Ja nie dawno byłam dosyć chora i mega źle się czułam. Bolały mnie wszystkie mięśnie, miałam zatkany nos, bolało mnie gardło i głowa. Leczyłam się domowymi sposobami zrobiłam syrop z cebuli, jadłam dużo czosnku, robiłam napary z majeranku. Oprócz tego musiałam brać apap nabol głowy. Po paru dniach mi przeszło. A Wy jak sobie radzicie z przeziębieniem i chorobą, teraz zbliża się ten okres
W ciąży piłam mleko z miodem i czosnkiem. Zrobiłam też syrop z soku z cytryny, miodu i czosnek
Mnie w ciąży 2 razy dorwal przeziębienie. I długo mi zeszło zanim doszłam do siebie. Nie wiem może że względu na obniżenie hemoglobiny. Nie bralam żadnych tabletek. Tylko mleko z miodem i gryzl am czosnek. Albo parzylam starty imbir plus sok z porzeczki i bzu czarnego. A na ból gardła płakałam woda z olejkiem z oregano.
Moja koleżanka smarowała się też amolem w sumie w internecie nie ma za ciekawych opini na temat bycia w ciazy i stosowania tego preparatu.
Mnie jedynie dopadła.choroba na początku ciąży więc żeby nie ryzykować poszłam do lekarza żeby powiedział co mogę na przeziębienie.dostalam wtedy jakieś krople do nosa bezpiecz e dla kobiet w ciszy.poza tym gorąca herbata z cytryną postawiła.mnie na nogi,wylezalamsie i dużo spałam.
Amol raczej nie nadaje się na okres ciąży, ma silny zapach a wszystkie olejki eteryczne są przeciwwskazane w ciąży.
Najlepsze są domowe sposoby, cytryny, miód, czosnek, maliny. Sporo teraz jest też preparatów dedykowanych kobietom w ciazy z przeziębieniem, np. Gripovita Mama.
witaminy i przemycam wszedzie czosnek
Ja też bym nie brała amolu w ciąży . Mnie na szczęście ominęło i nie byłam w ciąży chora ale na pewno możliwość co do brania leków jest ograniczona . Z takich domowych sposobów to mi zawsze pomaga sok z czarnego bzu zalany wrzątkiem i dużo cytryny wyciśniętej na przeziębienia najlepszy
O muszę sobie kupić ten sok z czarnego bzu, w aptece można kupić czy bardziej w jakimś sklepie?
Ja byłam chora w 31 tygodniu ciąży. Nie obyło się niestety bez antybiotyku. Na szczęście pomogl i szybko przeszło.
A dlaczego amolu nie można w ciąży? Wiadomo nie pijemy tylko wcieramy. Można stopy wysmarować i skronie. Ja stosowałam. On rozgrzewa ale delikatnie i jest skuteczny. A sok z czarnego bzu można kupić w aptece. Tylko najlepiej żeby nie miał żadnych dodatków.
Adamos w ulotce mają napisane, że ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa nie zaleca się stosowania leku Amol w
okresie ciąży i karmienia piersią.
Plus jest to preparat na bazie alkoholu, więc to tak jakbyś się wódka natarła ;) myślę że niezbyt zdrowo bo jednak możesz się nawdychać przypadkiem.
Moja koleżanka też stosowała amol w ciąży i smarowała sobie stopy nogi jak ją coś bolało. Więc nie wiadomo jak to na prawdę jest...
monia sok z bzu bardziej zielarski sklep raczej, my mamy taki i w nim jest wszyyystko ;D
Kverve zalecają pić pokrzywe w ciąży a na ulotce pokrzywy jest napisane nie zaleca się kobietom w ciąży. I jest tak z wieloma preparatami. Alkohol szybko paruje po natarciu. Zresztą nie trzeba dużo. Nawet magnez czy witd pisze ze nie wolno bez konsultacji a wiele kobiet samemu bierze.
Tak chyba ze wszystkimi lekami jest, że piszę że nie mogą być w ciąży. Ja sobie gardło pryskałam tantum verde bo w aptece mi Pani poleciła o mówiła, że mam nie patrzeć na ulotkę.
Ja stosowałam tylko domowe sposoby na przeziębienie w ciąży a byłam często chora, tylko raz byłam u lekarza bo miałam bardzo silny kaszel i siostra mi kazała pójść bo bała się ze będę miała przedwczesne skurcze. Lekarz przepisał mi leki ale nie wykupiłam bo były trudno dostępne.
Wiadomo, że niektórzy stosują, ja tylko mówię, że sama bym tego nie zrobiła i nikomu tego bym też nie zaleciła :)
Myślę że amol rozgrzewa, a w ciąży chyba nie można tak bardzo rozgrzewać ciała, nawet kąpiele w gorącej wodzie nie są wskazane.
No a tu każdy, lakarz, ginekolog, położna mówi zupełnie coś innego 🤔 i kogo tu słuchać wkoncu