Madziula2020 tak jest napisane
Będą więc mogli z niego skorzystać rodzice:
- na dziecko pierwsze i jedyne w rodzinie,
- na dziecko pierwsze z rodzin, w których kolejne dziecko jest objęte rodzinnym kapitałem opiekuńczym,
- na dziecko w wieku przed ukończeniem 12 miesiąca i po ukończeniu 36 miesiąca życia
jeśli dziecko uczęszcza do żłobka, klubu dziecięcego lub korzysta z opieki opiekuna dziennego.
Na dane dziecko, za ten sam okres, można będzie otrzymać dofinansowanie albo rodzinny kapitał opiekuńczy. Dlatego rodzic będzie musiał wybrać rodzaj wsparcia na drugie lub kolejne dziecko w rodzinie w wieku od 12 do 35 miesiąca, które uczęszcza do żłobka, klubu dziecięcego lub znajduje się pod opieką opiekuna dziennego. Rodzic będzie musiał zdecydować czy chce skorzystać z dofinansowania czy rodzinnego kapitału opiekuńczego.
No to dobrze napisałam że jak ma przyznane rko to może dziecko iść do żłobka ale dodatkowo dofinansowania już nie dostanie na żłobek
oo a o tym to już nic nikt nie mówi tylko mówią że dają
28.02
wypłacili mi 2000 za styczeń i luty, w marcu 1000 zł i koniec.
Ja złożyłam wniosek 1 stycznia i żadnej odpowiedzi,a koleżanka 14 stycznia i już miała wypłatę za styczeń i luty,więc nie wiem jak oni rozpatrują te wnuoski
Czy to jest tylko na drugie dziecko ? Pierwsze się nie złapie ? Czy jak ?
Tak dokladnie na drugie I kazde kolejne z tego co czytalam
To jest dokładnie tak jak pisze Kasia
na drugie i kolejne dziecko :) Warunek- dziecku musi mieć ukonczony 12 msc życia, a RKO przysługuje do 35 miesiąca życia :)
Idziemka dziękuję. Już wiem. Otrzymałam RKO na kolejne dziecko w rodzinie, które ukończyło rok. Właśnie chodziło mi o to czy jak dziecko pójdzie do żłobka publicznego to muszę to zgłosić i czy nadal będzie się należało czy muszę zrezygnować. O dofinansowanie dodatkowe mi nie chodzi.
Szkoda ze nie wliczają się wszystkie dzieci tylko od drugiego.
Niestety wszystko idzie w górę paliwo u nas to już całkiem bo jest za 7 zł nie wiem jak u Was.
A kasy coraz mniej albo stoi w miejscu
Ja złożyłam 4 stycznia i też nic. Dalej widnieje info ze zarejestrowany i tyle:(
Ja dziś dostałam info o przyznaniu na dzieci 500+. Do 31.05.2023r. Ponoć od 2023 mają być wnioski do 18 roku życia od razu.
A nie musi mieć ukończone 9 miesiecy ?
oh kurczę, muszę zobaczyc do kiedy ja miałam przyznane to 500+ bo zupełnie o nim zapomniałam. nie wiem czy 500 plus do 18 roku życia mojego dziecka się utrzyma, ale taki jednorazowy wniosek jak dla mnie to zbawienie.
Kasia wniosek na RKO możesz już składać jak dziecko skończy 9 miesięcy, ale otrzymasz je dopiero po skończonym roku..
Ja też złożyłam wniosek na 500+ ale nie mam żadnej informacji jeszcze zwrotnej
Idzemka
ja złożyłam w pierwszym dniu kiedy można było składać, akurat przez bank :)
Myszka to ja sprawdziłam, że 14 lutego to ogarnęłam, także jeszcze muszę chwilę poczekać, ale dobrze, że coś się ruszyło już:p
Taki wniosek do 18rż by chyba był najlepszą opcją i dla nich mniej pracy, bo jakby nie patrzeć, to ktoś musi to ogarniać...
O właśnie ja też złożyłam ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi ale to chyba do mają jest także myślę że niedługo będzie jakaś odpowiedź. Mi przyszło wtedy na email informacja na ten temat.
W czwartek ZUS zapłacił mi kolejny 1000 RKO więc już mnie mają z głowy haha :D W ciągu 19 dni wypłacili mi całość - 3000.
Sąsiadka miała tak samo.
My już dostaliśmy odpowiedź z ZUSu odnośnie 500+ kilka dni temu.