Cześć! Zbliżają się drugie urodziny mojego synka i jest Was tu tyle fantastycznych kobietek, że pomyślałam, że mi pomożecie Co prawda do 1 sierpnia jeszcze troszkę czasu jest, ale później mogę mieć z tym urwanie głowy, szczególnie, że czasami do pracy mogę się dostać.
Macie jakieś fajne i przede wszystkim sprawdzone przepisy na sałatki i ciasta, które przyrządzacie w domach? Nie chodzi mi o takie z Internetu, tylko takie od Was Robiłam kilkukrotnie ciasta z przepisów z sieci i powiem szczerze, że trafić na przepis, z którego nie wyjdzie zakalec, graniczy z cudem… Pomóżcie proszę!
Niekoniecznie chodzi mi dla samego dziecka, tylko ogólnie dla gości:D Wiem, że jest wątek o tortach, dlatego specjalnie założyłam o sałatkach i innych ciastach. Ale bardzo chętnie przyjmę każdy przepis!
Magicznypazur - proponuję zrobić sałatkę która smakuje rewelacyjnie nie tylko jako danie ale i dodatek np do dań z grilla, ma fajny świeży smak i szybko ją zrobisz.
składniki:
2 średnie ogórki świeże bez skóry- pokroić w kostkę 1/1 cm
całe opakowanie drobnego makaronu ( ja kupuję makaron z kształcie ryżu) ugotować w osolonej wodzie
30-40 dag sera żółtego pokroić w kostkę 1/1 cm
40 dag szynki najlepiej wędzonej pokroić w kostkę 1/1 cm
puszka kukurydzy
SOS:
1/2 opakowania dużego jogurtu
1/2 słoika majonezu - ma być go tyle ile jogurtu
1-2 ząbki czosnku - przecisnąć przez prasę
2 opakowania sosu ziołowo koperkowego - zalać 3 łyżkami wody.
Wszystkie składniki wymieszać
Jeżeli chciałabyś podać sałatkę również dzieciom to daj tylko 1 ząbek czosnku.
Ja tą sałatkę robiłam kiedyś do pracy z okazji imienin ponieważ w mojej przychodni jest taki zwyczaj że się częstujemy czymś w dniu imienin i bardzo wszystkim smakowało a dwie lekarki wzięły nawet przepis na tą sałatkę.
Magiczny, ja robię biszkopt, który zawsze się udaje i zjada go nawet moja 10- miesięczna Madzia. Przepis jest banalnie prosty, a co ważne ciasto nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Można go robić z różnymi owocami (w zależności od sezonu) i zawsze wychodzi pyszny. Ja najczęściej robię z truskawkami, jabłkami, brzoskwiniami, mirabelkami, węgierkami.
Oto przepis:
Zmiksować 4 jajka z pół szklanki cukru, następnie dodać szklankę mąki krupczatki i delikatnie wymieszać. Dodać dowolne owoce (niekoniecznie). Wylać na tortownicę (natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w temp. 180 st. przez 20-25 minut.
Ja często piekę ten biszkopt bez owoców, tylko np. układam na upieczonym truskawki (inne owoce nie) i zalewam tężejącą galaretką truskawkową. Czasem robię też krem: ubijam śmietanę 30 lub 36% (200 ml) i miksuję z serkiem mascarpone, oraz łyżeczką żelatyny (rozpuszczonej wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody i następnie ostudzonej). Można wtedy zrobić tak: upieczony biszkopt plus krem plus owoce plus galaretka.
Inny krem do biszkoptu, za którym przepadają moje dziewczyny też jest na bazie śmietany: ubijamy śmietanę i miksujemy z tężejącą galaretką (jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance wody).
Moje dziewczyny lubią też ciasto bez pieczenia “Mleczna kanapka” . Potrzebne będą 2 duże opakowania herbatników kakaowych (ja kupuję w Netto takie jedno podwójne opakowanie za ok. 4,50), mleko w proszku (nie granulowane), zwykłe mleko, kostka masła oraz cukier oraz cukier wanil.
