Refluks

Czy wasze dzieci mają refluks? Co robicie aby ulżyć maluszkowi?

Refluks jest na pewno bardzo nieprzyjemny dla niemowlaka.
To nic innego jak cofanie się kwaśnej treści żołądka do przełyku.To nie jest choroba,
ale jeśli problem się nasila trzeba skonsultować to z lekarzem.Takim jakby wskaźnikiem do
konsultacji jest brak wzrostu wagi,duży niepokój przy jedzeniu,lub towarzyszące przy refluksie
biegunka/zaparcia,drgawki,apatia i gorączka.
A jak pomóc maluszkowi…hmm…po karmieniu należy zadbać o to żeby maluszkowi się odbiło,
sprawdzić czy mleko ze smoczka zbyt szybko nie leci.

Nasza mała miała problemy z ulewaniem odkąd pamietam, mała ulewała wręcz chlustała nie zależnie czy była dopiero co karmiona czy jadła godzinę temu,
zawsze mówiłam o tym na wizytach w przychodni, w końcu dostałam skierowanie na badania pod kątem refluxu, mała miała wykonane usg jamy brzusznej, wówczas reflux został potwierdzony.
Mała miała wówczas ok 4 miesięcy wówczas miała mleczko zagęszczone kleikiem ryżowym bądź kukurydzianym każda porcja mleka była zagęszczana.
Jeśli karmisz piersią zwróć uwagę na to co jesz, mała miała objawy alergiczne i np. zawsze wiecej ulewała gdy ja jadłam ser zółty.
Obecnie mała ma rok i 7 miesiecy i problem zniknął, zaczał znikać wraz z wprowadzaniem stałych pokarmów (ale tutaj też musiałam uważać na to co podajesz małej, np po brzoskwiniach też ulewała mimo iż była już starsza póki co problemu nie mamy)
Reflux moze być objawem alergii

Przepraszam ,że się podepnę pod wątek nie chcę specjalnie zakładać nowego,ale mam takie pytanie odnośnie cofania się treści żołądkowej.moja córeczka ma skończone 8 miesięcy,nie miała nigdy jakiś problemów z ulewaniem,po urodzeniu czasami jej się troszeczkę ulało przy odbijaniu.Chciałam podawać małej banana “rozpaćkanego” widelcem bardzo jej to niby smakuje otwiera buźkę i mówi am ale po chwili po ok 3 łyżeczkach zaczyna pokaszliwać i zaczyna ją naciągać(buźka przy tym jest już pusta) dwukrotnie mi bananka zwymiotowała.boję się jej go podawać jak widzę,ze zaczyna pokaszliwać szybko ją zagaduję i już więcej nie daję.Nie wiem o co chodzi bo niby chce go jeść i robi to ze smakiem a bananek z powrotem wychodzi:)

Z zupkami,deserkami, jabłuszkiem nie mamy żadnego problemu:)Czy takie pokaszliwanie podczas jedzenia jest jakimś objawem refluksu ???

Moj maluszek tez czasami zwracal jedzonko i nie wiedzialam dlaczego… Bylam u lekarki i powiedziala mi ze dzieci czesto ulewaja pokar jezeli nie zasmakuje im to co zjadla mamusia… i rzeczywiscie… Zaobserwowalam, ze jezeli zjadlam cos czego moj maluszek nie lubi to zaczynal mi ulewac… I od tego czasu wiedzialam jaki jest powod, ze moj sznus zwracal jedzonko… Moze i w waszym przypadku to sie sprawdzi…

Mamuniu czytałam gdzieś, że jeśli dziecko ma refluks to nie wolno dawać bananów, bo mają tendencję do cofania. Moja córka ma kaszelek i pani doktor powiedziała, że to dlatego, że jedzonko cofa się do przełyku i podrażnia gardło. Inny lekarz powiedział, że banany są bardzo alergizujące. Daję gastrotus baby… to taki syropek i kaszelku nie ma, córka zaczęła ładnie jeść.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź:)Emilka jak na razie wszystkie nowości ładnie toleruje i nie ma alergii.Do tej pory jadła bananka ze słoiczka,i wszystko ok było ale surowy jest bardziej maziasty i ma z nim problem.Pozdrawiam serdecznie:)muszę zapytać pediatry o to bo do niedawna wszystko szło gładko:)

Mamuniu, dzisiaj dałam swojej córce banana zmiksowanego blenderem, wyszła mazia całkiem rzadka, zjadła i nie było skutków ubocznych a ona ma straszny refluks, może tak spróbuj, może taki pognieciony jest jeszcze za ciężki?

