Rozmowy z dzieckiem - uczą i bawią

I tu trafiłaś w sedno.

Wiele profili buduje narrację, że ich dziecko jest „takie mądre, inne, wyjątkowe” a tak naprawde to są normalne dzieci, które mówią normalne rzeczy.
Tylko że na TikToku to się „sprzedaje” jako content

2 polubienia

@Kargaw jakbym slyszala rozmowe mojego meza z synem :joy: ostatnio mieli zmieniać baterie w jakiejs starej zabawce po Filipie
Michal : Fifi przynies prosze śrubokręt
Filip: jaki, gwiazdkowy czy płaski ?

1 polubienie

Niby to nie jest nadzwyczajne dziecko, ale nie oszukujmy się, są jakieś ramy czasowe dla każdej umiejętności, dla mowy również. Jesli 3 latek nie mówi, to nie jest „taka jego uroda”tylko jest jakiś problem, któremu trzeba się przyjrzeć, który blokuje rozwój mowy. Temat mowy u dzieci jest w ogóle trochę bagatelizowany przez rodziców, bo np jeśli dziecko nie siada, to zaraz latają po fizjoterapeutach, a jak nie mówi, to nie każdy idzie do logopedy, czy neurologopedy, chociaż sami specjaliści biją na alarm, że dzieci zaczynają coraz później mówić, przez wpływ wszechobecnych ekranów na dziecko.
A to czy jej syn ma włosy długie, czy córka jest łysa ani mnie grzeje, ani ziębi. Nie będę się wypowiadać na temat tego, czy byłaby zadowolona jakby jej 3 latka chciała być łysa, bo jej po prostu nie znam. Skoro wyznaje zasadę, że na to dzieciom pozwala, mi to nie robi krzywdy, to jest mi wsio rybka :sweat_smile:

2 polubienia

Ja też bardzo lubię ją oglądać, w ogóle ma taki spokojny ton głosu, że po prostu przyjemnie się słucha. Oglądałam też z nią podcast u żurnalisty z tego co pamiętam :sweat_smile:

1 polubienie

No u męża słyszy bo czasami w garażu naprawia z nim samochody :grin:

Tak właśnie. Każde dziecko dla każdej mamy jest wyjątkowe ale nie oszukujmy się nasze dzieci w każdym wieku codziennie nas zaskakują. Np u nas teraz jest moja kumpela z Anglii i mały dzisiaj usiadł obok niej i mówi
Ciocia weź mi powiedz jak ten samolot lata jak on skrzydłami nie rusza :rofl::rofl: ciotkę zatkało ale jakoś dziecku wytłumaczyła :rofl:

No właśnie chlop to chłop on wie jaki śrubokręt do czego służy :rofl::rofl:

Miałam na myśli że tak nie mówi w sensie nie rozmawia na takie tematy. Nie miałam na myśli tego że w ogóle nie mówi, bo to inna sprawa. A temat Długich włosów u jej syna mnie też nie interesuje chodzi mi o to że ona się z tego tłumaczy że jej syn ma bo chce. Chodzi o jej sposób przekazywania tych informacji. Weźmy też pod uwagę że matki które muszą oddać dziecko do żłobka żeby pracować zawodowo i mieć na wszystko nie są w stanie mimo woli poświęcić dziecku tyle czasu choć na pewno by chciały siedzieć w domu i uczyć dziecko czytać ( chociaż tutaj też ją wyznaję zasadę że dziecko ma czas na wszystko i nie musi znać literek w wieku 3-4 lat) . Więc tym bardziej nie rozumiem tego jej chwalenia się dzieckiem które zakrywa bo chce chronić jego prywatność.

Nie wiem ile jej filmików obejrzałaś, ale ona nigdzie się nim nie chwali. Nie dziwię się, że jest dumna, że jej syn mówi naprawdę pięknie, każda mama by na jej miejscu była.
Temat włosów - głupie pytania, to głupie odpowiedzi. W końcu co kogo obchodzi, czy ma włosy długie, krótkie, blond czy niebieskie, skoro to jest sprawa i jej i tego chłopca. Nie dziwię się, że odpowiada głupio, czy się tłumaczy, bo takich komentarzy widziałam u niej masę, a jednak jest osobą publiczną.
Oczywiście, że są matki, które dzieci oddają do żłobka, bo muszą wracać do pracy, ale różnica jest taka, że część matek po żłobku zajmie się dzieckiem w 100%, poczyta bajki, poukłada klocki, puzzle czy w ogóle pobawi się z dzieckiem, a część da zabawki interaktywne, tv czy telefon i zajmą się domem. Ona też nigdzie nie mówi, że każda matka musi siedzieć z dzieckiem 24/7, więc nie rozumiem skąd ten argument, że nie każda może pozwolić sobie na siedzenie w domu. Żłobek w żaden sposób nie uniemożliwia rozwoju mowy wraz z rodzicem, w końcu zlobek, to maksymalnie 1/3 dnia.

1 polubienie

Ona mowila o wlosach swojego syna bo wiele bylo negatywnych komentarzy na ten temat… wiec odpowiedziala na filmiku WSZYSTKIM. Tez tak z reszta czesto odpowiadam jesli chodzi o Filipa : taaak, ma tak bo chce .
A to ze nie pokazuje twarzy dziecka uwazam akurat za dobre - nikt tego nie wykorzysta nigdzie w zlych celach.

