Rozszerzenie - owoce, warzywa które uczulaja?

Eresz to bardzo dobrze jak widać ciąża i macierzyństwo wpływa pozytywnie na Twoją alergię :wink:

Dorota- oj tak, zdecydowanie tak;) ciekawe jak to będzie jak przestanę karmić. Czekam teraz tez na kolejny sezon wiosenno- letni i zobaczymy:) musze też bacznie obserwować Małą.

No nikt nie jest w stanie stwierdzić co może uczulić. Jedno dziecko może bardzo lubić pewien owoc czy warzywo, a inne dziecko mogą one uczulać. Najlepiej przed wprowadzeniem nowości do diety dziecka, podać dany owoc czy warzywo i obserwować jak dziecko na nie reaguje. Dopiero wtedy możesz wykluczyć co faktycznie uczula Twoje dziecko a co nie.

Czy dajecie banany maluszkom- słyszałam, że nie są zdrowe, ale nie wiem czy wierzyć.

Ja podaję, wybieram bio z Lidla ale też nie panikuję jak mam zwykłe. 

Nie wiem kto stwierdził jedoznacznie, że banany sa niezdrowe bo wg mnie to nieprawda.

Nawet nie są w tabeli warzyw i owocow kumulujacych wrazliwej 14stki, dlatego tym bardziej ciekawe co autor miał na myśli.

Może chodziło o to, że  jedzenie bananów na pusty żoładek jest niezdrowe? To by sie zgadzało, ze wzgledu na duza zawartość  cukru,  daje złudne wrazenie sytosci, ale na krótko, plus dziala kwasotwórczo.

Na plus - zawartosc potasu, chyba nawet większą od pomidorów, dlatego ja całkowicie nie eliminowałabym ich z diety dziecka ze wzgledu na zaslyszane teorie. 

Jak wszystko z umiarem jest wskazane. 

Ja daję banana i to dość często, samego lub jako dodatek do kaszy. U nas banan, jabłko i maliny to najczęściej podawane owoce. A bardzo często uczulają truskawki, cytrusy, kiwi i banany również, a z warzyw pomidory, pietruszka i seler.

Bardzo silnymi alergenami są orzechy i tutaj trzeba mieć tą super czujność:)

niebieskimotyl pewnie, że dawałam banana :) Tak naprawdę to wszystko może być niezdrowe... W zależności, jak kto na to spojrzy.

Dokładnie, bo  tak naprawdę to wiele zależy od źródła gdzie kupiliśmy te warzywa i owoce, bo jeśli były np. silnie nawożone, poddawane ciągłym opryskom środkami chemicznymi itp to niestety rekcja może wystąpić nawet przy najbezpieczniejszym i zwykle nie alergizującym produkcie.

Orzechy,cytrusy uczulają najbardziej.

Trzeba wprowadzać produkty dla dziecka stopniowo i obserwować co uczula a co nie.

Tak na prawdę to wszystko może uczulić trzeba sprawdzić . Koleżanka miała problem bo córce dała maliny w tubkach , słoiczkach i było ok a podała owoce nie przetworzone i wysypka musiało być coś pryskane . Jedne dzieci mogą bardziej reagować na pryskane ciężko kupić coś nie pruskanego chyba że ze swojego ogródka . 

Bakowska orzechy , miód to najlepiej wprowadzić do diety dziecka dopiero po roku nie wcześniej 

Dziewczyny a kiedy podawałyście dzieciom orzechy i w jakiej formie? Zdaję sobie sprawę, że są to mega silne alergeny i choć mam obawy to kiedyś trzeba spróbować.... i tak się zastanawiałam czy zmielić i dodać odrobinę np do jogurtu czy kaszy, a może lepiej masło orzechowe, czy tylko dać polizać orzecha?

niebieskimotyl mój synek dałby się posiekać za banany więc mu nie odmówię i niezdrowe to chodzi o to, że posiada naturalnie występujące cukry tak jak każde inne owoce? Banan to też źródło potasu.

Ja z orzechami póki co się wstrzymuje, synek ma 14 miesięcy i wolę póki co dać mu coś innego

Uczulajace są truskawki. Ale na dobrą sprawe każdy owoc i warzywo może uczulic nie tylko seler czy pietruszka. Więc podając dziecku coś nowego zawsze trzeba zwrócić szczególną uwagę. 

U mnie córka lubi bardzo borówki i maliny. 

Oj u nas też borówki, maliny i pomidory to hit tego lata, mogłaby jeść i jeść.

Tak naprawdę to, co wydaje się być silnym alergenem, wcale nim nie musi być. Wszystko zależy od organizmu i od tego, czy w rodzinie występują alergie. Więc to, że orzechy są silnym alergenem, to nie znaczy, że nasze dzieci też będą uczulone. 

Proponuje na początku podawac dziecku produkty jednoskladnikowe i obserwowac reakcje czy dany skladnik uczula czy nie. Kazde dziecko jest inne i jednego bobasa może uczulac marchewka a innego natomiast banan. Wazne jest by byc czujnym obsereatorem. A gdy nie jest sie pewnym czy to dany skladnik uczulil dziecko nalezy za jakis czas podac ten skladnik jeszcze raz i bacznie obserwowac. 

Ja właśnie muszę zrobić "próbę" na sezam i miód, bo ostatnio jak się najadłam tych smakołyków a córeczkę kp, to dostała na buzi suchych plamek. Analizowałam w głowie co może być przyczyną i to są moi główni podejrzani.

Miód może być powodem uczulenie....gdzieś czytałam że do roku nie powinno się go dzieciom podawać więc może akurat on jakoś wpłynął na te plamki które wysypaly twoja córeczkę....

Wiem właśnie, że miód jest silnym alergenem, zresztą podobnie jak sezam czy orzechy, dlatego zostały głównymi podejrzanymi :) Moja mała ma już 13 m-cy, ale do tej pory ani miodu, ani orzechów jej nie podawałam, sama jadłam, ale może ilość byłą tym razem za duża? Sama nie wiem, ale spróbuję zrobić którego razu prowokację:)