Refluks dróg moczowych

czy któraś z mam wie coś na ten temat?
u mojego dziecka zaczęło się tak-wysoka gorączka ponad 39 stopni i klika wizyt u lekarki i nic potem zas temperatura i w końcu zabrałam manele i pojechała do szpitala z dzieckiem bo bałam się zostać w domu z 5 miesięcznym dzieciakiem i temperaturą ponad 39 której nie dało się zbić.w szpitalu pielęgniarki oczywiście pomrukiwały ze mama przesadza itd…ale jak zobaczyli pierwszy wynik moczu to jzu było wiadomo-bakteria e-coli .potem leczenie szpitalne i w dniu wypisu gdzie miało być ok kolejna bakteria w moczu .Temat moczu wracała jak bumerang i co chwile próbowano mi wmawiać ze to aj zle pielęgnuje dziecko-ze zle myje itd… Ph moczu było ok 7 i ciągle płacz itd…w końcu lekarka kazała zrobić usg i rentgen z kontrastem-masakra byłam sama na sali rtg musiałam na zimnym wielkim stole trzymać dziecko a oni cewnikowali i naświetlali-koszmar ale wyszedł refluks 2 stopnia-wytłumaczyli ze to zwężenie które uniemożliwia wysikanie do końca i część moczu wraca i powstaje stan zapalny.dziecko było 3 lata na furaginie zapobiegawczo i ciągle musiałam kontrolować mocz-koszmar bo cokolwiek się działo to nie wiedziałam czy mocz czy inna choroba-potem raz zrobili usg i powiedziano mi ze jest ok? -czy któraś z WAs miała podobnie-i jak wyglądało leczenie?

Moja siostrzenica też miała taki problem i również prześwietlenie wykazało że ma refluks układu moczowego ale w niewielkim stopniu i nie wymaga operacji. Bardzo często kiedy zaczynała gorączkować robiliśmy jej badanie moczu i przez długi czas brała zapobiegawczo furaginum. teraz ma już 11 lat i nie ma żadnych dolegliwości. Nie prawdą jest że źle pielęgnujesz córeczkę ponieważ w przypadku dzieci z refluksem układu moczowego problemem jest to że mocz zamiast wypływać z pęcherza ,cofa się moczowodów lub nerek a wraz z nim bakterie. Wiem że dzieci nie bardzo lubią kwaśny smak ale możesz jej za jakiś czas próbować dać żurawinę lub sok z żurawiny który dodatkowo zakwasi mocz i przez dłuższy okres podawaj jej furaginum zgodnie z zaleceniem lekarza. W przypadku dzieci z refluksem bardzo ważne aby często robiły siku po to aby mocz nie zalegał w pęcherzu. Moja siostra budziła córkę w nocy aby się wysikała.

droga anawianna -jeśli byś była tak miła to zapytaj siostrzenicy lub jej mamy jakie badania robiła -chodzi mi dokłanie co i jak i kiedy i co dziś -czy jej całkiem przeszło?

Agnesik moim zdaniem najważniejszym badaniem jest badanie moczu które pozwala ocenić czy w moczu występują bakterie i inne mogące świadczyć że rozwija się infekcja. W tym badaniu jak słusznie zauważyłaś określane jest PH moczu które pokazuje czy mocz ma odczyn kwaśny czy zasadowy. Najbardziej prawidłowe ph powinno wynosić 5,5 -lekko kwaśny ponieważ wtedy bakterie nie mają możliwości namnażania się w szybkim tempie. Moja siostrzenica dwukrotnie miała wykonywane badanie radiologiczne pęcherza tzw cystografię mikcyjną i to po jego wykonaniu lekarz może stwierdzić czy mocz cofa się z moczowodów do pęcherza a u siostrzenicy po kilku latach to badanie było wykonane kontrolnie aby stwierdzić czy zastawki działają prawidłowo. Agnesik możesz odznaczyć to pytanie i zadać je ekspertowi Lovi który na pewno fachowo odniesie się do tematu.

dzięki annawianna-pozdrawiam

Jejku pierwszy raz słyszę o takiej dolegliwości bardzo współczuję duzy ból i dyskomfort zarówno dla maluszka jak i dla rodzica który nie może nic zrobić i wiecznie się martwi czy bakterie i wysoka gorączka nie Nawroca

Też pierwszy raz coś takiego słyszę i czytam. Każda choroba dziecka jest ciężka dla rodziców a tym bardziej kiedyś dziecko jeszcze nie umie się komunikować co jak i dlaczego

Też nie słyszałam i nikt że znajomych nie miał takiego problemu 

Też nigdy nie słyszałam. Refluks to tylko z żołądkiem mi się kojarzy. 

O tak mój teściu miał taki problem  z żołądkiem 

Współczuję..  życzę dziecku szybkiego powrotu do zdrowia. 

Znajomej syn miał podobna dolegliwosc to regularnie robiła badanie ogólne moczu i posiew. Dodatkowo profilaktycznie lekarz zalecił podawanie dziecku furaginy w kroplach co pomogło. 

Najlepiej stosować się do zaleceń lekarza żeby nie doprowadzić do uszkodzenia nerek.. 

Dobrze, że został zdiagnozowany refluks pęcherzowe moczowodowy to wiadomo jakie leczenie zastosować żeby dziecku pomóc. 

Sama ze swoim dzieckiem trochę przeszłam a dla rodzica  najgorsze jest patrzeć jak dziecko cierpi i nie można jemu ulżyć w bólu..  

Trzymam kciuki żeby u was też wszystko dobrze skończyło się:*

mysle ze jak jest jakaś własnie taka nietypowa lub rzadka dolegliwość to zanim sie z najdzie co to jest i jak to leczyć to pewnie trochę to potrwa, badania jedno za drugim zeby wykluczyc inne rzeczy, to musi byc cieżka sprawa. 

Refluks 2 stopnia leczy się jeszcze zachowawczo, stopni jest aż 5, więc dobrze ze nie wyszedl wiekszego stopnia. Ale i tak współczuję stresu jaki przeżyłaś, ważne że już jest dobrze ! :) 

Problemy z nerkami czy zła filtracją nerek wiąże się z bólem dla dorosłego człowieka a co dopiero dla maluszka, przy tym inne objawy właśnie gorączka to jeszcze bardziej napędza strach. Nieraz diagnoza lekarzy jest szynka więc może też działać szybciej i łagodzić ból i dolegliwości 

ja na szczeście nie miałam z czyms takim do czynienia ani w u mnie w rodzicie tez nie, wiec mega współczuje bo to na pewno bardzo nieciekawa choroba. 

Ważne że już jest dobrze ogólnie sprawa nie ciekawa nie miałam z czym takim wcześniej do czynienia więc nie widziałam że w taki sposób to nawet wygląda 

Ja na szczęście też nie miałam czegoś takiego 

Natalka ale na każdego z nas mogło paść więc warto wiedzieć jak coś takiego wygląda w razie czego i co robić w takiej sytuacji 

Od wszystkiego człowiek się nie uchroni jednak. Ale dobrze mieć pojęcie na różne tematy

Szczególnie w ciąży kiedy nie na wszystko jest lekarstwo albo nie tyle że nie ma ale nie każde jest dla nas