Cze艣膰 dziewczyby馃槉
Na zalecenie pediatry zaczynamy rozszerza膰 diet臋 (ma艂y niech臋tnie je mleko, tylko na 艣piocha i przybiera w dolnych granicach)
1 pytanie: jak d艂ugo po porannym przebudzeniu jedz膮 艣niadanko b膮d藕 butelk臋 Wasze maluchy?( u nas jak wstanie nie chce wzi膮艣膰 nic do buzi jedynie je艣li si臋 uda p贸艂 godzinki przed wstaniem poda膰 mu butelk臋, normalnie zje jakie艣 1,5h jak idziemy na 1 drzemk臋)
2 pytanie : je艣li karmicie mm, kiedy zast臋pujecie jedna butelk臋 jakim艣 sta艂ym posi艂kiem, co podajecie? (jaka pojemno艣膰)
3 pytanie: jak liczy膰 kaloryczno艣膰 Np kaszki tak aby wychodzi艂 z tego pe艂ny posi艂ek?
4 pytanie: co robi膰 je艣li maluch nie chce je艣膰 w nocy ju偶 butli a w dzie艅 nie zjada tyle 偶eby zaspokajalo to jego zapotrzebowanie kalorycznie
Wiem 偶e dosy膰 chaotycznie ale pediatra kaza艂 nam pilnowa膰 wagi, bo ma艂y jest drobniutki (tak aby przybiera艂 te oko艂o 150g tygodniowo, zauwa偶yli艣my 偶e powinien zjada膰 oko艂o 850ml mleka) je艣li dalej b臋dzie wolniej orzybieral czeka nas szpital mimo 偶e badanie morfologi臋, crp, mocz jest w normie... Dodatkowo ma skaze bia艂kow膮, podobno to wp艂ywa na wolniejsze przybieranie
Czasami mam wra偶enie 偶e jakbym nie pilnowa艂a jego jedzenia wcale by nad tym nie ubolewa艂
Ma 18tygodni a wa偶y 5800( w tym 2 niewielkie spadki wagi przez kryzys w艂a艣nie z mlekiem, badania ok)
1.Mleko je godzink臋 po wstaniu zazwyczaj oko艂o 8 rano. Od razu po przebudzeniu nie chcia艂 je艣膰 ma 5mc zjada 150ml wi臋cej nie chce.
2. O godzinie 11 zn贸w mleko, o 13 ma艂y sloiczek np. Dynia dopiero zacz臋li艣my podawa膰 obiadki :)
3.Kalorycznosci nie licz臋 synek przybiera, nie jako艣 du偶o ale pediatra m贸wi 偶e jest w normie
4.W nocy m贸j synek nie je, przesypia ca艂a noc, w dzie艅 cz臋sto nie dojada, ale wieczorem robi臋 mleko przed snem godzin臋 wcze艣niej ni偶 powinien je艣膰 i cz臋ste zjada ca艂e.
U mnie ma艂y te偶 ma艂o je i zaczyna si臋 martwi膰. Pije moje mleko z butelki ma 10 tygodni i wa偶y 5550.Powinien jest np z 120 naraz a on zje po艂ow臋 nieraz tylko 50 ml. W nocy je raz i to wmuszam mu na si艂臋.
Je艣li rozpoczynasz przygod臋 z rozszerzaniem diety to jeszcze nie powinna艣 zast臋powa膰 mleka posi艂kiem. Wprowadza si臋 po kilka 艂y偶eczek konkretnego warzywa/owoca/kaszy co 2-3 dni. P贸藕niej ju偶 jak posmakuje wi臋kszo艣ci produkt贸w i nie b臋dzie mie膰 alergii to mo偶esz zast臋powa膰 posi艂ki mleczne.
My ju偶 mamy prawie 7
msc i rano oko艂o 40min po przebudzeniu syn je kasz臋 na mleku modyfikowanym przewa偶nie, potem ko艂o 11 placuszki/owoce zblendowane/ jajecznice/omlet itp., oko艂o 13-14 mm ale nie chce du偶o oko艂o 90ml tylko zje, ko艂o 16 obiadek, 18 kasza nocna i na noc o 19:30 mleko. W nocy jeszcze si臋 wybudza 2x na mm.
Na opakowaniach kasz, obiad贸w, deser贸w masz rozpisana kaloryczno艣膰. Na mleku tak samo. U nas 1 miarka to 22kcal.