1 polubienie

Ah no to wlansie wszystko jasne czego to ludzie nie zrobia dla kasy

Nie rozumiem ? Kazdy robi to co uwaza za sluszne. Czasy mamy takie ze infuencer to rowniez zawod, a to co i ile pokazuje to juz jego sprawa. Jak mi sie nie podoba to po prostu nie ogladam. Nie zabijaja, nie kradna, takze dla mnie luz.

1 polubienie

Pracuję na co dzień w szkole i przedszkolu i zawsze powtarzamy sobie, że „kto pracuje w szkole, w cyrku się nie śmieje”:smile:
Dzieci potrafią tworzyć takie historie i teksty, że człowiek nie wie, czy bardziej się śmiać, czy notować, żeby tego nie zapomnieć. Każdy dzień to nowa, przezabawna i jednocześnie ucząca rozmowa — małe mistrzostwo świata w spontanicznych ripostach! :heartpulse: :heartpulse: :heartpulse:

3 polubienia

To też zawód i jeśli ktoś już sobie rozwinie content to całkiem czasochłonny. Same nagrania, obróbki tych filmików czy zdjęć zajmują mnóstwo czasu, a jednak zarabia się najwięcej i tak ze współprac, jeśli się jakieś pojawia. Wiec to właśnie też nie do końca jest tak, że Influencer tylko siedzi w domu i wstawia filmiki, bo żeby to się kręciło i zarabiało, to trzeba dobrze ruszyć głową :sweat_smile: i tak jak mówisz, nie kradną, zarabiają, dużą część z nich ma działaności i normalnie opłaca podatki.

U nas jest taki Typek Książulo i on jezdzi i je. I recenzuje. Moze kojarzycie.
I sluchajcie to typek z mojej dzielnicy. Zwykly chlopak, zaden tam ą ę. Ale wlasnie na tym polega ta magia ! Bo jest normalnym facetem ktory lubi dobrze zjesc. Nagrywa to jak je i co i tym mysli. Po prostu, bez wielkich slow o poledwicy wellington. I to trafia do ludzi .

Typek zarabia teraz miliony. Uratowal niejedna knajpe i bar. Po jego filmikach ludzie tlumnie przychodza do tych miejsc. Aktualnie kolejki zawijaja sie na zwykkym warszawskim bazarze po… kebaba xD byl też na warszawskiej woli po rurki z bita smietana bo mieli zamknac lokal i nagle on tam wpadl i zjadl oblizal sie i powiedział ze to smak dziecinstwa i kupil 100szt i rozdawal ludziom na ulicy. Kilka dni pozniej kolejki sie zawijaly. Interes kwitnie. Sama tam nawet bylam po pyszna prawdziwa chrupiaca rurkę

1 polubienie

Taak, bo ludzie myślą, że to się tylko siedzi na tylku nagrywa 30 sekundowe rolki i tyle, tsaaa. To naprawdę jest czasochłonne i żeby taka rolka 30 sekundowa powstała to czasem trzeba kilka godzin

@Mamina znam ksiazula, ja to go oglądałam jeszcze za dzieciaka jak prowadził kanał colorowy vlog czy jakoś tak :sweat_smile::sweat_smile: fajnie się wybił i robi na tym dobre hajsy :grinning: chociaż szczerze mówiąc mnie już trochę znudził ten jego kontent :grinning: jestem ciekawa kiedy mu zaproponują udział w tv w jakimś master chefie gdzie będzie oceniał jedzenie przygotowane przez innych :grinning:

1 polubienie

A wiesz ze ja w ogole dlugo nie ogladalam jego filmikow ? Moj maz mi o nim mowil a ja taaa jasne.
I kiedys mi pokazuje filmik a okazalo sie ze ja znam tego drugiego :joy: z Wojasem chodzilam do gimnazjum :joy:
I tez duzo osob w necie go wysmiewa, obraza, bo kim on jest zeby oceniac itp… no jest zwyklym czlowiekiem ktory idzie na posilek - kazdy z nas jedzac gdzies ocenia, wystawia opiniex gwiazdki itp.

W sumie to byliby fajne jakby ocenial np w masterchef bo tam to na grubo czasem leca z tymi daniami :joy:

1 polubienie

Hahah! Ten wojek taki swojski fajny chłop, oboje wydają się być fajni, ale dawno nie widziałam żeby nagrywali w duecie, ciekawe czy ich drogi się rozeszły tylko na chwilę czy każdy poszedł w swoją stronę na stałe, bo bardzo ten duet lubiłam :grinning:

Kazdy w swoja, wojas teraz nagrywa w kuchni i jakies przepisy ogarnia :joy:

Oooo lubię pooglądać czasami jakieś recenzje ksiazula i właśnie dobra robi robotę dla lokalu, które są na skraju zamknięcia

Taki gość ratuje gastronomię przed upadkiem . Był u Nas w Gnieźnie i uratował gastronomię starszej Pani ,która robi własnej roboty frytki , zapiekanki itp. żeby dostać się teraz i zamówić trzeba stać w kolejce i to takiej konkretnej . Interes kwitnie , kobieta ma cały czas ruch . Gość robi naprawdę super robotę i prowadzi wartościowy kanał :grin:

1 polubienie

Fakt, myślę że on lepiej te “restauracje” ratuje niż Madzia Gessler swoimi kuchennymi rewolucjami :grinning:

Ale był też przypadek w Warszawie gdzie kobieta przez odzwiedziny ksiazula i jego pochwały musiła zamknąć lokal przez nadmiar pracy :see_no_evil:

1 polubienie