Właśnie przygotowuję torbę do szpitala i na listach wyprawkowych, jako pozycja obowiązkowa, często pojawia się rożek.
Z drugiej strony większość osób, z którymi rozmawiam twierdzi, że ich rożki przydały się tylko w 2-3 pierwszych dniach, kiedy nie miały jeszcze pewności w trzymaniu dziecka. Poza tym, położne ‘rożkują’ nawet z bawełnianych kocyków.
Jak widać zdania sa bardzo podzielone. A jakie są Wasze doświadczenia? Czy rożek jest niezbędnym zakupem?
Mój drugi synek ma 3 tygodnie, do tej pory nosimy go w rozku, nie martwie sie czy jest prawidlowo ulozony i czy jego kregoslup sie meczy a przy karmieniu piersią (karmie zwykle na siedząco) wygodnie jest mi go trzymac, nie jest powyginany i moge go latwo doasowac do piersi ja rozki polecam, mam w domu dwa i uzywam na zmianę oczywiscie kazda mama moze miec inna opinie podobnie mam z nosidelkiem, na razie nie wodę ani nie nosze go w nosidelku bo serce mi sie ściska jak jest tak powyginany, zwykle jest w gondoli do noszenia zakupilam chustę tkana bawelniana zeby nie bylo problemow z plecami, bo jak wiadomo dzidziusia trzeba nosic a wtedy wykrzywiamy sie na jedna stronę, nosząc w chuście obciążenie jest wyrównane stad moja decyzja, pozdrawiam
Ja miałam rożek usztywniany z tych tańszych i używałam przy obu córeczkach choć tym razem z uwagi na większą wprawę:)używałam go mniej.Za każdym razem miałam rożek w szpitalu i bardzo się przydał.Moim zdaniem lepsze są te usztywniane,te bez usztywnienia może zastąpić kocyk.Po pierwszym porodzie byłam obolała i ciężko mi było wstawać wtedy dzięki usztywnionemu rożkowi było mi wygodniej brać dziecko,w nim dobrze się karmiło.W domu używałam go do karmienia.Teraz w szpitalu znów zdał egzamin,natomiast już w domu nie karmiłam w rożku.Sprawdził się również dwukrotnie w nocy w nim obie spały przez ok 2miesięcy.Podsumowując usztywniany rożek to fajna sprawa nie trzeba kupować z tych najdroższych,ale bez niego spokojnie można sobie poradzić:).Za mój dałam ok 30 zł i używałam go przy dwóch córeczkach,przy pierwszej nic się nie zniszczył i nie było sensu kupować nowego.
U mnie rożek się w ogóle nie sprawdził.Wolałam trzymać dziecko bezpośrednio na rękach niż w rożku.
W rożku czułam niepewność.Nie wiem może dlatego,że rożek był miękki i miałam wrażenie że dziecko
mi się wyślizgnie.
Moje szwagierki natomiast robiły sobie rożek z kocyka-tak jak piszesz.I było ok.
Możesz kupić i wtedy sama sprawdzisz czy jest Ci potrzebny czy nie,w razie czego zawsze możesz sprzedać
lub dać komuś.
Mi też wiele osób mówiło, że rożek jest niepotrzebny i używa się go tylko raz, w szpitalu, więc zdecydowaliśmy się go nie kupować. W szpitalu rzeczywiście położne bardzo sprawnie zawijają malucha w kocyk i my też tak na początku robiliśmy. Nasza mała lubiła spać mocno ściśnięta i kiedy miała wokół zbyt luźno to denerwowała się i nie chciała spać. Ponieważ zawijanie stało się uciążliwe zdecydowaliśmy się kupić rożek na próbę, niedrogi, kosztował chyba ok. 30-40 zł. Sprawdził się rewelacyjnie, mała go uwielbiała, a dla nas też to była duża wygoda. Ale mam też koleżanki, które jak wspomniałam wyżej w ogóle rożka nie używały, bo ich dzieci go nie lubily. Tak więc najwyraźniej zależy to od dziecka. Może nie kupuj na początku i po prostu zobaczysz, czy twoje dziecko będzie z tych, które lubią być mocno opatulane, czy nie. W każdej chwili możesz dokupić, wszędzie jest ich pełno. A z samym kocykiem bez problemu sobie poradzisz w szpitalu.
W moim przypadku rożek się sprawdził, miałam 2 jeden miękki, drugi z usztywnieniem i z obu korzystałam. W szpitalu można było korzystać z ich rożków ale ja wolałam swój. Po powrocie do domu przydał się podczas trzymania synka na rękach przez nie doświadczone/nie pewne ciocie,wujków jaki nam w pierwszym tygodniu życia naszego synka. Rożek przydał się także podczas snu naszego synka. Uważam że rożek u niektórych się sprawdza a u innych nie, więc nie ma sensu kupować nie wiadomo jak drogiego. Uważam też że jest bardzo przydatny przy wcześniakach, drobnych dzieciach których rodzice/rodzina nie są pewni w trzymaniu malca. Rożek w odróżnieniu do kocyka czy innego sposobu owijania jest mniej kłopotliwy chodź pewnie jak się dojdzie do wprawy to nic nie jest problemem.
U nas rożek był podstawowym elementem spania maluszka w pierwszych miesiącach życia. Jak dla mnie nie zastąpiony. Ja miałam miękkie z usztywnieniem nie próbowałam więc się nie wypowiem ale miękki jest ok. Czujesz maluszka przez tkaninę i on czuje ciebie, a to chyba ważna dla was obojga. W moim przypadku już w szpitalu dzieciaczek był w rożku (najpierw szpitalnym oczywiście).
