Rejestracja noworodka

Prowadzę spotkania około porodowe dla Przyszłych Mam. Które chcą wiedzieć coraz więcej o ciąży i swoim dziecku noszonym pod serduszkiem, ale zawsze zaskoczeniem jest że to właśnie mama wybiera sama dla siebie położną ,gdy jest w ciąży i dla swojego dziecka.Położną która już w ciąży wzbudziła zaufanie swoją wiedzą, przyszłej mamy i taty.
Na spotkania często często przychodzą oboje rodzice, Z ciekawości - Co jeszcze można usłyszeć ciekawego ,innego , niż to co już sami wiedzą!! Nie wierzą że są jeszcze tematy o których nie piszą w artykułach .
Bo fajnie mieć położną którą ciężarna poznaje w trakcie ciąży , rozwiewa wszystkie wątpliwości i zajmuje się noworodkiem zaraz po wyjściu ze szpitala!
Przyszli rodzice nie wiedzą że dla przyszłego dziecka już wcześniej powinni wybrać poradnię gdzie jest lekarz pediatra i położna , że to ONI świadomie mają taka możliwość wyboru!! Że muszą też dopełnić obowiązku rejestracji, wypisania deklaracji, Bo niewiele jest szpitali które powiadamiają poradnię o wypisie noworodka ze szpitala ,a tak ważna jest szybka wizyta położnej i jej wiedza!!

wielu rodziców nie jest swiadomych tego ze mają wybór! ale rejestracji dokonuje ja położna w czasie wizyty patronażowej!

Witam
Żeby położna weszła w środowisko to rodzice muszą złożyć deklarację i zarejestrować w poradni swoje dziecko , mi pozostaje jedynie sprawdzić E-wusia .
Pozdrawiam

tak, ale czesto jest tak ze rodzice po porodzie dopiero decyduja sie na przychodnie!

Starajmy się, aby jak najmniej było takich rodziców , bo to nasza porażka zawodowa!!
NFZ gwarantuje każdej przyszłej mamie otoczenie jej opieką położnej od 20 tygodnia ciąży!!
(10 spotkań pomiędzy 20 a 30 tygodniem ciąży i 20 spotkań pomiędzy 30 a 40 tygodniem)
Możemy przeprowadzać 30!!! takich spotkań!
Dlaczego tak wiele położnych nawet o tym nie wie??

Mam pytanko, czy położne środowiskowe edukujące ciężarną w ciąży przekonują ją, że szkoła rodzenia już jest niepotrzebna? Czy polecają udział w zajęciach szkoły rodzenia? Jak to wygląda u Was?

Witam serdecznie!
Pracuję w biednym rejonie wielkiego miasta , większość mam korzysta z takiej opieki bo jest za darmo!!
Ja w swojej poradni nie mam warunków na prowadzenie chociażby ćwiczeń (brak odpowiedniej sali)
Ale Korzystam z chyba wszystkich szkoleń i każde spotkanie to Nowe materiały dla MOICH mam.
Często kobiety mają tyle pytań ,że trudno zacząć zaplanowany temat spotkania .
Myślę że decyzja czy to będzie szkoła rodzenia , czy opieka około porodowa , należy zawszę do kobiety i jej partnera .
Nie uważam że takie spotkania są gorsze lub lepsze od (prywatnej) szkoły rodzenia, program mamy podobny.
Zaletą takiej opieki jest to że współpracuję z lekarzem , mam kontakt z ciężarną , zdobywam jej zaufanie i jestem z nią w pierwszych trudnych dniach po wyjściu ze szpitala.
Moje przyszłe mamy uczęszczają do szkół rodzenia ,nie koliduje to nigdy z moimi zajęciami .
Ja mogę mieć 30 spotkań ,szkoły rodzenia oferują do 10 spotkań , lub tylko 2 spotkania weekendowe.
Pozdrawiam Bożena

ja osobiście polecam szkołę rodzenia i wizyty u mnie, ja też nie mam możliwości prowadzenie zajęć w postaci aktywności fizycznej, ale pacjentki bardzo chętnie do mnie przychodzą, mają wiele pytań a same mówią że nie wszystko jest poruszane w szkole rodzenia a tak na forum to się wstydzą pytać aby nie wyszły na “durne”, więc przychodzą do mnie, a i same położne ze szkoły rodzenia polecają aby pacjentki zgłaszały się do swoich położnych środowiskowych! za co ja jestem wdzięczna, bo to powinien przekazać lekarz ginekolog na pierwszej wizycie ale cóż, mamy jak mamy !!

Zgadzam się z każdym Twoim słowem ,ale lekarzom nie zależy na naszej pracy , a szkoda!!
Mimo ze przepisy dają nam naprawdę wiele możliwości to nie korzystamy z nich!!
Wiele poradni nawet nie prowadzi opieki około porodowej !! Mam w swojej poradni kobiety które nie są w moim POZ
a wypisują deklarację tylko na mnie! Ponieważ w ich poradniach położne zajmują się tylko noworodkami!!
Tu cytat , jak odpowiedziano przyszłej mamie, kochana , jak urodzisz to położna się znajdzie ,
Dla mnie to karygodne!!
Oczywiście Pacjentka swoje dziecko zapisała w mojej poradni , bo zainteresowanie jakie jej okazałam zaowocowało zaufaniem!!
Ja dla ,moich mam, jestem zawsze do dyspozycji , znają mój numer telefonu i mogą dzwonić !! bo każde pytanie które chce zadać jest bardzo ważne! Pozdrawiam Bożena
Ciekawi mnie czy inne położne też mają taki kontakt? Z położnicami?

Niestety ja również częściej słyszę od koleżanek - położnych środowiskowych że deklaracje są wypisywane podczas pierwszej wizyty patronażowej…o opiece okołoporodowej może nie będę lepiej wspominać bo w mojej okolicy ciągle są mało popularne.Sądzę że jest to wynik braku promocji opieki okołoporodowej i wiedzy kobiet, że mają do niej prawo.Wina leży też w nas samych bo rzadko która położna pracująca u ginekologa (nie mówiąc już o lekarzu) zapyta kobietę ciężarną czy korzysta z takich wizyt położnej i czy ewentualnie chciałaby z niej skorzystać czy ze szkoły rodzenia i dać namiar, wizytówkę.