Rozszerzanie diety i niechęć do mleka

Cześć, dostaliśmy zielone światło na rozszerzanie diety u 4,5 miesięcznej córki. Jest bardzo zainteresowana nowym jedzonkiem, ale przestaje jeść mleko w odpowiednich ilościach - co robić? Kaszki nie bardzo chce jeść, mam wrażenie, że nie lubi mleka. Za to słoiczki i gotowane przeze mnie zupki z dużą chęcią je. Czy w takiej sytuacji powinnam już zastąpić jedno lub dwa karmienia mlekiem posiłkiem stałym? Wiem co zaleca WHO - ale pytam jak to w prawdziwym życiu jest. Może któraś z was też miała taką sytuację.

My RD zaczęliśmy dopiero ok 5 miesiąca ale już od początku mała chętnie jadła całe porcje. Bardzo szybko zastąpiliśmy mleko posiłkami stałymi, najpierw zamiast jednego mleka było jakieś warzywo, później owoc i warzywo/zupka teraz mamy już etap 3 posiłków stałych jakieś przekąski między i 3 butelek mleka -rano wieczorem i w nocy

1 polubienie

A ile ma teraz miesięcy?

kaszki na bazie mleka modyfikowanego lub z mlekiem
ja do wody mam mniejszy przepływ a do mleka wiekszy
i daje najpierw pierś lub mleko potem przechodzę do rozszerzania diety czyli tak po 1-1.5h przechodzę do rozszerzania diety po karmieniu
butelka lovi mammafeel uratowała moją laktację polecam ją :blush:

2 polubienia

W praktyce nie zastepujemy dziecku w tym wieku mleka. Jesli o tym wiesz a nie przyjmujesz to ciezko cokolwiek doradzic.
4,5 miesiaca to zdecydowanie za wczesnie i dziecko za chwile kompletnie odrzuci mleko ktore do roku powinno byc podstawa. Moze to prowadzic do zaparc, niedoborow witamin, anemii.
Takze lepiej chyba sie sluchac tego who :wink:

2 polubienia

Moim zdaniem to za szybko po 6 msc jak najbardziej mozna rozszerzac dietę, a to ze nie chche mleka moze to chwilowe , moze skok rozwojowy i chwilowo jej sie odwidziało;)

4 polubienia

A nie masz za agresywnego rozszerzania diety? Jednak do 6 miesiąca dziecko powinno być tylko na mleku chyba że są wskazania do wcześniejszego rozszerzania a do 12 miesiąca mleko ma być dalej podstawą a rozszerzanie ma służyć poznaniu faktur i smaku

1 polubienie

Tylko czekałam, aż się jakaś mądralińska odezwie. Sprawia Ci to przyjemność?!? Uważasz się za lepszą pisząc takie uszczypliwe komentarze?!? Co mam zrobić skoro już nie chce jeść mleka? Nie podawać nic według tego co sugerujesz? Zastanów się na drugi raz co piszesz mamusiu

Chyba napisałam, że dostaliśmy takie zalecenie od pediatry. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem… a swoje mądrości schowajcie do kieszonki.

Hej hej. Stop. Opanuj sie.
Nie jestem madralinska, wypraszam sobie.
Po prostu nie rozumiem mam ktore wiedza co sie poleca a robia zupelnie odwrotnie i dopiero jak jest problem to szukaja porady.
Najlepsza rada jest przestanie podawania stalych posilkow, a proponowanie mleka.
Dzieci nie jedza mleka z roznych powodow, bolu brzuszka, zabkowania, zbyt agresywnego rozszerzania diety itp.
Jednak to mleko jest teraz dla dziecka najwazniejsze.

A skoro juz tu jestes to przeczytaj regulamin :heart:

2 polubienia

Czytam że zrozumieniem ale może nie precyzyjnie się wyrazasz :slightly_smiling_face: Napisalas ze masz zielone światło na RD co nie jest równoznaczne z zaleceniem. Mi też pediatra powiedziała ze mogę zacząć RD w 5 miesiącu ale mogę to nie znaczy że muszę.

Tak więc proszę czytaj ze zrozumieniem odpowiedzi🙃

1 polubienie

Ale pediatra nie jest od zywienia dzieci. To tak jakby internista przepisal Ci leki na serce :wink:

Przestań atakowac ludzi,ktorzy chca Ci pomoc. Nie tędy droga.

