Przy wyborze laktatora należy kierować się

Laktator jest jednym z istotnych elementów wyprawki. Warto się w niego wyposażyć jeszcze podczas ciąży aby uniknąć niepotrzebnego stresu gdy pojawią się problemy z laktacją. Na rynku aktualnie jest szeroki wybór produktów , dostępne są laktatory elektryczne oraz ręczne. 
W tym miejscu należy zastanowić się czego oczekujemy oraz jakie są nasze zdolności finansowe. Ja osobiście polecam laktatory elektryczne, jest to niewątpliwie wielka wygoda.  Skoro są dostępne czemu by nie korzystać z takich osiągnięć techniki...
 Według mnie jednym z najważniejszych czynników wpływających na wybór laktatora jest to aby on w jak największym stopniu imitował ssanie noworodka. Taka funkcja jest bardzo pomocna zwłaszcza gdy pojawiają się problemy z niewystarczającą ilością pokarmu. Dzięki takiej funkcji świeżo upieczona mama poczuje się spokojnej, wiedząc ze „ taka maszyna” w dużym stopniu symuluje ssanie dziecka. Przecież to właśnie laktator będzie „pośrednikiem” karmienia między mamą a noworodkiem.

Kolejnym elementem na który szczególnie należy zwrócić uwagę jest regulacja siły ssania laktatora, wiadomo, że każda kobieta ma inny próg bólu i na początku drogi karmienia piersią może to wyzwalać nieprzyjemne odczucia, taka funkcja pozwoli dostosować moc ssanie aby uniknąć niemiłych odczuć i czuć się komfortowo podczas odciągania pokarmu.

Według mnie kolejnym elementem na który należy zwrócić uwagę jest głośność urządzenia, wiadomo jest, że z laktatora korzysta się również w nocy, aby nie budzić dziecka lub innych członków rodziny ważne jest aby urządzenie było ciche.

Należy również pochylić się nad kwestią utrzymania odpowiedniej higieny i czystości sprzętu. Ważne jest aby w sposób szybki i prosty można było laktator umyć czy wysterylizować po użyciu. 

Według mnie istotną kwestią jest też to aby laktator był kompatybilny z różnymi rodzajami butelek, unikniemy wtedy zbędnego przelewania i straty mleka, które jak wiadomo jest najcenniejszym pokarmem dla maluszka. 
Uważam, że również ważny jest design laktatora, fajnie jest mieć sprzęt , który wyglada ładnie, nowocześnie, estetycznie. Cześć kobiet u których pojawią się różne problemy podczas karmienia laktator potowarzyszy przez dłuższy czas, wpisze się niejako w wyposażenie domu.
Przy wyborze laktatora według mnie należy również wziąć pod uwagę to czy producent prowadził badania swojego urządzenia, ważne jest aby ono było bezpieczne, sprawdzone i skuteczne. 
Laktator również powinien być prosty w użyciu, intuicyjny. Aby nie trzeba było czytać długich stron instrukcji obsługi podczas kilku pierwszych zastosowań, kiedy to już cała sytuacja z problemami laktacyjnymi przysparza dużo stresu. 
To właśnie laktatorem będzie ” płynęła” miłość od mamy do dziecka, dlatego też musi być idealnie dobrany do naszych potrzeb i potrzeb naszego maluszka.