Niepokoi mnie przyrost wagi mojego synka, w piatek będzie mial 6 tygodni, je tylko mleko z piersi, sypia ladnie i nie ma z tym problemu, ale wazy 3600g - wg mojej wagi bo na szczepieniu jeszcze nie byliśmy, idziemy dopiero 30 lipca… Pokarm mam, odciągam również laktatorem lovi prolactis, raz dziennie maly dostaje mleczko z butelki, jak wychodziliśmy ze szpitala synek wazyl 3030g, wiec przyrost ok.600g, dodam, ze lekarka i polozna jak na poczatq przychodzily to mowily, ze Gabriel jest drobny, ma drobne kosci, ale dlugo, na dlugosc mi urosl, widać to golym okiem i po ubrankach… Raczej nie glosuje, ale oczywiscie wg wszystkich statystyk powinien ważyć wiecej…
Od 3 miesiąca tempo przyrostu masy trochę maleje ale i tak źródła podają właśnie 120 g ale na tydzień, a nie na miesiąc. Z drugiej strony skoro podwoił masę urodzeniową tak szybko to chyba dobrze. Teoretycznie dzieciaczki do 6 miesiąca osiągają taki wynik. Ja dla świętego spokoju zapytałabym lekarza. Jeśli masz możliwość to skontaktuj się chociażby telefonicznie i okaże się czy lekarz będzie chciał zobaczyć dziecko. A może źle ważysz? Dziwne, że był taki ładny przyrost i nagle zahamowanie. A maluszek dobrze się czuje, nie jest niespokojny, ładnie je? Jeśli jest w dobrej formie to chyba nie ma powodu do niepokoju. A próbowałaś częściej przystawiać lub na dłużej?
Mam nadzieję, że wszystko jest ok i tylko niepotrzebnie się martwisz.
Wiem co mówię bo mój synek jest za niski ( no na dolnej granicy ) i też co jakiś czas przeglądam fora i stronki bo mam fazy niepokoju.
Selestumia, ważysz go sama, czy w przychodni? Bo rzeczywiście to trochę dziwne
A mam pytanie co do jedzenia synka. Czy je tak samo jak wcześniej? Jak się zachowuje, nie jest apatyczny? A infekcja czego dotyczyła? Dobrze by było zadzwonić do pediatry i skonsultować, ponieważ zna on dziecko i określi czy wszystko jest w porządku. Natomiast taka jak pisze Pani M.Wierzchowska wagę dziecko podwaja około 6 miesiąca. Następnie przyrost masy ciała jest mniejszy około 340 gramów w ciągu miesiąca. Mój synek też tak przybierał, moja pediatra stwierdziła, że według siatek centylowych jest w normie. Jest zdrowym, radosnym chłopcem i je z apetytem. Od 4 miesiąca może też Pani spróbować wprowadzać stałe pokarmy np. Marchewkę, jabłko. Oczywiście cały czas karmiąc piersią. Ja w 4 miesiącu zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy bo wykazywał zainteresowanie i synek zaczął lepiej przybierać na wadze. A ile ma wzrostu?
Ważę go w domu mam wagę dla niemowląt ważę go zawsze o tej samej godzinie przed jedzeniem i waga zawsze się zgadza z tą w przychodni. Ma 69cm długości. Je ładnie opróżnia pierś i czasami dojada z drugiej. Ostatnio nawet 5 razy w ciągu nocy je. Dzwoniłam do pediatry i powiedziała że nie powinnam się tym przejmować bo wg siatki centylowej jest dobrze. Zrobiłam mu badania krwi,żelazo i moczu wszystko jest super. Infekcji lekarze nie rozpoznali ale po antybiotyku było lepiej. Po prostu miał wysoki crp. Teraz też był trochę przeziębiony i może dlatego tak mało mi przybrał. Teraz widzę że od tygodnia jest lepiej bo przybrał 140g. Stałe pokarmy już wprowadziłam je ładnie wszystko bardzo mu smakuje.
a może to anemia? miałam ten sam problem . zaczełam dawać synkowi żelazo i przybrał 270 g w ciągu 6 dni. może warto zrobić badania moczu oraz krwi?
Robiłam badania i wszystko jest okay
Kazdy lekarz ma inną miarę, mój pediatra mówi, ze musi przybierac minimum 10 gram na dzien, czyli 70 tygodniowo. Jesli dziecko jest zdrowe, pogodne, aktywne, nie ma powodu do większych obaw, obserwuj po prostu.
Nie ma powodu do niepokoju jeśli jest zdrowe,chce jeść i aktywne to znaczy że przybiera na wadze prawidłowo Mój synek na początku bardzo szybko tył,też karmiłam piersią a teraz zaczął wolniej i się martwiłam czy może nie za mało waży ale pediatra powiedzala że bardzo ładnie przybiera na wadze to wtedy już się uspokoiłam.Najważniejsze że jest zdrowe,każde dziecko inaczej zaczyna przybierać na wadze niektórzy wolniej a są takie co szybciej.Gorzej by było jakby wogóle prawie nie tyło to wtedy można byłoby się martwić,a tak to nie ma obaw do niepokoju
Masz rację donnavito że każdy lekarz ma chyba inną miarę, bo nasz lekarz nam mówił że dziecko powinno dziennie przybierać na wadze 20 gram, czyli 140 tygodniowo. Nasza malutka przybiera bardzo ładnie, aż się zastanawiam, czy nie za dużo.
Zawsze kazda z nas zastanawia się czy nasze dzieciaczki maja odpowiedni wzrost czy wagę, ja sama jestem ciekawe, synek jest szczuplutki ale doktorka twierdzi ze ja szczupła to synek też i tyle a wazy 9kilo i 74cm a ma 13mc skończone 2lutego:-] . Mało mi synek jadl ale doktorka twierdziła ze jest ok a raz synek miał taka biegunkę i gorączkę wiec poszłam do lekarza ale nie było naszej pani doktor była inna i dala nam skierowanie na jak i krew, w kale wyszło wszystko dobrze a w krwi za mało krwinek czy jakie tam i przepisała nam żelazo ,a tamta pani doktor twierdziła że jest ok , co synek często ma problemy z brzuszkiem zaparcia,wzdęcia, biegunki a jak był malutki miał okropne kolki a nasza pani doktor stwierdziła ze taki urok niemowlaka i tyle:-(.
proponuję zagłębić się w dietę maluszka jeśli to nie pomoże zrobić badania pod kątem anemi