Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży z pewnością się zwiększa. dziecku oddajemy dużo cennych witamin i minerałów aczkolwiek myślę, że jeśli podstawowe wyniki krwi wychodzą dobrze i samopoczucie również takie jest to nie ma potrzeby przyjmowania go profilaktycznie.
Zapotrzebowanie jest większe, ale trzeba uważać bo z tego co wiem ma wpływ na zaparcia. Ja brałam i biorę po prostu suplementy gdzie są wszystkie witaminy i w odpowiednich dawkach na jakie mamy zapotrzebowanie:)
Mi doktor powiedział, że mam wyłącznie przyjmować suplementy w odpowiedniej dawce dla kobiet w ciąży. W 3 trymestrze dodatkowo przepisał mi magnes i mówił, że nie ma potrzeby przyjmowania przez ze mnie żelaza. Najlepiej zapytać się lekarza prowadzącego, który na podstawie wyników badań przepisuje dodatkowe porcje poszczególnych witamin.
Ja jestem po dwóch ciążach i nigdy nie brałam żadnego żelaza i nigdy mi lekarz o nim nie mówił jedynie witaminy z dha i magnez, ale wiadomo to też zależy od wyników kobiety w ciąży. Ja teraz dostałam w przychodni taką siateczkę z różnymi próbkami i ulotkami i kropelki dla kobiet w ciąży i tam właśnie jest żelazo i byłam zdziwiona że kobieta w ciąży może zażywać żelazo;) bo za dużo witamin też nie można , nie zawsze co za dużo to zdrowo.
Ewcia niestety to jest różnie z tym żelazem ;( ja mimo ze w pierwszej ciąży wydawało mi się że jadłam sporo zielonych warzyw czy mięsa to musialam dodatkowo zażywać żelazo bo zaczęło spadać ;( przy drugiej ciąży nie było tego problemu
To zależy od kobiety. Ja z natury mam wysoką hemoglobine i oprócz standardowych witamin ciążowych nie przyjmowałam dodatkowo żelaza. Nie wiem jak jest u kobiet z nawracająca anemia czy u wegetarianek/ weganek.
Ja podczas każdej ciąży musiałam brać żelazo. W pierwszej ciąży miałam duży niedobór więc ok 2 miesoacy przyjmowałam żelazo. Przy drugiej ciazy po 2 tyg unormował się poziom żelaza. Wszystko zależy od wyników i poziomu żelaza we krwi.
Ja w tej ciąży co badanie to miałam nizej parametry I na 2mce miałam żelazo włączone. Ginekolog sam mówił, że zazwyczaj taki kryzys z poziomem jest on 28tyg. W pierwszej ciąży miałam po porodzie SN niski poziom i też chyba 2mce brałam aż wróciło do normy
Moja ginekolog mówi że najnowsze badania mowia że nie można żelaza tylko na początku ciąży i zalecała mi suplementy diety dla ciężarnych bez żelaza. Od 3 trymestru już brałam z żelazem.
Ja bralam zelazo od samego poczatku bo mialam anemie. Raz dziennir tabletke przyjmowalam. Jak lezalam 2 tyg na podczymaniu w szpitalu to zrlaza mi nie podawali i sie dziwili dlaczego nadal je przyjmowalam skoro anemii juz nie bylo
To prawda, że w ciąży jest zwiększone zapotrzebowanie, ale wszystko zależy od Twojego organizmu.
Ja wiedziałam już przed ciążą, że w końcu będę musiała przyjmować żelazo. Przed ciążą miałam niedokrwistość utajoną i w ciąży ona się pogłębiła na tyle, że musiałam od 20 tygodnia suplementować żelazo. Ale szczerze mówiąc o wiele spokojniejsza się czułam, wiedząc że dostarczam żelazo mojemu dziecko, które również go bardzo potrzebuje, a nie miałam wtedy w ogóle apetytu i odrzucało mnie od mięsa.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.