Rodzinny Kapitał Opiekuńczy RKO 2022

Ja jeszcze o RKO nie mam co składać, więc nie wiem jak to tam wygląda.

Mi też pracodawca wypłaca zasiłki więc wypłata zawsze co do dnia.

Na pewno dostaniemy wyrównanie. Trzeba sprawdzać skrzynkę mailową bo tam mają wysyłać inf. Jeśli coś byłoby źle wypełnione we wniosku to ZUS wezwalby w ciągu 14-30dni.

Ja złożyłam właśnie wniosek na 500 plus, by później nie zapomnieć wrazie co:p

Hej, dostałam dziś odpowiedź od ZUSu odnośnie RKO.

Zostało mi przyznane świadczenie w wysokości 1000 zł do dnia 31.03.2022. Córa w lipcu kończy 36 miesięcy.

O ja również dostałam odpowiedź z ZUSu o przyznaniu RKO 🙂

Myszka nie czaję tego. To czemu tylko 1000? To za dwa miesiące rozumiem, a ta reszta do lipca?

Może chodzi o to, że teraz do końca marca dostaniesz 1000 za styczeń i luty a potem po 500 za pozostałe miesiące?

MałaZołza

nie wiem... przyznano mi na córę 3000 zł.

Od 01.01-31.03 po 1000 zł.

Wypłaty do końca każdego miesiąca.

Może gdybym zaznaczyła we wniosku po 500 zł to byłoby do lipca, a ja zaznaczylam 1000 zł omyłko ( na to samo wyjdzie hehe).

Myszka dlatego, że zaznaczyłaś po 1000 to wypłacą ci tylko 3 razy po 1000 zł bo tyle ci się należy do 36 miesiąca, jakbyś miała po 500 zł to do lipca byś dostawała. 

Idzemka

dokładnie ;)
Przeczytałam od nich pismo i wszystko wyjaśnione było. Pismo w całkiem innym miejscu niż decyzja, naszukałam się ale znalazłam haha

Ja dziś otrzymałam decyzję. Wszystko ok. Synek kończy 1 lipca 2023 r 3 latka i tak dostałam do 30 czerwca 2023r po 500 zł.

lena004

zaznaczyłaś po 500 zł pewnie :) Ja po 1000 i dlatego 3 miesiące ;)

Ciekawe kiedy te wypłaty, niby do końca każdego miesiąca, sąsiadka twierdzi że w lutym jeszcze nie będzie kasy.

Myszka możliwe ze wypłacą w marcu z wyrównaniem, nie wczytywałam się w to za bardzo, bo nie dotyczy mnie to jeszcze. 

Lenka a nie lepiej bylo po 100zl? Vzy to jest taki przydzial na rok i wiecej sie nie dostanie ?

Aniss to jest do 36 miesiąca życia, jak weźmiesz po 500 to dostaniesz ostatnią ratę jak dziecko skończy 3 lata.. jak weżmiesz po 1000 to ten czas się skróci po prostu...

No to fakt ciekawe czy tego nie zmienia za jakis czas.

Ja jestem ciekawa czy to jeszcze będzie za te 9 miesięcy czy się załapie 😂

Myszka to teraz rozumiem, w poście pierwszym napisałaś, że Ci przyznali 1000 do marca. Ja myślałam, że tylko 1000 zł, nic więcej. A jednak jak 3 tys to się zgadza :)

Ja jak będę składać to też złożę o 1000, lepiej to mieć wcześniej póki im się nie odwidzi w trakcie :D o ile się do tego czasu nie zmieni...

Ewxia chyba masz racje czyli najlepiej ile czasu wczesniej to skladac ? 

jak dziecko skończyło 9 miesięcy 

ja też będę składać o ten tysiąc i w sumie już za 4 dni będę składała