Zazdroszczę! U mnie córa nie przespała ani jednej nocy w całości. Budzi się na jedzenie co 1,5h. Czasami co 2h. Teraz ma już 6 miesięcy, a od urodzenia może z 2-3 razy miała przerwę dłuższą niż 4h.
Eleonorka - rytm dziecka dopiero po urodzeniu będziecie wspólnie ustalać Nie da się tego zaplanować
To już moje 3dziecko i żadnego nie wybudzalam w nocy do jedzenia byłam tego zdania że jak będzie głodne to się napewno upomni moja córka najmłodsza ma 12tygodni i jak usypia o 21 to przesypia całą noc w tym tylko raz o 5rano się upomni o jedzonko
Moja położna mówiłaś abym w pierwszym miesiącu budziła córeczkę co 2-3 godziny, a w kolejnych dać jej spać ile chcę aby już jej nie budzić. Mała sama wstanie jak będzie głodna, na pewno się upomni o swoje
Mój syn ma 3 miesiące od 2 miesiąca życia, przesypia po 10h, aktualnie podwoił wagę urodzeniową. Nie wybudzam go, czasem ale sporadycznie obudzi się w nocy na mleko
Mój mały pare dni temu skończył 2 miesiące do tej pory budzilismy się średnio tak 3 razy w nocy na karmienie od kilku dni nastąpiła jakas zmiana ostatni raz wieczór je kolo 23 i potrafi przespać cala noc do około 5 czy 6 bez upomnienia sie .jednej nocy dalam mu jeść na spiocha bo wydawało mi się to trochę za długo ale też widziałam p9 nim ze zjadł tylko trochę i nie chciał więcej to na siłę nie wciskalam później juz odpuściłam bo uznałam że jak będzie głodny to upomni sie sam tym bardziej ze był przedwczoraj wazony na szczepieniu i przybiera ladnie doktor powiezial ze wręcz książkowo jak ma ten moment ale przyznam że trochę mnie to zszokowalo nie myslalam ze taki maluch moze przesypiac juz praktycznie cale noce spodziewałam się że to nastąpi troche pozniej
U maluchów wzorzec snu zmienia się co chwilę. Mój też parę dni przesypiał od 23 do 6. Potem było 5 pobudek, potem budził sie co godzinę, a teraz 2-4x wstaje na mleko.
To super że tyle przesypia jeśli przybiera na wadze prawidłowo to ok. Ale przyznam że 8 godz ciągiem to sporo dla takiego malca. Wiem że niemowlę powinno się wybudzać na karmienie noworodka też.
Aneczka 2latka to już inna bajka. Mleko matki jest szybciej trawione niż mm. Mm dłużej zalega w żołądku stąd pewnie dzieci po nim dłużej śpią chociaż nie ma reguły.
U nas córka 5 miesięcy je mm o 21 pozniej o 1 i koło 4-5. Więc budzi się średnio co 3-4godziny. I to wypija po 150ml. A to ostatnie karmienie tak je łapczywie jakby nie jadła cała noc..
No u mnie mały potrafi przespać ciągiem 6 godzin nieraz się kręci wcisnę mu w nocy z 40 ml. Ale za to wieczorem zapala mu się lampka ze w dzień mniej jadł i żre tak łapczywie że nieraz aż czkawke ma bo szybko łapie to powietrze i nieraz zrzyga niestety.
Monia do jakiego chcesz nie ma żadnych wytycznych im uzej tym lepiej. Zalecane jest 6mcy jeśli nie możesz później już karmić. Ale mleko matki jest najzdrowsze żadne mm tego nie zastąpi niestety.
Jestem za karmieniem piersią,ale ostatnio znajoma była w Niemczech u lekarza i jak powiedziała że karmi jeszcze dwuletnie dziecko to pani doktor powiedziała ,że to stanowczo za długo, 6 do 12 MSC wystarczająco. Inna znajoma kp i dentysta jej powiedział,że ząbki dziecka nie są w dobrym stanie dlatego że tak długo karmi. I szczerze znam kilka mam które długo kp i ząbki ok 2 latek już się psują.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.