Syn odkad pamietam ulewal, wymiotowal i zostalo mu to do dzis a ma piec lat …nikt ngdy nie stwierdzil u niego refluksu, a do tej pory ma bardzo wrazliwy zoladek

Kruszynka warto zrobic pod tym kontem badanie usg, od tak nikt tego nie stwierdzi jedynie moga podejrzewać, gdybym ja się nie upierała z tym tematem u pani doktor też nie wiem jak długo by to trwało, zawsze słyszałam dziecko czasami ulewa…

Moja lekarka dala leki bez usg. Córka dalej nie je a ja już nie wiem gdzie wpaść

Beata.Gorska to albo macie lekarkę jasnowidza albo jest nie poważna, dziwne że dała leki opierając się na wywiadzie (chyba że robiliście jakieś badania a ja nie doczytałam to zwracam honor). Nie wiem za wiele o refluksie (jedynie to co wyczytałam w internecie przez przypadek lub dowiedziałam się w czasie rozmów ze znajomymi) bo nie miałam z nim do czynienia, ale ja bym zrobiła USG jamy brzusznej, może warto bardziej na lekarkę zaciskać by dała skierowanie na takie badanie lub zrobić je na własną rękę, udać się do lekarza na prywatną wizytę.

Lekarka oparła się na wywiadzie ale dziecko mi wyleczyła. Były dni, że córka potrafiła zjeść jedną butelkę mleka przez ten refluks a po podaniu leków je z apetytem.

A to naprawdę zwracam honor. Ważne że wyleczyła.

Jas ma teraz 5 miesięcy i jest to już za nami ale do ok 4 miesiąca bardzo ulewał, praktycznie po każdym jedzeniu, mino tego że był brany do odbicia. Natomiast bardzo ładnie przybierał na wadze więc Pani doktor kazała się nie martwić, teraz zdarza się nam jeszcze ulewać ale nie jest to już tak uciążliwe jak było wcześniej. Ale również znaczenie ma jaką dietę ma mama karmiaca.

Oczywiście z dieta popieram, jednak czasami eliminacja pokarmów jest zbyt duża wówczas jest potrzebna porada pediatry oraz alergologa. W naszym przypadku problem minął gdy mała miała ponad rok, ulewania były często połączone z wysypka.

Ja na refluks podawałam syrop GASTROFUSS jest bez recepty natomiast karmiłam butelką i po mleku AR miała zatwardzenia więc zrezygnowałam z podawania tego mleka

Mom synek mial refluks I doktorka doradzila mi podlozyc cos pod materac zeby dzieciątko mialo wyżej i przepisała mi z nutrici zagęszcza z ale mi tego synek nie jadl, moze był za maly mial 3mc. A jak juz bolal go brzuszek itd to przepisała mi debridat.

zdarza się niestety często u dzieci i niemowląt, podstawowym leczeniem jest podawanie specjalneych mieszanek mleccznych oznaczonych symbolem AR, ważna jest również pozycja podczas karmienia dziecka oraz podawanie o odpowiedniej porze czyli około godziny przed usypianiem. Niestety nieleczony i zbagatelizowany refluks może być przyczyną wielu chorob w tym astmy

Właśnie mam problem, mój synek ma 1miesiac i ciagle mi strasznie wymiotuje i od 3tyg jej co pul godz po 140ml odciagnietego mleka i czasem z piersi, często prubowalam mu nie dawać mleka ale to był koniec świata i musiałam dać jeść, doktorka powiedziała że mar to być refluks i mówiła o jakieś operacji, i ze jak się pogorszy to mam jechać do chirurga, wiec było gorzej i pojechałam,on wysłał mnie do szpitala na oddział i ze tam zrobią mi ust ale nie zgodziłam się bo nie wiadomo ile tam bede, do jakiego lekarza mam pujsc zrobic usg z tym problemem jakbym chciała pyjsc prywatnie?