminu :))) Trzymam kciuki

Oj to juz blizej niz dalej hehe ja wlasnie jestem w 21 tyg i mowie sobie ze ta polowa ciazy to mi zleci szybciej ale jak bedzie to zobaczymy hehe.
No wiesz dnia i godziny porodu nie mozna sobie przewidziec a fajnie by bylo jakby taka mozliwosc byla:-)

Pani doktor mówiła, że szyjki juz nie ma. Że pięknie wszystko do porodu przygotowane i ze maluszek spokojnie może juz przychodzić na świat :wink:
Pamela mi ta druga połowa szybko zleciala, zajęłam się przygotowaniami na przyjście córeczki i proszę lada moment będę mamą :wink:
Życzę Ci żeby Tobie też tak szybko ten czas zleciał

No ja juz tez powoli zbieram wszystko do kupy by nie bylo pozniej ze na ostatnia chwile. Oj jak juz szyjki nie ma.to juz niedlugo rozwiazanie…:slight_smile:
Mi sie dluzy troche bo sama siedze w domu moj calymi dniami w.pracy a kolezanek w tym miescie zbytnio nie mam. Tak wiec dluzy mi sie strasznie. Zyje od wizyty do wizyty.

Oj to tak jak u mnie. dłuży mi się, już bym chciała skompletować wyprawkę, ale siły brak na chodzenie po sklepach. Mąż twierdzi że jeszcze jest dużo czasu a to nigdy nie wiadomo. Na półtorej miesiąca - miesiąc przed chciałabym mieć torbę w razie czego spakowaną, a ja nawet nie mam koszuli do szpitala. Trochę się obawiam że mi wyniki teraz polecą i trzeba będzie na kilka dni iść poleżeć w szpitalu niestety.

Pamela zazwyczaj jest tak, że druga połowa ciąży to już z górki…gdyż więcej kompletowania jest, zbierania informacji i wyczekiwania (odliczania) do rozwiązania :slight_smile: Ciesz się tymi chwilami ile możesz…bo jest to jedyny taki czas w życiu kobiety :slight_smile: tzw. beztroski.

Dzieki klio:-)
Ale mnie jeszcze martwi ta moja nieszczesna szyjka macicy w 19 tyg miala tylko 27mm lekarz mowi ze krotka twarda bez rozwarcia i prawdopodobnie mam taka od poczatku i ze sie nie skraca. Ale 23.06 mam kontrolna wizyte i sie troche stresuje bo lekarz wowczas zadecyduje o pessarze. A wiem ze wieksza czesc bede musiala wtedy spedzic w lozku wiec przez to napewno bedzie mi sie strasznie dluzyc. Ale.mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

Laura, ja miałam o 19.30 rozwarcie na 1 palec, a o 21. 30 na 5. Potem akcja porodowa zwolniła i mała urodziła się o 6.25 następnego dnia. U mnie był to 35 tc.
Pamela, ja 3 tygodnie przed porodem miałam “piękną” szyjkę, jak nazwała pani doktor, jedną z dłuższych jaką podobno widziała, a i tak urodziłam przed terminem. To, że Twoja szyjka jest krótka nie musi oznaczać, że urodzisz wcześniej. Dbaj o siebie, nie przemęczaj się, dużo odpoczywaj, a na pewno będzie dobrze. Jeżeli już będziesz musiała mieć założony pessar, to nie martw się, dasz radę. Dla dobra maluszka można znieść wiele nieprzyjemności, a czas szybko mija i wkrótce będziesz tulić maleństwo.

Monika, dużo możesz skompletować przez internet. Dużo wypatrzeć, podpatrzeć i jak będziesz się dobrze czuć ruszyć na zakupy:-) ja przy pierwszej ciąży większość przez internet kupiłam. Tzn fakt faktem ze dużo rzeczy dostałam od znajomych używane, ale czego nie miałam to głównie przez internet. -uroki mieszkania daleko od miasta. Nie opłacało by mi sie po pare rzeczy jechać gdzieś…

Ja akurat sił mam dużo i chętnie bym poszalala na zakupach. Ale mam wszystko po synku… i jeszcze jak drugi tez synek będzie to nie ma sensu kupować kolejnych rzeczy. Ale byłam dziś na zakupach z kuzynka, ona za 2miesiace ma termin… a spodziewa się bliźniaków :slight_smile:

Laura także odpoczywaj ile tylko możesz bo już niedługo będziesz musiała być 24 h w gotowości do maluszka i nie prędko będzie czas na odpoczynek.

Ja takze wiekszosc wyprawki kompletuje przez neta bo mimo iz mieszkam w malym miescie to nie chce mi sie latac po sklepach gdyz teraz goraco no a ja nie znosze upalow.

No to już tuż tuż :))))
Wiesz 38t to już bezpieczny czas, tak więc jeśli tylko Maleństwo zechce już powitać świat to lepiej w taki sposób niż przez wywoływanie i wlewanie litrów oxytocyny :wink: Trzymam kciuki za Was dziewczyny ;)))

Ja rozwarcia nie miałam do samego końca, po terminie poszłam do szpitala i czekałam jeszcze 5 dni:( Dostałam oksytocynę po 3 dniach i czekałam dalej, a to czekanie jest najgorsze:( Więc możesz się tylko cieszyć:) :slight_smile: :slight_smile: 38 tydzień to akurat, dzidziuś już jest dojrzały więc lada dzień może śmiało przychodzić na świat:) Odpoczywaj póki możesz:) POwodzenia i trzymam za Was kciuki:)

Teoretycznie ciąża jest donoszona od 37 tygodnia, więc kto wie, może lada dzień urodzisz i będzie to jak najbardziej w normie :slight_smile: Przygotuj już sobie torbę do szpitala w razie czego :slight_smile:

Ja drugie dziecko urodziłam w 38 tygodniu więc może lada dzień urodzisz :slight_smile: Nie przejmuj się bo ciąża jest już donoszona i teraz już nie ma żadnego zagrożenia dla dziecka.
Rozwarcie na jeden palec nie musi oznaczać zaczęcia porodu jest to sygnał od organizmu, że dzieciątko jest już bardzo nisko i naciska na drogi rodne powodując rozwarcie macicy.
Torba gotowa ? Bo to już bardzo blisko…ja nie dawno to przerabiałam, a mój synek ma już pół roku…kiedy to minęło ? :slight_smile:

Dzięki dziewczyny, że trzymacie kciuki :slight_smile: Mam nadzieje, że poród będzie przede wszystkim szybki, ale to chyba każda z was też miała taką nadzieje a nie zawsze jest tak kolorowo.
Oczywiście torba już spakowana po brzegi, także ja jestem już przygotowana ! :smiley:
Póki co jestem jeszcze w domku i oczekuję na pierwsze bóle :slight_smile:
Wiem, że po porodzie wszytko się zmieni w moim życiu lecz już się nie mogę doczekać kiedy wejdę w tą nową rolę <3

Laurcia rozwarcie na 1 palec nie oznacza rozpoczęcia akcji porodowej. Jednak jest to.sygnał, że córeczka zbliża się do Ciebie dużymi krokami. Oczekuj pierwszych bóli porodowych i życzę Ci szybkiego porodu. Oby szybko było po wszystkim.