Z racji tego, że w sklepach ciężko znaleźć ręczniczek kąpielowy dla dzidziusia z porządnego materiału frotte (większość jest jakby “woskowana”, trudno osuszyć ciałko), postanowiłam takowy ręczniczek uszyć sama. Dla mam, które mają ochotę trochę pokombinować podaję świetny “przepis” jak łatwo można samej takowy wykombinować.
Z dużego ręcznika z prawdziwej frottki, bądź z frottki na metry (miałam możliwość taką dostać w sklepie za grosze)
Wycinamy kwadrat 80x80 cm. Przykładając np duzy talerz, wycinamy zaokrąglając rogi.
Z pozostałego materiału wycinamy trójkąt, którego boki są równe 25 cm. Róg pomiędzy ramionami zaokrąglamy, a dłuższy bok obszywamy lamówką, bądź po prostu podszywamy robiąc rąbek.
W jednym z rogów ręcznika nakładamy wycięty trójkąt i zszywamy ściegiem zygzakowym brzegi.
Pozostałe brzegi wykańczamy lamówką, bądź podszywamy
Mozemy równiez kapturek ozdobić mordkami zwierzątek
Mi udało się kupić naprawdę dobre ręczniki frotte z kaputurkiem w smyku. Najlepsze jest to, że te 100 % bawełny, czyli najlepiej chłonące wodę były najtańsze a czy próbowałyście ręczniki bambusowe? Ostatnio ich sporo w necie, ale nie wiem czy dobrze chłoną, czy są miękkie i delikatne, jak z ich wytrzymałością…
Spoko pochwalę się ;p ale to jeszcze potrwa, bo mam teraz mniej czasu a cały czas zmagam się z pościelą. Aczkolwiek mój ręcznik będzie dość skromny, bez uszek i buźki zwierzaczka, bo mam materiał niebieski z wytlaczanymi białymi kwiatami.
Angie słyszalam o pieluszkach bambusowych, ale nie o ręcznikach. Ale na logikę biorac to powinny być chlonne (jak pieluszki) i wytrzymałe
Daria, świetny pomysł ja właśnie muszę się zabrać za zrobienie pościeli (poszewek),bo dostałam od babci męża świetny materiał,bo flanelę może ma troche babciny wzór,ale przyda się takie rzeczy nie zginą!!! co prawda nie mam maszyny do szycia,więc będę walczyć recznie,ale ja to zawsze dam sobie takie misje w czasie,że trudno ogarnąć
A mam jeden ręcznik bambusowy powiem Wam w domu i świetna sprawa bardzo chłonny
Angie nie… chyba nie wyprze bawełna jednak,to bawełna fakt z tym naszym przemysłem to już na maksa kombinacje są! byle by zarobić jak najwięcej! chociaż kto wie…
Magdy to chyba dlatego że tymczasowo bambus tańszy niż bawełna, bo plantatorzy w Afryce zaczęli się cenić. Bambus chyba z Azji, a wiadomo, że tam jeszcze wyzysk. Ciekawe, w którym kierunku to pójdzie, ale skoro piszecie, że pieluszki są chłonne to chyba bambus ma potencjał
Angie ja jako bezrobotna mam mnóstwo czasu, no troszke mniej do końca czerwca z racji szkolenia, to bynajmniej pożytecznie go wykorzystam, a i finansowo wesprę męża jak by nie było.
Didisia, ja byłam na zwlnieniu lekarskim od końca trzeciego mca, więc też siedziałam w domu. Ale czas wykorzystałam na czytanie książek i lenienie na maxa. A Wy wszystkie takie pracowite mróweczki jesteście. Aż mi wstyd
Ach przestań! akurat teraz zaniedbałam czytanie ksiązek, nad czym ubolewam, ale tłumaczę sobie, że jak już będe pod koniec ciązy to nadrobię, bo później to z innymi czynnościami będzie problem
To jest bardzo dobry pomysł, ja pamiętam że jak się urodziła moja siostra to moja mama też sama uszyła takie pieluchy flanelowe, ale że one były bardzo miękkie i chłonne to używała ich jako ręczniczki. Ja wczoraj widziałam ręczniki z canpola i są bardzo mięciutkie, fajne i niedrogie:)
Angie ja cie pociesze, siedzialam w domu od momentu jak sie o ciazy dowiedzialam i cale 9 mcy sie lenilam no z mala przerwa na remont, ale tak to siedzialam, czytalam i ogladalam tv na zapas
Dzięki Silje ;). Ja miałam ambitne plany podszlifować englisha, ale ledwie ukończyłam podstawowy stopień rosyjskiego i stwierdziłam, że muszę odpocząć. Poza tym nigdy nie miałam wybitnych zdolności językowych, więc nauka jest okupiona sporym wysiłkiem…
Kiedy Lenka była mała, tylko kilka razy użyłam ręczniczka dla dzieci, z kapturkiem. Szybko z nich zrezygnowałam, bo jak dla mnie był za mały i niepraktyczny. Kupiłam dla niej dwa zwykłe ręczniki w IKEA i od tamtej pory używamy ich. Nie są szorstkie, nawet po praniu i świetnie się nadają także dla małego dziecka.
Jak urodzi się Krzyś, to również będę używała zwykłych ręczników, do osuszania po kąpieli.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.