Rozwarcie 2 cm!

Witam Drogie Panie! Miałam dzisiaj wizytę u lekarza prowadzącego ciaze i mam rozwarcie na 1,5-2 cm ( jestem w 37t.c) . Moje pytanie, czy któraś z Pań miała podobna sytuacje? Ile czasu minęło do porodu ?

Katarzyna z takim rozwarciem mozesz chodzic tydzien, dwa a nawet do terminu.:slight_smile: kiedys taka sytuacje miala jedna z dziewczyn bodajze Laurcia.

Moja znajoma chodziła z takim rozwarciem ok. tygodnia

Ja pod koniec 35 tyg miałam rozwarcie na 1.5 i lekarka dała mi skierowanie do szpitala ponieważ przez całą ciążę miałam problemy więc wolała abym była pod opieką lekarza cały czas. Kilka dni później miałam zakładany balonik który miał mnie przygotować do porodu ale nie specjalnie zdał egzamin. Poród miałam wywoływany tydzień później i synek urodził się w 37 tygodniu . Myślę że każda z nas jest inna i każdy poród jest inny więc nie można jednoznacznie ocenić i powiedzieć kiedy urodzisz ale pewnie już nie długo będziesz się cieszyć maluszkiem :slight_smile: Trzymam kciuki

Kasiu to już ostatnie tygodnie twojej ciążowej przygody;-)
Ja rozwarcie na dwa palce miałam od 34tyg ale twardą i długą szyjke. Każda kobieta ma inny organizm i do każdej lekarz musi podejść indywidualnie. Ja urodziłam pod koniec 42tyg więc na rozwarciu przychodziłam dość długo. Nie piszesz jak z twoją szyjka? Czy wypad ci juz czop sluzowy? Jak twoje samopoczucie oraz czy już obniżył ci sie brzuszekTo ma duże znaczenie w prognozowaniu porodu, choć mi lekarz wrozyl szybki poród a musiałam skierować się do szpitala na wywołanie porodu.
Twoja ciąża jest już określana mianem donoszej i jak najbardziej mieści się w fizjologicznym terminie, więc nie masz się co martwić. Życzę powodzenia. Szybkiej i jak najmniej bolesnej akcji porodowej oraz zdrowego maleństwa. Pozdrawiam serdecznie.

Byłam w 39 tygodniu ciąży i na ostatniej wizycie u lekarza miałam 1,5-2 cm rozwarcia.Szyjka była niby długa i twarda.Mój ginekolog zapewniał mnie,że nie ma takiej opcji ,abym urodziła przed terminem i mam przyjść za dobry tydzień na KTG.
A tu niespodzianka następnego dnia dostałam skurczy i szybko znalazłam się na porodówce.Lekarze też się mylą i nie są w stanie co do dnia określić kiedy rozpocznie się akcja porodowa.
Katarzyno a Tobie ile zostało to ciężko powiedzieć. Czy tej istotce bardzo się spieszy na ten świat czy woli jeszcze sobie pomieszkać w Twoim brzuszku.Możesz już rodzić ale w brzuszka mamy dzidzia czuje się najlepiej.
Radzę Ci teraz dużo odpoczywać i spać ile się da,bo potem będzie z tym kiepsko.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o moja szyjkę jest juz gotowa do porodu , tak powiedział lekarz m- bardzo miękka. Dzidzius bardzo napiera główka ale niestety czubkiem głowy, wiec mało efektywnie, dlatego tez akcja porodowa jeszcze sie nie zaczęła … Czop jeszcze nie wypadł, a ja czuje lekki ból w okolicy krocza ( szczypanie ). Mam nadzieje, ze poród będzie lada chwila :slight_smile: pozdrawiam

może być bardzo różnie, z takim rozwarciem można długo chodzić ale nie ma reguły, Powodzenia

Ja 2 cm rozwarcia miałam od34 tygodnia, musiałam leżeć do 37 tygodnia ale to dlatego że dodatkowo mocno mi się skrocila szyjka, z samym rozwarciem można chodzić i 3 tygodnie. Urodziłam w 38 tygodniu

Jestem w 27 tc i mam 1,5 cm rozwarcia i lekarz twierdzi ze to normalne

To ja takie rozwarcie miałam w siódmym miesiącu ciąży. Ze względu na obnizony, twardy brzuch praktycznie brak szyjki leżałam w szpitalu. Po powrocie do domu leżenie do 38 tygodnia ciąży. Przyjmowałam luteine na podtrzymanie ciąży. Leżała i przyjmowałam lek do 38 tygodnia ciąży. Po tym czasie też się oszczędzałam i urodziłam dwa dni po terminie.

Tak naprawde sprawa rozwarcia to indywidualna kwestia naszego organizmu. U mnie do rozwarcia z 3 cm do 10 cm minelo okolo 5 minut, takze wiesz. ;D a z rozwarciem takim jak Twoje chodzilam kolo tygodnia i mialam 2 cm rozwarcia przez prawie cala akcje ze skurczami (co jednak nie zmniejszylo ich cholernego bolu, a szkoda :stuck_out_tongue: ) dopiero kroplowka z oxy (tu bol juz taki ze tylko znieczulenie chcialam a i tak go nie dostalam bo zanim sie wkluli juz rodzilam) pchnela do 3 cm i potem to juz ziuuum, z gorki polecialo. :slight_smile: i z wodami tez mialam tak, ze odeszly mi 11h przed porodem. :slight_smile:
Rozwarcie nie jest takim 100% zwiastunem nadchodzacego porodu. Nawet regularne skurcze (mialam okolo tygodnia przed porodem) nie sa jego zwiastunem o dziwo. ;D

O skurczach to słyszałam. Skurcze są też przepowiadające. Nie zawsze oznaczają akcję porodową.