Rozstep mięśnia prostego brzucha

Dziewczyny czy któraś z was borykała się z tym problemem ? Jak zauważyliście ze macie co z tym robiliście ?

Rozstepy tylko mozesz rozjasnic usunac ich sie nie da chyba ze w formie laserowej ale jest to dosc drogi koszt. Swiezych rozstepow tez nie wystawia sie na slonce bo one ciemnieja i sa bardziej widoczne. Jesli sa to swieze rozstepy sprobowalabym zastosowac olejki typowo do tego przeznaczone i robila masaz w tych miejscach aby jak najszybciej zminimalizowac efekt 

Kasia nie o takim rozstępie mówię . Rozstep mięśnia prostego brzucha to coś zupełnie innego niz rozstepy po ciazy . Najprościej mówiąc jest to rozejście na boki glownego mięśnia brzucha 

Ja na szczęście od samego początku dbałam o to oby nie mieć rozstępu mięśnia prostego, zawsze wstawiłam lub kładłam się bokiem. To wystarczyło aby zapobiec (jak na razie ) temu problemowi.

Justamama słyszałam.ze jak taki mięsień się rozejdzie to ćwiczenia mogą pomóc. Ale też unikać dźwigania. Albo jak już to prawidłowo to robić czyli e czasie podnoszenia należy napinać mięśnie brzucha i dopiero po ich napięciu wykonać ruch wznoszący

Mi taka kreska delikatna robiła się pod koniec każdej z ciąż. Teraz po tym śladu nie mam.  

Słyszałam ,że ćwiczenia i rehabilitacja bardzo pomaga w rozstępie mięśni prostych brzucha.

Moja siostra to miała. Wiele lat ćwiczeń, oczywiście odpowiednich dopiero pomogło jej wrócić jako tako do tego co było wcześniej. Ale i tak to nie jest już to samo niestety. 

Karolina co masz na myśli mówiąc ze już nie to samo ?? Zeszły się siostrze te mięśnie ? Ile po ciazy się zorientowała ze cis jest nie tak ? I czy kojarzysz co za ćwiczenia ?

JustaMama może warto do fizjoterapeuty jakieś się udać on myślę że lepiej dobierze ćwiczenia żeby Ci pomogły 

JustaMama moja siostra zauważyła chyba od razu, miała cc i myślała, że tak musi być i wszystko wróci do normy. Potem zaszła w drugą ciążę i było jeszcze gorzej. Między mięśnie wchodziła jej cała dłoń. Ćwiczenia nie wiem jakie wykonywała bo pracowała z trenerką, która specjalizuje się w ćwiczeniach w ciąży i po ciąży. A nie jest to samo bo mimo tego, że do dziś ćwiczy jednak między mięśnie wchodzą jeszcze opuszki palców. Nie zeszły się do takiego stanu w jakim były przed ciążami.

Polecam udać się do fizjoterapeuty, który sprawdzi w jakim stopni kresa się rozeszła, może zaproponować ćwiczenia bądź kinesiotaping

To u mnie sz tak bardzo nie rozeszły się wchodzą tak trzy w pewnym momencie może 4palce . 
Tak pójdę to skonsultować bo jestem załamana gdyż nie mogę teraz wszystkiego ćwiczyć a napewno brzucha tak jak mi na tym zależy .

JustaMama u mojej siostry wchodziła cała dłoń, bardzo jej się rozeszły mięśnie. Jeżeli u ciebie nie jest aż tak źle to spokojnie jest to do naprawienia :) z ćwiczeniami brzucha nudzisz niestety poczekać ja dopiero niedawno zaczęłam ćwiczyć a jestem 9 miesięcy po porodzie. 

Karolinach i co się robi z takim rozejściem na szerokość dłoni? Ja właśnie jestem świeżo po porodzie drugim. Niestety już po pierwszej ciąży miałam problemy, ale teraz chcę działąć szybko i skutecznie. Mam większą świadomość i jestem po pierwszej konsultacji z uro fizjoterapeutką, ale czy jest szansa na cofniecie się tych zmian? Czy mam szansę na naprawę kresy białej??

JustMama - ja dostałam zestaw na ćwiczenie brzucha, ale stricte pod katem rozejścia mięśni. Są to zdecydowanie inne ćwiczenia niż te które znamy na płaski brzuch. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Nie słyszałam wczesniej o takim czyms a czy ten rozstęp mięśni boli czy to jest jakos widoczne jak to się objawia ?

Mamą być u mojej siostry powstała taka dziura na brzuchu, wchodziła w nią cała dłoń. Czy boli nie wiem... ale raczej nie. Wygląda niezbyt ładnie, niestety... 

Nie boli ale mize prowadzić do innych dolegliwości chociażby przepukliny . Między mięśniami po środku jest przerwa/dziura mniejsza lub większa często przez to jest wystający brzuch ale niekoniecznie 

Oj to częsty problem w ciąży, szczegolnier jak ktoś ma słabe mięśnie brzucha przed ciąża. Robi się wzdłuż pępka takie wgłębienie i przez to mogą się zaklinowywac jelita i dawać dolegliwości bólowe a nawet niedorznosc. Należy to rehabilitować u fizjoterapeuty, pamiętać o tym żeby wstawać Awsze z pozycji bocznej i kichać przez ramię. 

Nie wiedzialam o takim czymś nawet..