było tam coś o bajkach ale ja chcę zapytać czy wasze dzieci rozczulają się na jakiejś bajeczce. czy mają swoje ulubione?
mój starszy syn jak miał 2,3 lata uwielbiał DOBRANOCNY OGRÓD Płakał jak pod koniec jakiś niebieski ludek odpływał na łódeczce. rozczulał się ale nie pozwalał sobie przełączyć. musiał sobie popłakać .
Taki był czuły a teraz jakieś LEGO NINJAGO ogląda.
Moja starsza córka płakała jak na końcu Misia Uszatka śpiewano piosenkę “Pora na dobranoc…” Bardzo przeżywała, że bohater idzie spać sam- bez mamusi (miała wtedy 2 latka). Rozpacz była straszna i zawsze to samo: “Gdzie jest jego mamusia?”. Musieliśmy zrezygnować z oglądania bajki.
A u nas było tak, że córcia nie rozczulała się przy bajeczkach. Może dlatego, że od malutkiego bajki oglądała rzadko i raczej wesołe edukacyjne. Ogólnie córcia jest wrażliwa i np. rozczula się gdy słyszy spokojną kolędę albo rozczulającą piosenkę.
oj synek ostatnio polubil KLUBIK MYSZKI MIKI…natomiast czytamy ostatnio najczesciej MIS I PUSIA NA WAKACJACH
Mój synek bardzo lubi bajki ze zwierzątkami nemo albo ostatnio bardzo mu się spodobała bajka lorax
moja nie wiem czy jeszcze lubi gdy czytam bajki. ale wycisza się i przysypia wieczorem gdy czytam
xaniab moze zasypia z nudów hehe, moj synek za to srednio z tym wyciszaniem, jak mu czytam to sie przedrzeznia, ciagnie ksiazeczke i probuje wkladac do buzki ;p
Jeśli dziecko płacze jak szalone na powiedzmy wzruszających bajkach a nie pozwala mi ich wyłączyć to co powinnam zrobić?
Co radzicie drogie mamy?
może wytłumaczyć co się tam dzieje , zagadać dziecko. Albo być przewidywalnym i nie włączać takich bajek.
Moja córka uwielbia “Apsik” i Kaczkę Dziwaczkę…z moich obserwacji, choć czytam jej dużo i w zależności od pory dnia, albo są to bajki czytane cichym spokojnym głosem, albo intonuję głośno, zmieniam głosy i często naśladuję postaci z bajek - Pan Hilary wychodzi mi genialnie.
Synek nie zawsze chce żeby mu czytać czasami ze złością wyrywa mi książkę ale za chwilę sam ją ogląda. Co do bajek puszczam mu tylko takie ładne nie co popadnie . Niektóre bajki niby dla dzieci ale teksty i zachowanie w nich przechodzi ludzkie pojęcie.
Mój synek nie zbyt chce oglądac bajki, ale za to córeczka choc malutka ogląda z pełnym skupieniem i właśnie wtedy robi różne minki do każdej bajki, tak jak by ją w jakiś swój sposób przeżywała.