Ponoc te rosliny odstraszaja komary: Kocimiętka - Komarzyca - Mirt - Bazylia - Liście mięty - Turówka wonna (żubrówka). Prawda?
Te rośliny nie odstraszają komarów, czy innych owadów, tylko swoim zapachem przyciągają je do siebie, dlatego jeśli są w pobliżu mogą odciągać komary od innych obiektów (w tym ludzi) biorąc wszystko na siebie ;)
Mam na oknie komarzyca i miętę... komarów brak. Syn nie zgodził się na żadne zielska i komary miał..ale nadal nie wiem czy to nie przypadek.
Jeśli jednak w ogrodzie masz dużo komarów , polecam zajrzeć sobie tutaj https://bioires.pl/komary
W sklepie znajdziesz wiele srodków, które mogą byc skuteczne na ich odstraszenie.
U mnie nie pomoglo na tsrasie. Komartmy jak gryzły tak gryzą dalej
U nas sprawdziła się lawenda
Ja na parapecie mam bazylie o szczerze mówiąc nie mam komarów a okno otwarte całą noc
Rośliny odstraszające komary: kocimiętka, koper włoski, lawenda wąskolistna, komarzyca, bodziszek korzeniasty. Taką antykomarową kompozycję warto uzupełnić także aromatycznymi roślinami: aksamitka, pachnąca pelargonia (anginka), żeniszek i zioła (bazylia, mięta, melisa, rozmaryn).
U nas jak właśnie komar to jets jakiś cud. Raz na ruski rok coś nam wleci,ale w moim rodzinnym domu gdzie jets pełno lasów i stawow bez moskitiery w oknach nie dało się żyć,a zapalić światła bez tego śnie dało bo zaraz całe mnóstwo ich było. My to okno otwarte i zapalone światło mamy i sporadycznie coś wleci. Jednego do tej pory miałam. Natomiast i rodzicow od groma tego
Zazdroszcze :D do nas czasto komar wleci. Na szczescie mam dwa koty które nie opduszczą dopóki nie upolują intruza hehe
Ja jeszcze słyszałam o lawendzie. Nie wiem czy to prawda ale ładnie pachnie i ładnie wygląda. Napewno więc warto ją mieć.
Polecam lawendę - ładnie pachnie i bardzo dobrze działa. Ja na tarasie mam w doniczkach i komarów nie ma. Wiadomo przy dzieciach lepiej naturalne metody.
U mnie też sprawdzila się lawenda
To ja zamiast lawendy mam plasterek cytryny z goździkami i też działa na komary
Masz go na tarasie czy gdzie? ;)
A nie wiedziałam że takie coś pomaga
Martyna ją w bloku mieszkam to na parapecie przy drzwiach balkonowych
Ale pogada to tak na serio?
Monia nie wiem. Ale komarów już tyłu w domu nie mam co przedtem. Nie wiem czy to zasługa tego czy pogody
Aneczka to fajnie ;)) może też spróbuję;))
Lawendę miałam w tam tym roku
Musze spróbować waszych sposobów
Probowac zawsze warto. Jeszcze zrobiłam napar z guzików zobaczymy czy pomaga