Wykonanie:
Zagotować 3/4 szklanki mleka zwykłego plus 1/2 szklanki cukru plus cukier wanil. Ostudzić, a następnie utrzeć z kostką masła oraz 3 szklankami mleka w proszku . Na prostokątną blachę wyłożyć warstwę herbatników, na to część kremu mlecznego, potem znowu herbatniki i reszta kremu. Na końcu trzecia warstwa herbatników. Można polać polewą czekoladową (gotową lub rozpuścić tabliczkę czekolady z odrobiną wody lub mleka na parze)
Jeżeli chodzi o sałatki, to jakie byś chciała - owocowe czy raczej warzywne, makaronowe, ryżowe czy z dodatkiem mięsa?
Daj znać, to coś wyszperam.
Jeżeli Twoi goście lubią galaretkę mięsną to możesz zrobić i podać w fajny sposób nie tylko przy okazji urodzin czy imienin.
Przepisu na galaretę nie będę pisała ponieważ chyba każdy go zna ale pokaże Ci jak fajnie można ją podać - ja zrobiłam galaretkę w kształcie świnki.
Ostudzoną galaretę wlewasz do butelki po wodzie lub soku i cienką, długą łyżką lub słomką mieszasz dokładnie aby rosół był dokładnie w każdym miejscu, a następnie wkładasz do lodówki. Po kilku godzinach kiedy galareta stężeje ostrym nożem nacinasz butelkę po długości oraz odcinasz czubek butelki ale tak aby wyszedł fajny ryjek świnki . Kiedy natniesz już butelkę dobrze poprosić kogoś o pomoc i w dwie osoby odciągnąć butelkę z galarety. Oczy możesz zrobić z ziela angielskiego lub dużego pieprzu a uszy z szynki.
Dziękuję za świetne przepisy!
Annawianna tym przepisem na sałatkę zrobiłaś mi na nią smaka hehe i pomysł z tymi galaretkami, bomba
poprawiłaś mój humor, który dziś jest nie najlepszy
Fajne takie świnki, już widzę minę gości
Aga dziękuję za przepis na biszkopt i te dodatki, jak co zrobić. Szczerze Ci powiem, że nigdy, ale to nigdy nie robiłam ciasta z mirabelkami, a drzewko tak naprawdę rośnie na końcu mojego podwórka… Chyba wypróbuję
Co do sałatek, to u mnie w rodzinie, ani w rodzinie męża nikt nie je owocowych, wszyscy wolą te pozostałe, więc będę bardzo wdzięczna za warzywne, makaronowe, ryżowe i z dodatkiem mięsa
A te przepisy, które mi podałyście ►►►►►ctrl+c= kopiuj i ctrl+v= wklej do nowego dokumentu. Zapisane. Jeszcze poczekam, jakby ktoraś z Was miała coś fajnego i wtedy sobie podrukuję. Dziękuję bardzo, bardzo!
Magicznypazur - ta świnka jeszcze lepiej wygląda położona na liściach sałaty i jak będziesz miała możliwość zrobić ogonek z pnącza winogrona które jest naturalnie skręcone to też super będzie.
Robiłam też kiedyś jeżyki z winogrona ale nie mam dokładnego zdjęcia . Podeślę Ci zdjęcie tego które ja robiłam choć może na nich nie widać dość dobrze.
Musisz kupić gruszkę o ładnym wydłużonym kształcie i nożykiem zaznaczyć połowę. Pół gruszki od tej cieńszej strony obierasz a drugie pół zostawiasz ze skórą i nabijasz winogrona na patyczkach z szaszłyków - bardzo blisko jeden koło drugiego. Oczy robisz z pieprzu a nosek z czarnej oliwki lub borówki lub winogrona ciemnego.
