Ja wychodzę z założenia, że jeśli dziecko pozna podstawowe smaki na początku rozszerzania diety to przy przygotowaniu coraz bardziej złożonych posiłków, nie ma sensu ograniczać się z przyprawami. Tak naprawdę przyprawy (słodka papryka, czosnek, domowa kostka rosołowa) to nadal warzywa lub zioła, które mają dużo wartościowych składników ożywczych. W słoiczkach też można znaleźć przyprawy w stylu oregano, bazylia. Koperek i pietruszka to już klasyka :) Wiadomo, że nie warto podawać mocno przyprawionych potraw na początku, bo dla dziecka każdy smak będzie nowością i musi się tego nauczyć ale moim zdaniem, dziecko powyżej roku może spokojnie jeść posiłki przyprawione tak, jak je reszta domowników. Jestem zwolenniczką tego, by wszyscy jedli to samo bo oszczędza to dużo czasu na przygotowanie posiłków.
My z mężem nadal ograniczamy sól ale jeśli ktoś bardzo chce, może swoją porcje posolić dodatkowo przed zjedzeniem :)
Marciooszka dokładnie to są zioła więc można je podawać. Domowa wegeta u mnie składa się z marchewki, selera, pora, odrobiny cebuli i pietruszki więc tego samego co dodaję do zupek ale suszona ma inny zapach. Jak zwykle wszystko w granicach rozsądku. Mój jeszcze roczku nie ma a w niedzielę podaję mu niedoprawiony rosół ale już ze słonym makaronem bo taki jemy wszyscy a nie będę mu specjalnie gotować osobno. Myślę że jak zje coś posolonego raz w tygodniu to mu nic nie będzie
Małe dzieci jak nie znają cukru czy soli to nie wiedzą że taki smak jest;) ja starszej córce do 3 roku nie podawałam słodyczy i fajnie się to utrzymało do czasu pójścia do przedszkola ;) za to teraz nadrabia;) przy młodszym dziecku jest to gorzej opanować;( ale staramy się ;)
Co do przyprawiania jeśli chodzi o sól czy pieprz.. no cóż u mnie zazwyczaj wszystko niedosolone ;) i tak kilka lat;) sama unikam soli chociaż ja lubię na pomidora czy jaka ale obejde się i bez niej kwestia przyzwyczajenia
Najgorsze jest to, że dziecko słodki smak zna całkiem dobrze. W końcu wody płodowe i mleczko mamy są słodkie. Mleko do tego zawiera sporo tłuszczu. A tłuszcz i słodycz to dokładnie to co oferują nam słodycze. I właśnie dlatego dzieci (a często także dorośli) tak szaleją za słodyczami.
Dawałam wszystkie przyprawy oprócz soli. Oczywiście na początku nie dawałam chilli, ale jak miał więcej to oczywiście. W domu jadł ze smakiem ale niestety jak poszedł do przedszkola to mówił że wszystko jest ble bo właśnie niedoprawione a czosnek majeranek czy bazylią to przecież cudowne przyprawy
Ja używałam wszystkie przyprawy , ale bez soli czy pikantych przypraw.
Co do słodyczy to broniłam przed nimi jak przed ogniem ale kochani dziadkowie nie pomagali, po 1,5 roku zaczęłam coś tam jeść ale nie woła codziennie, tylko raz na jakiś cza.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.