Hej dziewczyny, czy wiecie skąd się biorą ropne ranki za uszkiem u niemowalkow ? Przemywacie to octaniseptem?
Syn ma 3 mce i pojawiło się mu już kilka razy. Dodam, że to tylko zawsze jedno uszko, na której stronie lubi leżeć...
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej dziewczyny, czy wiecie skąd się biorą ropne ranki za uszkiem u niemowalkow ? Przemywacie to octaniseptem?
Syn ma 3 mce i pojawiło się mu już kilka razy. Dodam, że to tylko zawsze jedno uszko, na której stronie lubi leżeć...
Moja córka za uszkkami ma takie jakby strupki ale nie ropieją . Nie psikam oktaniseptem
Moja też ma takie strupki, codziennie jej to smaruje olejkiem na ciemieniuchę i trochę pomaga
Moja miała podobnie. Za uszami taka jakby ciemieniucha a na stronie na której lubiła leżeć czasem się paskudziło. Wiec teraz najlepiej to wysuszyc octaniseptem a jak przestanie leciec ropai się zagoi przed kąpielą smaruj obficie zwykła oliwka a w trakcie kąpieli gąbeczka dobrze wyszoruj. I po kąpieli dobrze nasmaruj emolientem.
Moze to tez być przesuszona skóra w tym miejscu bo nawet ja nigdy nie pomyślałam żeby tam tez natłuszczać, a jednak trzeba, to obficie smaruj emolientem Po wygojeniu i powinno być dobrze. Najlepiej tez przejdz się do pediatry, to co tutaj napisałam to były zalecenia naszego lekarza.
i to co najważniejsze mi powiedziała ze Oliwka wysusza skore a nie nawilża, dlatego najlepiej ja stosować jakies 30 min przed kąpielą. A po kąpieli należy używać emolientu.
A może to jest właśnie ciemieniucha? Bo to nie musi być tylko na głowie, może być na brwiach, albo właśnie za uszami.
Mieliśmy to samo przez jakieś 2 miesiące przemywać chusteczkami nawilzanymi i smarować Nivea emolient do skóry wrażliwej wszystkie znikły 🙂
fajerka u mnie właśnie na brwiach miała dużo i za uszkami troszkę, ale nie paskudziło się to... a może zasypac mąką ziemniaczaną?
U nas takich nie było ale również w pierwszej chwili przyszło mi do glowy ze to może być ciemieniucha
Może miała sucha skórkę i się drapala?
U nas tak było ale przemywalismy właśnie oceniseptem i przeszło.
Ja moczyłam w wodzie pierw gazik i potem pryskałam żeby było mniejsze stężenie :)
A nie dzwoniłaś do lekarza może to coś innego.
Myślę że powinnaś się udać dla swojego spokoju.
Bo jak ma ranki no to musiała się drapać miała sucha skórkę bądź ciemieniuche (chociaż to byś raczej zauważyła w innych miejscach na buzi bądź główce).
A odparzenie wcześniej się nie robiło?
Bo moze jak ciagle spi na tej stronie to się odgniotlo i odpazylo?
my staramy się układać mala raz z jednej strony jak spi a raz z drugiej ale nie zawsze się to udaje tez ma swoj ulubiony boczek do spania;)
Aniska moja tak samo, ale w dzień ją układam na tą drugą stronę, by jej się główka nie spłaszczała z jednej strony;p
A specjalne poduszeczki wyprofilowane próbowaliście ? Ponoć pomaga na to żeby główka miała okrągły kształt.
A ta ciemieniucha to suchą skóra tak ? Może być też na brwiach i twarzy ?
Bo synowi się tak łuszczyły tylko brwi i policzki jak był mały .
Aniska, mój też tak miał, ze główka zawsze w jeden bok leciała, co obróciłam jak spał, to za chwilę znowu obracał po swojemu. Żeby to jakoś skorygować zaczęłam do łóżeczka podchodzić raz z jednej raz w drugiej strony i kosz Mojżesza w salonie też ustawiłam tak, żeby dziecko, patrząc na mnie musiało obracać główkę w drugą stronę. Mały sobie wtedy przypomniał, że ma drugi boczek :)
Waltornistka, a takich poduszek nie używa się tylko wtedy, kiedy rzeczywiście są wskazania od lekarza? Bo zaleca się dziecko raczej układać na płasko. Tak, ciemieniucha może być też na brwiach i to taka łuszcząca się skóra. Mój syn nie miał, ale sobie trochę zgłębiłam temat, żeby wiedzieć w razie czego.
ja kupilam ta poduszke z dziurka, jak ktos chce moge oddac za koszty wysylki bo mlody nie spi na niej, pic na wode dla mnie, a wrecz w nocy mlody z niej spadal.
co do rany - to przemywam to octaniseptem i ranka znika, podobno to moze byc skaza bialkowa ale w sumie jak sie nie poglebia to nie panikuje, przy okazji szczepienia zapytam pediatre co to :)
Ja też zawsze myślakam i myślę dalrj ze dziecko powinno spać na płasko nie na co.!
Warto dbać o kręgosłup maluszka
Anabanana, może po prostu się jakoś tam skórka podrażnia od nacisku przez uszko. Ale lekarza lepiej spytać przy okazji :)
Monia ale glowka tez ?
Ja to specjalnie dla boczek układam bo malutka strasznie ulewa i już parę razy się zachlysnela ;( a ulanie nie następuje zaraz po karmieniu tylko np. Po godzinie czy dwóch.
Co do ciemieniuchę u nas skóra się już pomalu wysusza i od brwi zaczyna mam ten preparat na ciemieniuchę linomag ale zastaną się czy na brwi tez można go dać czy tylko na główkę?
Aniska nam z brwi zeszedł szybko, a z głowy to musiałam kupic mediderm i jest juz dobrze;p
te poduszeczki to chyba lekarz powiniem zlecic, one sa dosc drogie;p
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.