Robaczki u 5latka

Nie znalazłam wątku więc piszę czy któraś mama miała problem z robakami (owsikami) u swoich pociech? Jak to wyglądało?

Witam,
Zakażenie owsikami może przebiegać bezobjawowo, ale najczęściej zakażone dziecko zaczyna gorzej spać, w nocy kręci się i wierci, drapie po pupie, traci apetyt, jest blade, ma podkrążone oczy, czasem zaczyna się moczyć, skarżyć na bóle brzucha, jest nadpobudliwe. U dziewczynek może także dojść do infekcji sromu i pochwy, co objawia się pieczeniem i białymi upławami.

Wizyta u lekarza jest konieczna, ponieważ wszystkie leki stosowane przy owsicy są na receptę. Przed zapisaniem leków lekarz zapewne zleci badanie kału, by potwierdzić diagnozę. Czasem badanie niczego nie wykazuje, chociaż dziecko ma owsiki. Aby wynik badania był pewny, kał powinno się badać przez kilka dni z rzędu. Potwierdzić owsicę można także za pomocą przezroczystej taśmy klejącej. Jej kawałek trzeba przykleić w okolicach odbytu wczesnym rankiem, przed wstaniem z łóżka. Jaja pasożytów, jeśli są, przykleją się do taśmy.

Niektórzy lekarze jednak przepisują leki nieco w ciemno, kierując się objawami, bo wychodzą z założenia, że objawy kliniczne są wystarczającym wskazaniem do leczenia. Lekarz ma do wyboru kilka leków, dzieciom najczęściej podaje się pyrantelum w zawiesinie. Kuracja jest krótka, ale trzeba ją powtórzyć w ciągu dwóch tygodni, a niektórzy lekarze zalecają nawet trzy etapy. Ponieważ leki działają na dorosłe osobniki, a nie na ich jaja, ponowne przyjęcie leków gwarantuje także wytrucie tych robaków, które wylęgły się z jaj po kuracji.
Pozdrawiam

Temat który Pani M.Iwanowicz wkleiła przydatny …http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,80256,6312821,Co_zrobic__gdy_dziecko_ma_owsiki_.html
ale polecam zajrzeć na :
https://lovi.pl/pl/forum/11/230/1

Objawy robakow mogą byc to:. Podkrazone i sine oczy, swedzaca pupa a raczej odbyt zwlaszcza wieczorami lub nocą, zgrzytanie zebami, wiercenie sie , ale moj synek.mial.to wszytko i zwalalam ze ma.robaki i nawet szukalam w kale te owsiki ale nic nie zauwazylam i doktorka dala mi skierowanie na kal na pasozyty a na drugi dzien zrobilam prywatnie koszt. 10zl i nie stwierdzono pasozytow, takze zrób badanie kalu na pasożyty jak beda owski to na pewno wyjdzie w kale ze sa pasozyty a bedziesz spokojna…

U nas synek ciagle narzekal na brzuszek ze go boli i drapal sie po pupie.Pani doktor stwierdzila ze to robaki nawet nie kazała robić kału i przepisała syrop na odrobaczenie

kaszel w nocy u nas czesto sie tak objawia a w sumie za każdym razem jak Hanka ze szkoły przyniesie to kaszle w nocy i sgrzyta zębami .

owsiki można wykryć w moczu również. kiedyś widziałam jak się pobralo mocz do badania to były takie małe ledwo widoczne można powiedzieć kreseczki jakby pływające. więc też można je zobaczyć jeśli się dobrze przyjrzeć choć nie zawsze na pewno dziecko się wierci siedząc też się wieci drapie po pupie oprócz tego mogą wystąpić inne objawy
brak apetytu
bladość
bóle brzucha
rozdrażnienie
trudności z koncentracją
problemy ze spaniem
u dziewczynek: infekcje intymne
owsiki można wykryć na 3 różne sposoby.
pierwszym jest oglądanie okolic odbytu dziecka mniej więcej 2 godziny po zaśnięciu albo rano oglądanie bielizny dziecka. Samice owsików wyglądają jak białe, 1-2-centymetrowe niteczki.
oprócz tego można wykryć poprzez badanie kału na pasożyty jednakże ta metoda nie zawsze jest wiarygodna bo bywa, że mimo choroby, jaj owsików nie można odnaleźć w pobranych próbkach bo są wydalane okresowo.
najbardziej wiarygodny to test szkiełkowy. Polega na przylepieniu w okolicy odbytu wcześnie rano taśmy celofanowej (lub zwykłej taśmy klejącej) i następnie naklejenie jej na szkiełko mikroskopowe (do kupienia w aptece). Do laboratorium zawozimy trzy próbki, zebrane w odstępach 2-, 3-dniowych (wcześniej szkiełka przechowujemy w lodówce)

Mój mały zgrzytal strasznie zębami czasami się moczyl grzebal w majtkach i te strasznie częste infekcje wirusowe go lapaly rozdrazniony też jest. Byliśmy u lekarza bez badań powiedział że to robaki napewno i dał kuracje 3 dniowa w tabletkach za 4 tygodnie do powtórzenia wczoraj mu podałam bo to dwa razy dziennie i czekamy na rezultaty :slight_smile: rozmawiałam z jednym tata w przedszkolu u syna i powiedział mi że u ich syna było to samo i też tak często chorował i właśnie okazało się że to robaki i odrobaczyli i spokój teraz. Gdzieś czytałam że powinno się profilaktycznie raz w roku po sezonie letnim odrobaczac dzieci.

