Różne rodzaje kaszek dla niemowlaka

Chciałabym podać coś małej (skończyła 6 miesięcy) coś innego niż kleik kukurydziany i kaszkę manną. Dlatego zastanawiam się nad innymi kaszami. Od kiedy i do czego mogę podawać niemowlakowi kaszki:
1.kukurydzianą,
2. jęczmienną,
3. jaglana?

kukurydzianą i jaglaną mozesz już :slight_smile: z jęczmienną dziecko może sobie nie poradzić teraz i bodajże po 10 miesiącu się ją podaje.

Ja swojemu synkowi kaszke jaglana podawalam juz w 6 miesiacu. Wazne jest to jakiej firmy kaszke podajesz. Jak dla mnie najlepsze sa kaszki czeskie nominal. Sa to kaszki bez gotowania, delikatne, sa bezglutenowe i wielozbozowe http://www.jogurtnadobrydzien.pl/wp-content/uploads/2012/10/kasza4.jpg
Wystarczy ciepla woda i troche kaszki i gotowe. Ja mimo ze nadal karmie piersia to dodaje do wieczornej kaszki mleko modyfikowane i synek wciaga 250 ml;):wink: polecam te kaszki. Polecam!

Też za chwilkę mojej córeczce będę wprowadzała kaszki i z tego co się orientowałam to bardzo ważne żeby kupować te bez cukru bo poco faszerować brzdąca słodkimi kaszkami
A kaszki można dodawać do mleka odciągniętego lub z mlekiem modyfikowanym, do zupek, deserki czyli kaszka + owoce

Zdecydowanie najzdrowsza i najbardziej wartosciowa jest kasza jaglana. Najlepiej kupić normalną kaszę i ją zmielić na mąkę i w takiej formie ugotować. Kaszki instant pozbawione są wielu składników odżywczych.

Tak jak pisze mamuśka, dobrze jest na początku zmielić kaszę na mączkę (można to zrobić w takim młynku jak do kawy). Ja tak robiłam z kaszą kukurydzianą. Najpierw gotowałam kaszkę w odrobinie wody, a jak się ugotowała to mieszałam z moim pokarmem i podawałam córce. W zależności od gęstości można podać butelką lub łyżeczką z dodatkiem owoców. Jak córka była starsza, to gotowałam już tylko kaszki, bez mielenia z dodatkiem mm. Mannę najczęściej dodawałam do zupek. Obecnie w sklepach można kupić gotowe mączki np. kukurydzianą, ryżową, itp. Fajny artykuł na temat wprowadzania kaszek można przeczytać na portalu mjakmama24 lub babyonline, gdzie podano kiedy wprowadzać jakie kaszki oraz propozycje ich podania:

• kasza manna - po 4 m. dzieci karmione piersią, po 5 karmione mm
  • kuskus - po 9 m. - dzieci karmione piersią i mm
  • kaszka ryżowa - po 6 m. dzieci karmione piersią, po 4 m. karmione mm
  • kaszka kukurydziana - po 6 m. dzieci karmione piersią, po 4 m. karmione mm
  • kaszka jaglana, gryczana - po pierwszym roku

Ale te zalecenia dziwne… Kasza manna po 4 dla dziecka kp a do 6 miesiąca podaje się tylko pierś bez niczego wiecej :smiley: nie rozumiem tego :stuck_out_tongue:

Roxi, dla mnie też te zalecenia są dziwne, tym bardziej, że czytałam nowy schemat żywienia dla dzieci, gdzie zaleca się karmienie wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia i ja tak zamierzam robić. Podałam te terminy, tak jak było w artykule, że można. Wiadomo, że dziś są takie zalecenia, jutro inne. Mnie najbardziej zaciekawiły walory zdrowotne kaszek i jak można je podawać, nie terminy wprowadzania. Osobiście mam zamiar karmić tylko piersią, przez pierwsze pół roku. Ale moja koleżanka dostała ostatnio “ochrzan” od pediatry, że jak to podaje 5 miesięcznej córce tylko pierś. Postraszono Ją, że dziecko nie dostaje wszystkich niezbędnych składników, będzie miało alergię i ogólnie w tym wieku sama pierś nie wystarcza. Nie dziwię się wiec mamom, które zamierzają rozszerzyć wcześniej dietę dziecka, gdyż przeważnie robią to z powodu zalecenia pediatry.

no co wy przecież już w 4 miesiącu się daje marchew jabłko kleik i inne rzeczy

Dla dziecka karmionego mm tak :slight_smile: A generalnie mówi się,że rozszerzać dietę powinno się w 6 miesiącu dla dziecka karmionego piersią i karmionego mlekiem modyfikowanym bo w 4 miesiącu układ pokarmowy dziecka nie jest dobrze rozwinięty :slight_smile:

Ja korzystałam z poradnika z bobovity który można zamówić u nich i tak jest w tabelach wszystko wypisane. Jak podawałam słoiczki to zapisywalam jaki smak i kiedy był podany . jest też i kaszkach owocach itp bardzo fajna książeczka która może później być pamiątką bo robimy zapiski.