1 polubienie

Ja tu nie widzę chęci pomocy z twojej strony tylko atak. Nie napisałam że już zastępuje mleko innym posiłkiem. Po to tu weszłam żeby się poradzić innych mam, które miały podobną sytuację i nie pouczaj mnie w kwestii regulaminu.

1 polubienie

Nie atakuje. Inforumuje. Ale niestety Ty nie przyjmujesz do wiadomosci pewnych rzeczy.
A szkoda, bo chodzi o Twoje dziecko.
Wiec wez głęboki oddech i przeczytaj to jeszcze raz.
Jest za wczesnie na rd.
Nie zastepuj posilkiem mleka- pytalas czy tak robic.
Pediatra nie jest od zywienia dziecka, to taki internista od katarkow,chorob i szczepien.
Proponuj caly czas mleko, dziecko nie moze go odrzucic w tym wieku.

Gdy skonczy 6 miesiecy ( oraz wykaze gotowosc) zacznij wprowadzac stale posilki okolo godzinę po mleku. Na poczatku dziecko nie ma sie najadac tylko poznac strukture i smak.

2 polubienia

Po dwóch tygodniach rd mam zrezygnować? Nie będzie jeszcze gorzej? Mleko cały czas proponuje ale zjada go czasem tylko 20 ml. W nocy zjada dużo więcej. Rd mieliśmy zacząć z powodu niskich przyrostów wagi. Oczywiście i tak to skonsultuję z lekarzem. Chciałam się zorientować czy ktoś jeszcze miał podobną sytuację i jak siebie poradził. Dziękuję

@MaDzIa6788 jeżeli masz takie zalecenia to tak rób ale może zastąpienie mleka posiłkiem stałym to jeszcze za wcześnie. Na tym etapie dziecko bardziej próbuje nowe smaki niż je je. Myślę że jeszcze z miesiąc i spokojnie będziesz mogła zastąpić jedno karmienie mlekiem normalnym posiłkiem stałym. Proponuj mlekoeile wlezie dobre i 20 ml. I dawaj posiłek stały tak jak dziewczyny piszą okolo godzinę po mleku. A ile mleka je przez całą dobę tak razem ? I czy karmisz mm ?

2 polubienia

Też bym tak zrobiła, trochę zmniejszyłabym ilości podawane w ramach RD bo jak dziecko będzie głodne to i po mleko w końcu sięgnie.
Teraz jak karmie
Posiłkami stałymi to do 1-2h po karmieniu mlekiem.

1 polubienie

Przepraszam, ale Twoje rady moga zrobic wiecej zlego niz dobrego. Jeszcze miesiac i mozesz zasyepowac mleko posilkiem stalym ? Od kiedy u 5,5 miesiecznego dziecka mozna zastępować mleko ? To sa szkodliwe rady.

Who zaleca. Ale oprocz tego ze po 6miesiacu to jeszcze przy odpowiedniej gotowosci.
Lekarz zalecil bo przyrosty sa male i co ? I dziecko nie je mleka zamiast tego zapycha sie sloiczkiem. Czy przybierze przez to wiecej ? Nie. Czy nabierze niedoborow ? Byc moze. To nie pediatra jest od tego.
Wiec najlepiej isc do dietetyka dzieciecego lub neurologopedy.
To sa juz kosztowne wizyty, wiec polecam strone Rozszerzanie Diety Natalii Dąbrowskiej- dietetyka. Ma tez strone na fb.

Autorka od poczatku byla pasywno agresywna - wiem co zalecaja ale robię inaczej a teraz mam problem i nie wiem co robic.
No to moze zaczac od poczatku tak jak zalecaja ?

1 polubienie

Myślę że jeszcze z miesiąc i spokojnie będziesz mogła zastąpić jedno karmienie mlekiem normalnym posiłkiem stałym.

No ej. Napisalas to.
Pediatra zalecil przez niskie przyrosty masy. To juz wiemy.
Z reszta wiemy tez ze dzieci maja rozne etapy co do jedzenia mleka - os glodomorow mlecznych po zabkowanie i wtedy jedzenie po 40ml. Kolki tak samo, raz mleko wchodzi jak zloto a raz nie.
Jedno jest pewne- zbyt agresywne rozszerzanie diety moze spowodowac odstawienie mleka zbyt wcześnie.

Jedno karmienie mlekiem na jeden posilek staly = zastapic mleko posilkiem stalym.
Nie zastepujemy w tym wieku ani jednego karmienia. Proponujemy posilek staly dopiero godzine po mleku. Nie zamiast.