Przestał nagle pić mleko, teraz chce tylko piers

Witam, 

Pomocy, mój synek ma pół roczku i od dwoch miesięcy dokarmiałam go mlekiem modyfikowanym, bardzo mu smakowało wypijał 120 ml co 3 /4 godziny,  jeśli nie pił butli to podawałam  słoiczek jabłuszko - banan czy np jarzynowa, ostatnie dwa tygodnie już całkowicie odstawiłam go od piersi, super zajadał wszystko nie było z niczym problemu, aż tu nagle zaczoł wypluwać butle i chciał tylko cycka. Niestety nie mam już dużo pokarmu w piersiach i się nienajada w dzień nie ma problemu bo podaje warzywka, owoce, herbatki, kaszkę,,ale noce to koszmar budzi się co godzinę, przykładam go do piersia i strasznie płaczę a jak robię butle to wtedy dopiero wpada w histerie (nie mam mleka w piersiach)... Ogólnie to nie przeszkadza mi tak bardzo to że wstaje  mi w nocy bo jestem wstanie go uspokoić i idzie dalej spać, ale martwię się, bo czytałam że u dzieci do roku czasu mleko powinno zawierać 50 % całej diety a u nas nawet nie jest 10 %. Jeszcze do tego wszystkiego ma zatwardzenia, robi bobki z wielkim wysiłkiem i tylko po masażu. 

Dziękuję za wsparcie 😀

Może już zły smoczekw butelce? A może nie chce butli bo go brzuszek boli? Mój syn cały czas jest na piersi, w dzień je już warzywka, owoce, kaszki i też ostatnio miał problemy z kupą. Po kilku dniach eliminacji poszczególnych warzyw i owoców, okazało się, że właśnie tak reguje na banana. Odstawiliśmy go i kupy wróciły do normy.  

Rzeczywiście podstawa diety nadal powinno być mleko. Jeśli nie chce go pic to nadrabiaj triche w kaszkach . A ogólnie ja bym spróbowała zmienić markę mleka mize z jakiegoś powodu mu przestali smakować 

Ja zmieniając na.mleko nastepne(nadal karmię piersią ale raz dziennie.podaje  mm) okazało się.ze.ma.inny smak i córka nie chciała pić.robilam połączenie-do obecnego mleka.dodawalam miarki następnego i tak zwiekszalam ilość miarę mleka następnego tak by zaakceptowała smak.udalo się bo wypije ale i tak główne źródło mleka to pierś.

A mam pytanie nie chcesz karmić piersia???bo laktacje można rozkręcić bo to dopiero pół roku.

Może ma skok rozwojowy i chwilowy "foch" na butelkę? Albo może ząbki idą i jest marudny? 

Mleka nie zmieniłaś?

Jak długo to trwa już?

a jak z zabkami moze to tak jak pisze Kverve chliwowy foch na butelke. 

Kupka może być twarda i zbitka, bo może mało pije wody

podobno jak sa bobki jak u krolika oznacza ze malo nawodnione jest dziecko czy tez czlowiek bo ta sama zasada jest u doroslego czlowieka,

U nas mała bardzo mało pije wody i do tego jeszcze bierze żelazo i kupki są często zbite (takie dosłownie połączone kuleczki)

moja akurat duzo wody pije.czasami podam sok .ale jak moja zje za duzo chrupek kukurydzinych czy ryzowych to własnie ma taka kupke

to normalna kupka kupki ktorymi powinnismy martwic sie to takie jak kulki ale osobno twarde kulki jak u krolika kamyczki to wtedy jest jak za malo pijemy

U mnie córka bardzo mało pije. W dzień wcale nie pije butelki ani piersi. dopiero wieczorem je pierś

Dzień dobry.

Myślę, że dziecko nie umie a bardziej, nie chce jeść przez smoczek. Proszę próbować oczywiście z mm np comfort albo sensitive. Przystawianie do piersi może spowodować relaktację. Powyżej 6 m-ca mleko nie jest niezbędne ale jeżeli są zaparcia to świadczy o zbyt małej ilości płynów w diecie. Może specjalny kubeczek pomoże. 

Pozdrawiam