Wiele z nas uwielbia uprawiać sport. Ciąża to wyjątkowy czas pod każdym wzgledem. Co myślicie o jeździe rowerem w ciąży?
Witaj na forum #teamLOVI!
Wiele z nas uwielbia uprawiać sport. Ciąża to wyjątkowy czas pod każdym wzgledem. Co myślicie o jeździe rowerem w ciąży?
Ja jestem na tak! Jeśli ktoś byl aktywny przed ciążą, ale ciekawi mnie wasze opinia:)
Ja ogólnie za bardzo jazdy na rowerze nie lubię, wolę piesze wycieczki:) Ale oczywiście, aktywność w ciąży jest wskazana, więc na pewno, jeżeli lekarz da zielone światło, to czemu nie:)
Założyłam taki sam wątek dwa lata temu.
Jeździłam w poprzedniej ciąży jeszcze w 33tc. Miałam siłę na to dobrze się czułam tylko brzuszek zaczął przeszkadzać. Dziewczyny z tego forum podpowiedziały, że to może być niebezpieczne i zrezygnowałam.
Wydaje mi się , że sama jazda nie jest niebezpieczna bo to nie sport wyczynowy ale upadek już tak.
W tej ciąży to nawet nie miałabym siły wsiąść na rower.
Właśnie, jeśli w ciazy wszystko jest ok to wydaje mi się że jazda po ścieżkach jest bezpieczna, ale wszystko w granicach rozsądku i w zależności o samopoczucia przyszłej mamy �
Ja odpuściłam rower w ciąży. Czuje się dobrze od początku ale jednak trzeba na siebie uważać. Jeśli ktoś chce to nie widze w tym problemu, grunt żeby czuć się bezpiecznie i uważać na siebie i dzidziusia ;)
A ja myślę że w pierwszym trymestrze jak najbardziej jeżeli tylko wszystko jest ok, ale później jak już brzuszek rośnie to osobiście bym się chyba trochę bała. Nie samej jazdy, bo to napewno nie szkodzi jeżeli się jeździło wcześniej, co ewentualnego upadku czy coś...
Nie wiem jak wy ale ja w ciąży chodziłam jak Sierota też byłam w stanie przywrócić się na prostej drodze prostu miałam zaburzoną równowagę
Ja bym w ciąży nie ryzykowała. Czytałam trochę na ten temat bo byłam ciekawa jak to jest czy rower jest dozwolony czy nie i jest duży podział zdań na ten temat nawet wśród specjalistów więc mimo wszystko jakieś ryzyko może być. Mojej koleżanki mama poroniła i lekarz powiedział jej, że to wina jazdy na rowerze więc na prawdę różnie to może być.
ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony i bardzo czesto jezdxil to nie jest to jakis mega wysiłek . wazne tez jaka trasa bo jak wybieramy sobie trasy pod górę i przeciąznamy organizm . To tak jak z ćwiczeniem , jedli ćwiczymy przed to tylko Zmieniamy w ciąży ćwiczenia , nie rezygnujemy
Po co tworzyć nowy wątek skoro już taki istnieje, trzeba go poprostu odświeżyć.
Mimo ze uwielbiam jeździcie co rowerze to z niego zrezygnowałam będąc w ciąży w celach bezpieczeństwa, różne sytuacje mogą nas spotkać, a ja właśnie chwilę przed zajściem w ciąży miałam na nim wypadek, więc nie warto kusić losu
Bałam się i nie jeżdżę
Ja w ciąży miałam trochę zaburzoną równowagę więc dlatego też nie chciałam ryzykować ale może ni każdy tak ma
Ja raczej bym się w ciąży bała roweru, jeszcze jakby się czasem trafił jakiś zawrót głowy to łatwo o upadek. Za to bardzo dużo specerowalam
Na prawdę wydaje mi się, że w ciąży jest zbyt duże ryzyko na rower, może nie jest to sport ekstramalny ale o wypadek nie ciężko, wystarczy poczytać jak dużo osób pisze o poronieniach przez rower
należy uważać
A myślicie że warto rozpocząć taką aktywność ale na spokojnie bez szaleństw już w ciąży? W zeszłym roku w sezonie trochę jeździło się na rowerze, ale nie robiłam po 20 kg
chciałabym jeździć chociaż tam i z powrotem do rodziców ścieżką rowerową 5 km w jedną stronę. 12 tc ciąża fizjologiczna, ale oczywiście spytam lekarza czy nie ma przeciwwskazań.
Dużo zależy od tego jak się czujesz i jak pewnie czujesz się na rowerze.
Ja jestem na nie, w ciąży odpuściłam rower, bo bałam się, że się wywrócę, a teraz też bardzo niebezpieczne są te wszystkie hulajnogi elektryczne. U mnie na ścieżkach i chodnikach jest tego pełno, głównie młodzież, jeżdżą bardzo szybko i średnio zwracają uwagę na innych.. Według mnie to zbyt duże ryzyko..
Jeśli szukasz jakiejś aktywności to bardziej spacer, joga, pilates. Bezpieczniej;).
Ja troszkę na rolkach jeździłam w ciąży . Rower to nigdy nie był mój konik że tak powiem więc ciężko mi mówić . Zależy jaki etap ciąży, jak samopoczucie. Ogólnie ruch jest okej w ciąży tak myślę ale trzeba wszytko robić z głową . Jeśli brzuch jest duży i ciężko nam się ruszać to bym się wstrzymała ale jak się dobrze czujemy i ruszamy się swobodnie to chwilka przejażdżki czemu nie
Obecnie to moja druga ciąża, 32 tydzień i jak tylko mam chwilę i pogoda pozwala wsiadam na rower, czuję się dobrze i jak mam chec to jeżdżę. Wiadomo nie jakieś maratony ale dla lepszego samopoczucia. w pierwszej ciąży też jeździłam, nic mi się nie stało, urodziłam naturalnie w terminie
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.