Karmienie butelką to u nas istny koszmar. Julka się rozgląda, nie dojada do końca, zaczyna bawić się butelką. Próbowałam już chyba wszystkiego - wyciszałam ją, eliminowałam wszystkie bodźce, próbowałam różnych pozycji karmienia (jedynie kiedy Mala leży jako tako zje), zmieniałam mleko, butelki, smoczki, wprowadziłam stałe pory karmienia, cudawianki. Jula ma 7 m-cy i może 3-4 razy zdarzyło się, że zjadła całe 180 ml mleka… Średnio, Jej szczyt możliwości to 120 ml na raz, w porywach do 150ml. Co za tym idzie, mogę zapomnieć o przesypianiu nocy - moje Dziecko budzi się około 2-3 razy w nocy na mleczko…
Magdalena-1986: Może to chwilowy okres, kiedy córeczka budzi się na nocne karmienie. Z czasem zacznie przesypiać całe noce. Skoro piszesz, że zjada 120-150 ml, to jeszcze nie jest źle, gdyby jadła mniej, byłoby to niepokojące. A może zwyczajnie nie smakuje jej mleko, które jej podajesz?
Nie martw się może jej to minie. Mój synek ostatnio rankami na śniadanie też w ogóle nie chciał wypić mleka. Zdarzyło się że nakarmiłam go o 3 w nocy a następnego dnia zjadł dopiero o 10.10, a gdy próbowałam mu dawac mleko to bawił się smoczkiem, wypluwał i płakał. Następnego dnia było podobnie.
W tym tygodniu dla odmiany mały jak zawsze przed snem zje 180 ml lub 210 ml mleka i śpi jakiś czas, zanim się położę spać ok 23-24 daje mu mleko od siebie, a potem po 2-3h wstaję do niego co pół godz., co godz. itp. Czasem dam mu smoczka, czasem mleka z piersi, a budzi się z lekkim płaczem. I nigdy tak nie robił, od samego początku wstawałam tylko 2 razy do niego a teraz mam rozwaloną noc. I tylko tłumaczę to sobie tym, że może to przez ząbki,które idą i nie mogą jakoś się pokazać. Też ma 7 miesięcy.
Z piciem soków, wody itp w ciągu dnia jest podobnie - bawi się smoczkiem, butelką itd. Niby chce a jak mu daję to nie pije.
Mnie również wydaje się, że to taki okres przejściowy. Dziecko zaczyna poznawać świat a co za tym idzie ciężej mu się na wszystkim skupić - doświadczając nowych bodźców nawet jedzenie staje się nudne…; )
Karm rzadziej albo częściej i wtedy dawaj małej wypić tyle ile potrzebuje.
W nocy próbuj z wodą i herbatką zamiast mleka a przed snem mleko 2R albo te które podajesz z kleikiem.
Może Cię trochę pocieszę - mój synek ma 5 i pół miesiąca i u Nas jest tak samo; ) Je na raty, czasem uda się całość ale to muszę się nieźle nagimnastykować; ) Mały również je na leżąco, bo inaczej się nie da… I ja również nie śpię za dużo w nocy ale pocieszam się faktem, że za jakiś czas wszytko się unormuje; )
Dziękuję za wszystkie wskazówki Mleko zmieniłam 4 razy, teraz na noc daję Bebiko na dobry sen, a w dzień normalne Bebiko. Dawałam kaszkę ryżową i dwa dni Jula wypijała, a na trzeci zaczęła pluć i tak trzy dni pod rząd. Ale spróbuję jeszcze dodać kaszki do mleka które pije na noc To faktycznie może być kwestia ząbków, bo w dzień jeździ sobie butelką z herbatką po dziąsełkach, a w nocy popłakuje jak się budzi częściej. Stale wkłada paluszki do buzi i je gryzie, no i bardzo się ślini, bardziej niż dotychczas.
Magdalena-1986 może Julka ma czasem po prostu dość mleka
może jak zaczęłaś rozszerzać jej dietę to bardziej jej smakują zupki;)
po za tym dziecku któremu wychodzą ząbki przezwanie dokucza brak apatytu
nie martw się że pije tyle mleczka gorzej było by żeby nic nie jadła
Wszystko zalezy od tego jak czesto mała je i jakie pokarmy czy same mleko czy są też inne stałe.
Njalepiej by było, gdybyś przez kilka dni zapisywała sobie dokładnie co i ile mała w danym dniu jadła, moze się okazać ze wcale tak mało nie je;) moze podjada miedzy czasie coś innego miedzy posiłkami, czasami wystarczą zwykłe chrupki, które też w pewnym stopniu potrafią czesciowo zapełnić brzuszek.
Czasami rodzice mówią że ich dzieci mało jedzą a po spisaniu wszystkiego co zjadło dziecko w ciagu dnia okazuje się ze wcale tego nie jest tak mało;)
U nas też tak było:) Jeśli Twoje dziecko interesuje muzyka, spróbuj to co ja…: włącz komputer, wejdź na YOUTUBE i włącz piosenkę, którą lubi, takim sposobem mój synek je całe mleczko:)
Magdalena a może taki jej urok? Wczoraj byłam u znajomych i ich syn (6,5 mc) jednorazowo jest w stanie wypić 150 ml mleka i uznaje tylko butelki Avent. Z żadnej innej butli nie zje. Ponadto nie chce jeść na noc kaszek, więc też budzi się w nocy dwa razy na karmienie.
Ja tez byłabym skłonna stwierdzić że to chęć poznawania świata. Dziecko często w tym wieku rozgląda się, dlatego moze wybierz jakieś spokojne miejsce, gdzie nie ma zbyt dużo rzeczy, które rozpraszają uwagę dziecka. Ja np, karmiłam w kąciku, gdzie córka nie miała zbyt dużo atrakcji, które ja rozpraszały. Daj znać jak sobie radzicie ?
Mój synek gdy miał 7 miesięcy wypijał maksymalnie po 100 ml mleka, czasami myślałam że wypije więcej, dorobiłam jeszcze 50 ml, które potem musiałam wylać.
Moje dziecko nawet przez sen wypijało tylko 100ml, potem nie chciało wziąć butelki do buzi.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.