Ropień piersi!

Mam pacjentkę która ma ropnia w piersi z wyhodowanym gronkowcem złocistym. Ma już antybiotyk ale mnie i ją też bardzo zastanawia czy może karmić z chorej piersi? chirurg mów że absolutnie nie, konsultant lakt. że tak, a ja wiem że może ale jakoś zgłupiałam. Może ktoś pomóc?? proszę???

amnka zapytałam moją dobrą znajomą doradcę laktacyjnego (ma ten międzynarodowy tytuł i rzeczywiście jest specjalistką).
Powiedziała, że przy gronkowcu jak najbardziej można karmić piersią. Przy czym może zdarzyć się, że dziecko może odmawiać piersi ze względu na zmieniony smak mleka - wtedy trzeba odciągać. Powiedziała też, że generalnie karmienie, czy ogólnie opróżnianie piersi, w zapaleniach piersi czy w ropniu jest istotnym elementem leczenia.

A jak jest - Pani karmi?
Miała nacinaną pierś?
bo czasami to też może być problem, gdy nie ma jak przez to przystawić dziecka.

Dzięki! kobietka karmi i miała nacinany ropień i antybiotyk, mówie jej aby karmiła ale ona sie boi! jak pytam czego to nie wie?! dziecko chętnie zjada mleko z piersi!

ropień nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią niestety większość lekarzy już przy podawaniu Augmentinu zabrania karmienia piersią co jest absurdem, ale myślę że jeszcze długo będziemy miały takie dylematy

tak zgadzam się że można karmić piersią, ale jak to przekazać pacjentce aby jednak nam zaufała a nie lekarzowi? a to jest bardzo trudne!

Czeka Cie Amnka trudne zadanie…może zachęć ją do przystawiania dziecka do zdrowej piersi, a nuż się uda i pacjentka przekona się do Ciebie i obdarzy zaufaniem.Spróbuj skonsultować ją z doradcą laktacyjnym albo promotorem karmienia w razie większych obaw.

Pacjentka karmi i jest super tylko u małej jest problem ze skórą na całej twarzy i trochę szyi występuje wysypka! wszystko po górkę! ale ja jestem dobrej myśli!

Wysypka ? Może ma zmiany rumieniowe.

może zmiany na twarzy i szyi wynikają np. z nadwrażliwości na proszek albo na coś co zjadła matka nie koniecznie mają związek z gronkowcem raczej to wątpliwe

raczej gronkowiec nie bede ja widziec jutro to sie dowiem co powiedzial lekarz! moze zlecił jakies badania!