Możesz na kilka kijków nabić inne owoce np. maliny czy maleńkie poziomki i super to wygląda a dzieciaki bardzo chętnie sięgają po takiego jeżyka. Ja robiłam z jasnego i ciemnego winogrona ale z jasnego moim zdaniem lepiej wygląda.
osobiście chciałabym bardzo pomóc , ale jeśli chodzi o gotowanie / pieczenie to kompletnie mi nie idzie . ale jutro poproszę mamę która pracuję w restauracji o przepis na coś podobnego do gyrosa , nie wiem jak to się nazywa dokładnie , ale u mnie się przyjęło , po postawieniu tego na momencie wszystko zniknęło , więc chyba musiało być pyszne , ja nie zdążyłam posmakować
kapusta pekińska ,kurczak w przyprawie do kurczaka ,prażony słonecznik ,ser pleśniowy ,sos ogrodowy lub koperkowo -ziołowy ,ósemki pomidorów,
kapusta pekińska,kolorowa świerza papryka (male paski ),świerzy ogorek pół plasterki )pomidory ósemki,ser feta (może być fawita kostka )oliwki (ciemne lub zielone )czerwona cebula (pół plasterki )oregano i sos taki jak w poprzedniej sałatce
W ciastach nie pomogę bozawsze wychodzi mi zakalec no chyba że chcesz tiramisu bez pieczenia:-D a sałatki to robie dwa rodzaje z paluszkow surimi jedna ostrzejsza druga z makaronem ryżowym , sałatkę meksykańska z czerwoną fasola i jajkiem, sałatkę z szynka i drobnym makaronem z sosem czosnkowym z serem żółtym i ananasem też z sosem czosnkowym no i tradycyjne tuńczyk gyros z kurczakiem wędzonym grecka. Jak coś Cię zainteresowało to pisz:-)
A z innych rzeczy które rewelacyjne wyglądają mogą być żagielki z jajek rolada szpinakowa z łososiem lub tuńczykiem biedronki na krakersach muchomory z jajek na twardo i pomidora, tortille na zimno z szynka serem i warzywami ewentualnie naleśniki z farszem z sera feta szpinaku z czosnkiem
U mnie najczęściej na przyjęciach króluje sałatka - GYROS.
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
3 cebule
8 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
przyprawa do gyrosa
sos włoski
majonez
ketchup
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i gdy mięsko zbieleje to zalewamy je przyprawą do gyrosa (proporcje znajdziesz na opakowaniu). Gdy mięsko wystygnie wykładamy je do salaterki i zalewamy ketchupem, tak by je pokryć. Następnie wykładamy warstwę drobno pokrojonej cebulki, warstwę pokrojonych ogórków kiszonych, które przykrywamy pierzynką z majonezu, a następnie ketchupu. Wykładamy kukurydzę i pokrojona kapustę pekińskę uprzednio wymieszaną z sosem włoskim.
Sałatkę można podać zrobioną warstwowo albo wszystko razem wymieszać. W każdej wersji jest smaczna
Proste i smaczne są buraczki zasmażane.
Gotujemy buraczki w mundurkach, później obieramy je i ścieramy dość drobno. Kroimy drobno cebulkę, następnie smażymy aż się przyrumieni. Dodajemy łyżeczkę mąki, następnie buraczki, cały czas energicznie mieszając, dodajemy trochę soli do smaku, a następnie sok z cytryny. Można też opcjonalnie dodać starte kwaśne jabłko (np. szara renetę), ale należy to zrobić przed dodaniem buraczków, wtedy nie dodajemy już soku z cytryny
Zapomniałam napisać, że “Mleczną kanapkę” najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby herbatniki trochę zmiękły.
Przepis na sałatkę ryżową: smaczna zarówno z kurczakiem wędzonym, jak i z tuńczykiem
Ugotować woreczek ryżu na sypko, dodać 4 gotowane jajka, udko kurczaka wędzonego lub puszkę tuńczyka w sosie własnym (dodać bez zalewy), puszkę kukurydzy, ok. 5 cm pasek pokrojonej białej części pora, małą czerwoną cebulę, pół czerwonej papryki (niekoniecznie, jak kto lubi), sól, pieprz, majonez (ja używam tylko dekoracyjny winiary). Sałatka wygląda kolorowo i jest smaczna.
