Ja mogę polecić placuszki bananowe : tylko ja to robię wszystko na oko , banan , jajko No i mąki na tyle aby wyglądało jak na nalesniki i smażę na suchej patelni ;) kopyta , kluski śląskie .
Avocado , trochę soku cytryny aby nie czarniało , ugotowane jajko i wszystko ugniatałam widelcem . zupa z soczewicy na mięsie z ziemniakami . Krem z dyni , racuchy , pulpeciki , mini pizzę z warzywami , zapiekanka z ziemniakami , warzywne muffiny lub omlet z warzywami , kotlety jajeczne , placki z cukinii , frytki z batatów , cukinii , dyni . zupa Meksykańska łagodna .
U nas od momentu rozszerzania diety hitem są różne placuszki - zazwyczaj podawane na śniadanie, II śniadanie lub jako podwieczorek. Pomysły z Alaantkowe BLW. Uwielbiam z tej stronki korzystać - mnóstwo pomysłów na zdrowe jedzonko. https://alaantkoweblw.pl Poniżej jeden z przepisów, który bardzo nam przypadł do gustu.
Placuszki z batatów 2 bataty
1 marchew
1 jajko
Oliwa z oliwek
Łyżka mąki pełnoziarnistej
Zioła
Bataty i marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać porwane zioła. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy, obracając bardzo delikatnie.
Seler zagotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć razem. W misce wymieszać seler z cebulą i pieczarkami, bułką tartą, jajkami, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Masę przełożyć do natłuszczonej wcześniej foremki. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
U mnie hitem o malucha były placuszki bananowe. Mega proste i córka się zajadała. Jedno jajko pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki mąki i mieszamy. Na patelnię trochę tłuszczu wylewamy formując małe placuszki i dajemy pocięte w plasterki banany. Smażymy z obu stron na rumiany kolor i można zajadać. Dla starszej córki dawałam jeszcze trochę cukru waniliowego
Wypróbowałam ostatnio nowy przepisna kostki jaglane, nawet moja córka jadła, choć przy ząbkowaniu zrobiła się niejadkiem :P
1 szklankę mleka i pół szklanki wody (lub 1,5 szklanki wody) zagodować, do gotującego się mleka z wodą wrzucić 3 kopiate łyżki kaszy jaglanej ( wcześniej przelać 2x gorącą wodą na sitku). Ja dodałam jeszcze odrobinę cynamonu i cukru wanilinowego, ale mozna dodać różne dodatki. Gotować 25 min. Po tym czasie przełożyć do miseczki (można zblendować, ale niekoniecznie) i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień podgrzać w kąpieli wodnej i pokroić na kostki.
Jeżeli dziecko nie je dużych porcji, to te porcje muszą być gęste odżywczo i energetycznie. Przykłady takich produktów: jajka, kasza jaglana, orzechy, masło migdałowe, sezam, orzechy, łosoś, wołowina, fasola, soczewica, awokado, batat, masło, oliwa z oliwek, tłuste ryby :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.