Nieubłaganie zbliżamy się do rozpoczęcia rozszerzania diety. Wprawdzie zostało nam minimum 1,5 miesiąca, ale chciałam już wcześniej sie zacząć przygotowywać. Czy macie do polecenia jakieś książki o rd? Profile na instagramie tez chętnie poczytam, ale najbardziej zależy mi na razie na jakiejś ksiazce.
Z poradików to dostałam od Bobovity to przeczytałam, a tak to ogólnie szukałam stron internetowych dotyczących tego tematu. Na instagramie mam obserwowany profil - Magda Posil się zdrowiem- RD oczami dietetyka :)
Ja mam książeczkę z hip, bobovita i książeczkę z niebieskiego pudełka na temat rozszerzenia diety. W internecie nie szukałam inspiracji. Chociaż z pewnością to zmieni się kiedy zacznę rd. No a to już niedługo;)
Ja polecam alaantkowe blw i nowe alaantkowe. Jest też blog o tej nazwie i więcej przepisów. Znajdziesz tam instrukcje o tym jak rozszerzać dietę metoda blw, choć to bardziej dla bobasów które samodzielnie siedzą, ale jest też wiele przepisów na takie dania zmiksowane pod wszystkie dzieciaczki...
Ja posiadam poradniki o rozszerzaniu diety z hip , bobovita , bebilon, nestle i napewno jakieś jeszcze. Czasami wspomagałam się wujkiem Google ale pierwsze tygodnie to takie próbowanie po trochu pojedynczych warzyw a później owoce i łączenie . Mozna metoda BLW albo papki
Ja obserwuję alaantowe blw, heniopapusia, klarusioweblw.
Książek nie kupowałam ale koleżanka miała ,,U malucha na talerzu" i sobie chwaliła.
Czytałam poradniki, które przysłali z Bobovity i Niebieskiego Pudełka. Są też podobno grupki na fb rodziców którzy dzielą się inspiracjami do rozszerzania diety.
Ściągnęłam aplikację Bobovity do rd ale nie korzystałam z niej bo źle jest obliczony wiek dziecka i aplikacja rozszerza dietę od 4 miesiąca, nie da się tego zmienić. Także tej nie polecam a innych nie znalazałam.
Teraz w internecie jest mnostwo porad ze w sumie ksiazka tez zbedna ;) ja wam powiem ze odzwyczailam sie od ksiazek kucharskich i w wiekszosci wlasnie albo z netu cos wygrzebie albo ze starego zeszytu z przepisami ;)
Książki kucharskiej to nigdy w domu nie miałam :) Wszystko można znaleźć w internecie :) A dla dzieci to również dużo w różnego rodzaju poradnikach (typu ulotka) właśnie z jakieś bobovity czy HiPP.
A ja Wam powiem że wolę papierową wersję niż elektroniczną. Jak coś gotuje czy piekę, to nie lubię tego przewijania przepisu czy włączania co chwilę wygaszonego ekranu. W książce otwieram stronę, cały czas mam podgląd, nie muszę przesuwać między przepisem a gramaturami... Ale ja to jestem w ogóle mol książkowy, może też dla tego wolę tego typu wersję...
No jeśli chodzi o pieczenie ciast to też mam parę przepisów jeszcze wpisanych w zeszyt ,z których korzystam i do nich wracam. Są sprawdzone :) No i często robię coś "po swojemu". Nie zawsze trzymam się dokładnie przepisu :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.