Z tego co mówiono to każde dziecko je otrzyma do ukończenia 3 roku życia, a więc jak dziecko będzie miało nawet 2 lata to powinno przez rok je otrzymywać pewnie tu już po 500zł bo nie należy mu się 12 tys. tylko już 6 tys. za jeden rok, który mu pozostał do ukończenia trzeciego roku
Hej, jak wiecie od 01.01.2022 wchodzi w życie RKO. Wnioski będą składane online.
Może ktoś z Was orientuje się jak to będzie wyglądać z dziećmi urodzonymi w 2019? Wysokość zasiłki 500 zł czy 1000 zł co miesiąc do ukończenia 36 miesiąca życia?
Nie chodzi o poglądy polityczne ;)
Na pierwsze dziecko to tez jest czy na drugie i kolejne, pytam z ciekawości bo nie jestem w temacie politycznym:d
LIWIA2108
https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/5340139,Rodzinny-kapital-opiekunczy-pytania-i-odpowiedzi.html?gclid=Cj0KCQiAqbyNBhC2ARIsALDwAsARGShbMAvWIZtrMN1J7E35XoOrraBeaEPNdJZHWAW9mh8JBIk7yuEaAsSIEALw_wcB
Stąd wyczytałam.
Liwia na drugie dziecko z tego co się orientuję;D
To od nas będzie zależało na jaką kwotę się zdecydujemy. Jeżeli większą, to będzie wypłacane krócej. Tak, jeżeli dziecko jest starsze, to już pełnej kwoty nie dostanie, zależy ile zostało do ukończenia 3 roku.
dokładnie my będziemy mogli brać 18 miesięcy więc dostaniemy 9 tys, a jak ktoś ma dziecko ze stycznia 2020 to dostanie łącznie 12 tysięcy. Tak to będzie tylko na drugie i kolejne dziecko wypłacane
Maziulek też tak myslę, że właśnie tak będą to robić. Chcą zachęcić rodziny 2+1 do kolejnego dziecka:P, ale jaką dają gwarancję, że za dwa lata będzie ten program jeszcze;/
idziemka myślę, że tak ludzi i tak nie zachęcą . Teraz chcą robić rejestr ciąż , jak sie rodzą chore dzieci nie pomagają. Kobiety się boją, że nie będą miały pomocy. 500+ ludzi nie zachęciło , więc to też nie zachęci
no ja uwazam , że ten rejestr to już trochę przegięcie niczym rejestrowanie zwierząt w ARiMR;/
Moja ma w lipcu 3 latka, ciekawe po ile dadzą.
A ten rejestr dla mnie to jest nie do pomyślenia.. kto na to wpadł!?
Myszka to pewnie dostaniesz po 500 zł do lipca czyli łącznie te 3.5 tysiąca
No oni tak chcą zaostrzyć system aborcyjny bo nie oszukujmy się każdy sobie radzi jak może w takich sytuacjach. To że nielegalne jest przerywanie ciąży nie oznacza,że kobiety tego nie robią. Więc w tym momencie jak mają wykaz dziecka nie ma trzeba się tłumaczyć dla mnie to chore bo ja nie chciałabym się tłumaczyć jeszcze komuś z dziecka które straciłam już nie mówię o nielegalnej aborcji,ale o stracie dziecka, która też trzeba będzie wykazać
Maziulek dokładnie, tak jak mówisz, chcą mieć czarne na białym co się dzieje z dziećmi;/
Ja mam jedno dziecko także nie wliczam sie w to wogóle
Monia mam tak samo. I powiem wam szczerze że dzisiejsze czasy i te zapomogi nie zachęcają mnie na kolejne dziecko.
Dokładnie.
Jak pomyślę że mam teraz małe dziecko i wsztstko kosztuje no moja je mleko mm i to nie mało dziennie. Na szczęście jest 500 + bez tego by było kiepsko chyba że wkoncu by obniżyli ceny na rzeczy i produkty niemowlęce
Monia moja od 1 miesiąca była dokarmiania mm a od 2 miesiąca tylko mm więc wiem ile to wszytsko kosztuje;/ i nie kupuję już w lokalnej aptece, tylko internetowej, gdzie cena jest niższa okolo 10 zł na paczce;/
Idziemka
dokładnie!
Mleko Bebiko na aptece Doz tańsze od Rossmanna o około 8-9 zł.
A Bepanthen?
W Rossmannie 100g- 49.99 w aptece DOZ 29.99- max zapłaciłam 34.99
Myszka a to jest Twoje drugie dziecko? Bo z tego co wiem wlasnie na drugie i kolejne przysługuje. Ja mam pierwsze dziecko w tym przedziale wiekowym ale no nie dostanie niestety.
Jeśli masz drugie to po 500 zł za te miesiące do ukończenia 3 lat Ci przyznają.
Tak to drugie :)
Czekam na decyzję, a ktoś już ma decyzje?
We wniosku bodajże zaznaczyłam 1000 bo nie byłam pewna.. coś to chyba sami zmienią, nie? :P