dobrze, że ktoś wpisał taki temat, bo zastanawiałam się, czy mój jedenastomiesięczniak nie ma owsików. Najpierw podczas wycierania, po siku na pupie w okolicy odbytu miał takie malutkie białe jakby wałeczki brudu. pomyślałam, że bawił się z kuzynostwem, tamten miał na 100% owsiki, bo grzebał się po tyłku non stop, bawili się tymi samymi zabawkami, więc pewnie załapał. Spanie w nocy się trochę zmieniło, bo bywa ak, że wierci się kręci, marudzi, budzi się w nocy, wtedy idzie do nas spać. Sprawdzałam objawy w internetach, ale jeść raczej je jak dotychczas, nie ma problemów, Najgorsze, ze wszędzie jet opisane jak to wygląda u starszych dzieci, a jak u niemowlaków, to już nie wiadomo. Po pupie się nie apie, czasem zgrzyta zębami, nie wiem, czy znerwów, czy dlatego, żesię zorientował, ze ma coraz więcej zębów i może to robić.

Objawy nie muszą być wszystkie które są na internecie mój syn je np różnie raz je ładnie raz nie chce nic jeść albo podlubie i zostawi. Ale ma 3 objawy po których lekarz nie miał wątpliwości że to robaki czyli zgrzytanie zębami czasami drapanie się po pupie nadpobudliwość. Nie chciał robić badań dlatego że często nie wychodzą tzn. Badanie pokazuje że nie ma robaków a tak naprawdę są i w takiej sytuacji odrobaczenie nie zaszkodzi.

Aisa dokladnie jak to wszytko opisalas…Klaudia moj synek mial.prawie wszystkie dolegliwości te co sa opisane na robaki ale doktorka dala mi skierowanie na kal na pasozyty i trochę jakby z laska , jakbym wymyslala i wyszlo ze brak pasozytow i na drugi dzine zrobilam sama koszt ok. 10zl i rowniez wyszlo brak…a doktorka no czyli nie ma…i nie dlaa nic na odrobaczanie…a tez zalezy na jakiego lekarza sie trafi…innemu powiesz tylko dolegliwości i odrazu przepisze lek na odrobaczanie , takze zalezy od lekarzy…ale z tego co slyszalam ze odrobaczanie polega na tym co leczenie antybiotykami…ale tylko slyszalam, wiec nie wiem czy to prawda.

Powiem ci tak rozmawiałam z kilkoma starszymi doświadczonymi mamami i nawet jeżeli nie ma robaków to taka kuracja napewno nie zaszkodzi bo profilaktycznie raz w roku powinno się dziecko odrobaczac. A lekarz powiedział mi że w badaniu kału bardzo rzadko wychodzi ze ma dziecko robaki. I od dwóch dni dziecko mi już nie zgrzyta zębami.

metoda wykrywania z kału jest najbardziej wiarygodna gdy są składane jaja a przecież nie dzieje się to caly czas więc po prostu ta metoda jest bo jest ale ufać jej do końca nie można no i powinno się pobierać próbkę z 3 różnych miejsc z kupki.

Dziewczyny, ja dziś kupiłąm pojemniczek, zeby pobrać z pieluszki z kupki. Pani w aptece poradziła, żeby tym patyczkiem rozgrzebać i z różych miejsc pobrać. Ale trochę mnie to przeraża, że z kału może nie wyjść. Nie byłam też sama jeszcze u lekarza, bo badanie chcę zroić na własny rachunek a lekarkę mam na tyle wredną, ze wolałabym ograniczyć z nią kontakt do mnimum.

Klaudia no widzisz, tez tak slyszalam a u mnie synek zgrzytal zabkami, czesto drapie sie w odbyt albo mowi ze go tam boli, ma podkrazone i sine oczy a doktorka nic zamilkla inze iczy oczy podkrazone moze miec przez to ze jest alergikiem albo genetyczne…i nas olala…i nie dala nic na odrobaczanie.

To pasowało by skonsultować się z innym lekarzem bo to prowadzi potem do złych skutków.

Sama nie wiem, ta moja ma duzo dobrych opini ze jest wsosmialym lekarzem wiec zawsze sobie tłumacze, ze moze to ja przesadzam…i czasem to juz sama nie wiem. A synek czesto ma nawroty ze drapie sie po odbycie ale zakladam nieraz do kupki i nie widze owsikow i tłumacze ze moze przez azs ta pupa go tam swedzi bo jak posmaruje mu kremem na sucha skore to jest pare dni spokoju.

Nie musisz zmieniać lekarza ale możesz skonsultować to z innym lekarzem ja jak powiedziałam dla swojego o dolegliwościach dziecka to wzia mnie na Poważnie a nie że wymyślam.

Klaudia i tak powinno byc , lekarz o kazdej dolegliwości jakie dotyczy dziecka powinna dobrze zbadac i zobaczyc a jak powiedziałam jej o tym ze synek strasznie sie drapie po odbycie i ma czerowne i taka jakby grudke to nawet nie popatrzyla tylko zebym posmarowala jakims kremem np…alantanem albo jakimś na odparzenie, a raz jak bylam.ze synek czasem sie posika i czasem leca mu kropelki moczu a on co do mnie gada i jakby nie czul ze on juz sika, albo czy napletek mu schodzi ani razu tam nie spojrzała czy tez ma jaderka tylko.sie mnie pytala a ja tak sie nie znalam…więc masz racje czasem warto cos skonsultowac u innego dla dobra dziecka.

Dokładnie a jak będzie taka potrzeba to zmienić lekarza bo zawsze jest tak że każdy lekarz ma dobre i złe opinie skoro jesteś niezadowolona jak lekarz zajmuje się twoim dzieckiem to może warto to zmienić.