Tuz po urodzeniu sie coreczki polozna mowila nam ze po szczepieniu moze pojawic sie w miejscu uklucia cos a la “wrzód”. “Pod żadnym pozorem nie mozna go przebijac wyduszac i uwazac przy kapieli by nie zamoczyc a zniknac powinien samoistnie”
Ja rowniez obmywalam Octaniseptem, szybciutko zaczelo się goic i został tylko leciutki slad.
Nas w szpitalu poinformowano o tym, że po tej szczepionce pojawia się taki ropny bąbel i żeby absolutnie się nie stresować, że to normalne. Na wizycie u pediatry, która dokładnie bąbel obejrzała od razu zaznaczyła, że ma nadzieje, że się tym nie przejmujemy bo to normalna reakcja. Bąbel się pojawił i znikł. Teraz jest czerwona plamka.
U nas jest dalej bąbel ale położna co wizytę mi o nim mówiła, żeby właśnie się nim nie stresować bo zniknie. Więc ja się nim w ogóle nie przejmuje. Wiem, że jest ale zniknie i zostanie właśnie plamka.
Nic z tym nie robić samo się zagoi, ja ostatnio pytałam pediatry i jest to podobno normalny stan poszczepienny jak najbardziej w normie i oznacza, że szczepionka się przyjeła
Co do ropniaka po szczepieniu przeciw Gruźlicy też się zaczęłam martwić bo moja córka miała takie czerwone w środku lekko jakby białe i spanikowalam i wysłałam położnej a wcześniej smarowalas to fenistilem bo myślałam ze ja coś ugryzło ale położna zadzwoniła i powiedziała że to jest po szczepieniu przeciw gruźlicy żeby to niczym nie smarować ani przykładać teraz jest to okropne wyślę zdjęcie , czy u was również to tak wyglądało? Położna mówiła że to normalne ale jak jak nie pęknie to zawsze mogło się jakby pocieszyć po tym fenistilu i że zawsze mogę podjechać do lekarza żeby to obejrzał i martwie się czy ja to nie boli bo od dwóch dni jest płaczliwa jak nigdy.
No mój też miał ale o wiele mniejszy taka malutką kropeczka i trochę ropki w środku, ale mnie znów położna kazała pryskać octeniseptem. Na twoim miejscu pojechałabym do lekarza bo duże to i zaczerwienione do okola. Mogłaś też pogorszyć sprawę tym fenistilem. Przetrzyj jej to octeniseptem albo jak się boisz to zwykła solą fizjologiczna a jutro jedź do lekarza
Faktycznie nie wygląda to najlepiej. U mojej czerwone małe kółeczko, już myślę się zmniejsza . Jeśli chodzi o płacz, to może skok rozwojowy przechodzi, temu byłaby niespokojna
Mi w szpitalu i położna na wizytach mówili że niestety tak to może wyglądać po gruźlicy. U mojej córki nie aż tak ale też był pęcherzyk. Także rzeczywiście okropnie to może wyglądać. Powinno to pęknąć i goić się, niestety czesto dosyć długo. Moja corka ma 3 miesiace a jeszcze goi sie. Trzeba cierpliwie czekac. Według zaleceń nic nie powinno się z tym robić. W razie wątpliwości lepiej zapytać lekarza czy odkażać czy nie.
Na kolejnych szczepieniach oczywiście może się pojawić NOP ale nie aż taki. Ta reakcja jest charakterystyczną dla BCG.
My też słyszeliśmy od położnych ze szpitala,że będzie taki brzydki ropniaczek ale on sam zejdzie, obecnie początek 8 tygodnia i jest malutka żółta plameczka w środku a dookoła czerwona obwódka
My również mieliśmy fatalny. A długo się to goiło. Chyba z 3 miesiące.. omijaliśmy to miejsce płynami, kremami itp. jedynie położna na początku kazała octeniseptem pryskać.
U nas też był taki ropniak po szczepieniu na gruźlicę, tym pierwszym, jeszcze w szpitalu. I też wyszło jak Mała miała jakieś 3 tygodnie, przeraziłam się bardzo. Położna kazała tego nie moczyć i czekać aż samo pęknie, mówiła że to normalne. Faktycznie zeszło, minimalny ślad został. Ale wyglądało przeokropnie.
Ewcia i jak ręka? Już się zagoiła czy ropniak jest dalej? Mam nadzieję, że jest już lepiej. U nas tylko po szczepionce na meningokogi mieliśmy delikatne zgrubienie wyczuwalne pod skórą, ale ropniak na szczęście się nie zrobił.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.