Przeziębienie a wit C dla mamy/ Ascotvita?

Bardzo proszę o poradę Panią Ekspert i nasze Mamy koleżanki. czekam wciąż na teleporadę, a w tym czasie zażyłabym jyż witaminę C. Karmię Piersią, w domu mam Ascorvitę 1000 tabletki musujące, mogę je bezpiecznie zażyć? Co jeszcze mogę zażyć na przeziębienie?

Ascorivty ja nie stosowałam bo czytałam ulotke ze przy karmieniu nie … ogólnie to leczyłam się raczej domowymi sposobami jak malutki był mniejszy . Witamina c , herbata na rozgrzanie i Apap przeciwbólowo nakaszel syrop z cebuli :)

Ja przy karmieniu kupuję zawsze syrop prenalen i bardzo mi pomaga :) Do tego herbata z cytryną i miodem. Miód dodaję również do mleka. 

Przy gorączce Apap, przy katarze prenalen katar lub quixx katar. 

Soki bogate w witaminę C i oczywiście swoje witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących :)

Ascorvity również nie stosowałam :)

Dziewczyny, ulotka mówi, ze nie powinnam ale znowu czytam ze nadmiar witaminy zostanie usunięty z organizmu.

piję soki z cytrusow, ale przy przeziębieniu chciałabym wziąć coś ekstra. Bez mega dawki nie dojdę do siebie, rozsadza mi głowę, jestem wykończona 

Kurczę to chyba lepiej czekaj na wizytę albo zapytaj w aptece farmaceuta coś doradzi

Ja pilam zawsze wodę z miodem i cytryna tylko miód rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie później dodać duzooo cytryny mi pomaga do tej pory stosuję u wszystkich w domu gdy nas coś łapie i do tego paracetamol 

Tez tak robię 💪

Ja też nie brałam, zawsze sprawdzam wcześniej w internecie co można brać :)

Zawsze zażywam paracetamol, jakieś produkty typowo dla ciężarnych, herbatki z miodem i cytryną, mleko z imbirem i miodem, sól morską do nosa i jakieś naturalne produkty na bazie czosnku :)

Ja piłam mleko z.czosnkiem i herbatę z miodem i cytryna ;) co to tabletek to lepiej spytać się lekarza lub farmaceuty jeżeli.nie są zalecane w ulotce

Lek Ascorvita 1000 mg może być stosowany jedynie w przypadku wysokiej konieczności i lepiej aby decyzję na ten temat podjął lekarz. 

Jeżeli czujesz, że bardzo rozkłada Cię przeziębienie to myślę, że jedna musująca tabletka z witaminą C, nie zrobi nic złego przy karmieniu piersią i bym wzięła. 

Nie jest zalecane aby w okresie ciąży czy karmienia piersią przyjmować takich dawek witaminy C, które przekraczają dzienne zapotrzebowanie. 

Tak w ogóle jest Vitamina C Synteza, która zawiera 500 mg witaminy C w kapsułce lub są krople Cebion czy Ibuvit C. 

musisz czytać ulotkę co do leków w ciązy czy podczas kp ufam jedynie ulotkom :)

co do witaminy C masz rację jej nadmiar jest usuwany z organizmu, więc jej nie przedawkujesz 

co do miodu nigdy nie dodawać do gorącej herbaty bo traci swoje właściwości ta woda musi być letnia 

Susanne, jeżeli nie brałaś to możesz wziąć paracetamol lub ibuprofen, przy czym musisz pamiętać, że paracetamol nie posiada działania przeciwzapalnego. 

Susanne, czy masz katar? 

Skoro karmisz piersią a miałabyś katar to możesz płukać nos i zatoki przynosowe fizjologicznym roztworem soli fizjologicznej. 

Na katar możesz aplikować do nosa krople z oksymetazoliną a więc np. Nasivin. 

Susanne, czy kaszlesz? 

Przy suchym kaszlu możesz stosować: Acodin, Tussi Drill, Petit Drill czy Mucotusin. 

Przy mokrym kaszlu możesz stosować: Flegamina, Flavamed, Mucosolvan, ACC. 

Z tej grupy leki musisz pamiętać , by brać najpóźniej do godziny 16:00. 

Susanne, podczas infekcji możesz sięgnąć po leki homeopatyczne jak Respero Myrtol. 

I jak się czujesz lepiej ?

Mi ginekolog mówiła że rutinoscorbin 1tabl. + Tantum Verde + paracetamol gdy gorączka. I faktycznie takie "zwykle" leki mi pomogły. Też karmię wyłącznie piersią. 

Takie zwykłe leki w ciąży jak I podczas kp bardzo pomagają. Za to kiedyś wydawało się,  że paracetamol nie pomaga nawet na bol głowy.. ;)

Seria prenalen jest przeznaczona dla kobiet w ciąży. Dodatkowo mgiełka solankowa fo inhalacji i maść majerankowa pod nos 

prenalen też spokojnie można stosować podczas kp, ale mi nawet w ciąży średnio pomagał