Marta nie każda kaszka zawiera gluten. W zasadzie tylko manna. Kleik ryżowy potocznie nazywany kaszką, kukurydziany, jaglanka to wszystko bezglutenowe.
Agnieszka jaglanka już po 4 miesiącu, można ją wprowadzać jako jedną z pierwszych kaszek, ogólnie teraz się już nie rozgranicza na kp i mm jeśli chodzi o wprowadzanie produktów.

Gluten z tego co wiem wprowadza się ok. 5-6 miesiąca zaczynając od niewielkiej ilość - pół łyżeczki np. kaszy mannej dodając do odciągniętego pokarmu czy zupki/przecieru warzywnego.
Kasza jęczmienia jest kaszą glutenową w związku z tym jako pełny posiłek możemy ją podać po zakończeniu ekspozycji na gluten. Z tego co mi wiadomo to kaszę jęczmienną można podać po 10 miesiącu. Tak samo z gryczaną. Z tym, że widzę różne źródła różnie podają. Ekspozycja na gluten trwa 2-3 miesiące z tego co mi mówił pediatra. Po tym czasie jeżeli nie wystąpią objawy nietolerancji można podawać produkty zawierające gluten. W czasie wprowadzania glutenu możemy podawać dziecku kaszki bezglutenowe.

Niby zalecenia są takie , że dziecko karmione piersią powinno być tylko na piersi przez pierwsze 6 miesięcy a jak poszłam do pediatry jak mała skończyła 4 miesiące to prawie na mnie nakrzyczala ze jeszcze kleiku nie podaje i ze juz szybko mam dawać marchew i jabłko.
Byłam bardzo zdziwiona bo wszędzie dookoła mówią żeby wyłącznie karmić piersią przez pierwsze 6 miesięcy.

A kasze jaglana to najpierw tak blendujecie czy najpierw ugotować a potem zblendowac? I z czym ja podawać z mlekiem czy zupka ? Ja bardzo lubię kasze jaglana wiec może zacznę juz podawać małej.

Ogólnie wszystkie kaszki możesz podawać już teraz, jednak w formie papki. Kasza jęczmienna jest ciężka, dlatego z nią lepiej się ograniczyć przynajmniej do 9miesiąca.

miała któraś z was kaszki z firmy SUNBABY??? Tak czytam i chciałabym je kupić i wyprobować. Czy faktycznie mają mniej cukru niż bobovita i nestle??? Czy smakowały waszym dzieciom???

Zuzanna ja jaglankę wprowadziłam jako pierwszą moim maluchom i na jej bazie wprowadzam kolejne produkty - brokuł, dynia, jabłko czy banan. Powiem Ci szczerze, że podawałam zarówno nie blendowaną jak blendowaną. Zawsze mam zapas takiej zmielonej kaszy - to mąka w zasadzie i na bazie tego przygotowuje desery - takie budynie. Czasem gotuję większą ilość z warzywami i miksuję przed podaniem ale staram się aby to nie było tak zupełnie dokładnie.

My jemy prawie wyłącznie kaszki SunBaby, własnie przed chwilą złożyłam kolejne zamówienie. Mojej małej bardzo smakują ryżowa i jaglana, ujdzie owsiana. Teraz zamówiłam jeszcze orkiszową.
O cukrze już wspominałam w wątku : lovi.pl/pl/forum/8/3636/20. Mają bardzo mało cukru 1-2g/100 g kaszki a dla przykładu Nestle z napisem bez cukru ma go 10 razy więcej. natomiast te w foliowych woreczkach (czy Nestle czy Bobovita) zawierają >40 g/100. Miałam próbkę kaszki Bobovity - w smaku jakbym jadła czysty cukier! Nawet mi ciasteczkowemu potworowi była zdecydowanie za słodka. Także bardzo polecam Sunbaby, ja i moja córeczka :slight_smile:

Artan właśnie o to mi chodziło :slight_smile: Dzieki wielkie. Zaraz złoże zamówienie na te kaszki. Ja jaglaną sama gotuję ale to troche czasu schodzi i chciałam taką błyskawiczną.
A w jakim sklepie zamawiasz??? Narazie widziałam , ze w kidy.pl cena spoko lepsza niż w mlekolandii.