Sałatka makaronowa - banalnie prosta, ale też smaczna.
Makaron - najlepiej w kształcie ryżu (można kupić w większości marketów) - ugotować (żeby nie był za miękki)
Różyczki brokuła - zanurzyć na 3 min. w osolonym wrzątku i odcedzić
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszać z majonezem (majonezu nie za dużo)
sól, pieprz do smaku.
Zamiast majonezu można też użyć jogurtu typu greckiego, ale szczerze, to mi bardziej smakuje z majonezem
Sałatka z kurczakiem i orzechami:
Pierś z kurczaka posypać przyprawą do “kurczaka złocistego” Knorr i usmażyć, najlepiej na patelni beztłuszczowej, zostawić do wystygnięcia.
Dodać 1 szklankę orzechów włoskich, winogrona przekrojone na pół (czerwone i zielone lub jednego koloru - ilość wg uznania),
mieszankę sałat, np. z biedronki (z rukolą lub roszponką)
Całość wymieszać i polać sosem knorr (grecki, francuski lub włoski - z każdym smakuje dobrze)
Sałatka z selera:
Słoiczek selera ciętego (można kupić w każdym sklepie) - odcedzić i wymieszać z kilkoma plasterkami szynki konserwowej, pokrojonej w kostkę, ananasem w kawałkach ( z puszki, bez zalewy), puszką odsączonej kukurydzy. Doprawić solą , pieprzem, dodać majonez.
Mnie w czerwcu czeka roczek, więc te wszystkie sałatki zagoszczą na stole. Dodatkowo zrobię szaszłyki owocowe, bo moje dziewczyny bardzo je lubią.
Annawianna, ta świnka jest genialna!
rany, dziewczyny jesteście wielkie! Ja robię z reguły całkowicie inne rzeczy, głównie chodzi o sałatki, bo ciasta piekę raz na ruski rok i zazwyczaj mi wychodzi zakalec, bo wzięłam jakiś przepis z internetu.
A jeżyk, tak jak świnka… Genialne
annawianna, znam tą sałatkę i przyznam, że jest moją ulubioną, zawsze daje duuużo czosnku!
Gyros też jest u nas zawsze
Uwielbiam też sałatkę z makaronem i brokułem, do tego ser feta i prażony słonecznik i do tego robię sos czosnkowy do polania, w sumie to chyba mowa o tej samej co Aga
Jeśli chodzi o ciasto polecam marchewkowe! Robi się bardzo szybko, a smakuje rewelacyjnie:
- 2 szkl. startej marchwi
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- szczypta soli
Marchewki (około 2 duże ) obieramy i ścieramy na drobnych oczkach i w miarę dokładnie łączymy z jajkami,cukrem, cukrem wanil. i olejem. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników.Do masy marchwiowej dosypujemy stopniowo sypkie składniki i dokładnie łączymy. Wstawiamy do nagrzanego do 18 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.
Margos dziękuję za przepis na ciasto. Nigdy nie robiłam aż wstyd hehe
Drogie Mamy, odświeżam wątek, bo bardzo chciałabym Wam podziękować za liczne przepisy i rady. Wiele z nich wykorzystałam, goście zadowoleni, najedzeni. Wszystko super! Imprezkę robiliśmy wczoraj i wszystko pięknie się udało!
Magiczny wszystkiego najlepszepm dla synka:-*
Dziękuję kochana :* Mój synek dokładnie dziś ma urodzinki aż żal się robi, że ten czas tak szybko ucieka
Tym bardziej buziaki dla niego niech rośnie zdrowo:-)
Oj magiczny żebyś wiedziała że szybko te nasze dzieci rosną czasem tęskni mi się za takim maleńkim synkiem