Jeśli mogę coś doradzić to bardzo dobrze sprawdzają się rożki zawiązywane, bo z czasem rzep był nie wystarczający - maluch wykopał się z niego a ten wiązany wystarczyło wstążkę przełożyć pod spodem, nawet nie zawiązywać i wystarczyło.
Później przeszliśmy na śpiworek i też sobie chwalę, do dnia dzisiejszego, a mam prawie dwu letnie dziecko korzystamy ze śpiworka.
Ja rożkowałam mojego Andrzeja bity miesiąc, kupiłam mu piękny niebieski rożek w piraty zapłaciłam ok. 30 zł. i byłam bardzo zadowolona, rożek był dobrze usztywniany, z podusią, pomijając to że był bardzo ładny. W tym momencie jest porządnie zapakowany i być może czeka na następnego promyczka. kto wie ?
Rozek fajna sprawa. Miekki moze sluzyc jako kolderka do wozka jak maluch podrosnie. A poza tym slyszalam, ze dziecko lubi byc owiniete, bo dobrze mu jak w brzuszku u mamy. Na poczatku kiedy nie umiemy rozkowac w kocyk to rozek ulatwi sprawe. Poza tym zgadzam sie co do bezpieczenstwa dziecka. Maluch w usztywnionym rozku bedzie chroniony przed niedoswiadczonymi goscmi w domu, ktorzy chca go wziac na rece
Ja dostałam kilka od kuzynki jeden kupiłam nowy i powiem szczerze, ze jeden to wystarczajaca ilość, co innego jesli chodzi o kocyki tych mozna kupić 2-3 gruby i cieniutki. Do szpitala wziełam rożek jednak wiekszość mam miało kocyki ponoć cieplejsze, ale jko na sali było gorąco rożek był lepszy tak twierdziły położne.
U nas rożek sprawdził się rewelacyjnie do tej pory mała jest nim przykrywana jako kołderką a ma półtora roku, nie toleruje kołdry (z tym zakupem mozna się wstrzymać my kupiliśmy dosyć drogą a póki co jest bezużyteczna)
Ja robiłam zakupy poprzez alegro często wzory pościeli rożków są identyczne, kupiłam poszewkę na jasia w tym samym kolorze i mała zyskała komplecik do wózeczka na wczesną wiosnę;) (myslę ze zestaw do wózka jakie oferują w sklepach jest zbędnym zakupem wystarczy rożek ewentualnie kocyk)
Ja również zakupiłam rożek jako jeden z podstawowych zakupów. Ponieważ go miałam to używałam. Nie tyle do noszenia cały czas, ale raczej do spania, żeby się nie rozkopała i żeby było córcie ciepło. Potem używałam jako kołderkę. Teraz też służy mi jako kołderka. Czy to niezbędny produkt- raczej nie można, go pominąć, ale kocyki są niezbędne przynajmniej dwa - jeden na zapas jakby się wybrudził lub na spacery. Lista zakupów jest bardzo duża, ale nie daj się zwariować; wyjdzie w praniu co potrzeba. Ja dokupowałam część rzeczy jeszcze przez kilka tygodni po porodzi. Powodzenia
moja mama twierdzi, że dla niej był niezbędny;d więc też spakuję, dostałam rożek od znajomej więc nic mnie nie kosztował, a skoro moze się przydać to czemu nie wziąc go ze sobą
rozek bardzo przydatna rzecz, najlepiej taki ktory ma usztywniony na pleckach matak kokosowa, bezpieczny dla dziecka i wygodny w pierwszych tyg dla osoby ktora dziecko ma zamiar wziasc na rece a co najwazniejsze daje poczucie bezpieczeństwa maluchowi gdyz staje sie spokojniejszy gdy jest otulony bo przypomina mu to jak byl w lonie matki, tak przynajmniej bylo z moja córa, ja polecam
ja z rożka korzystałam bardzo długo. do około 3 mca życia maluszka. nie pamiętam dokładnie ale wiem, ze bardzo mi się przydał. szczególnie, że maluszek miał niecałe 2,5 kg wagi. te usztywniane są bardzo przydatne i pomocne. tak jak pisano wcześniej - maluszek jest w tym stabilniejszy i o wiele bardziej pewnie czuje się osoba nosząca go to koszt około 30 zł więc myślę, że nie warto oszczędzać. dałabym Ci mój ale za daleko mieszkamy za pewne . a to dość spore wymiary bo mata kokosowa jest dość spora i może drogo wyjść przesyłka.
Ja rożka używałam w domu. Łatwo trzymało się w nim dziecko. Córka również w nim spała. Wiedziałam, że czuje się bezpiecznie i ma cieplutko, bo była akurat zima.
Nam połozna na zajęciach w szkole rodzenia powiedziała, że z doświadczenia widzi, że rożki z usztywnieniem nie sprawdzają się, bo nie można w nich dokładnie owinąć maluszka, który zaraz po porodzie lubi taką pozycję w rożku. Pozatym mówiła także, że usztywnienie nie przylega po bokach i maluchowi może być zimno. Ja na początek kupiłam jeden rożek aby mieć do szpitala - jeśli się sprawdzi - dokupię drugi. Później można go używać jako kołderkę lub matę na której dzidzię przewijamy czy kładziemy na łóżku, więc nie będzie to zbędny wydatek.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.