Proponuję umieszczać tutaj sprawdzone przepisy dla naszych pociech
Kaszka jaglana z owocami (np. na drugie śniadanie)
Przepis wyszperany w necie… (po 7 miesiącu)
◦1/3 szklanki kaszy jaglanej
◦1/2 banana
◦1/2 jabłka
◦szczypta cynamonu (ja robię bez)
Kaszę jaglaną umyć na sitku pod bieżącą wodą. Wypłukaną wrzucić do garnka z wrzątkiem, którego powinno być objętościowo 2 i 1/2 razy więcej niż kaszy ( na 1/3 szklanki kaszy powinna być niecała szklanka wody). Lekko osolić. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie przemieszać i zostawić jeszcze minutkę lub dwie, aż kasza „dojdzie”. Dodać pokrojoną połowę banana i obraną i pokrojoną połowę jabłka. Dosypać cynamon i zmiksować na gładką masę.
Budyń z sokiem malinowym (na Bebilonie pepti)około 160ml wody
1 żółtko
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok malinowy
1 miarka mm
Wodę, żółtko i mąkę zmieszać, aby nie było grudek. Następnie gotować mieszając, aż powstanie budyń. Następnie odstawić do przestudzenia, jak przestygnie dodać mm i zamieszać. Na końcu dodać sok malinowy do smaku.
Kisiel z Bobofruta
około 160ml soczku
1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
około 50ml soczku odlewam i do niej dodaję mąkę, mieszam na gładko.
Resztę soczku zagotowuję, potem dodaję sok z mąką intensywnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Kisiel jabłkowy - sama jadam i był przepyszny
180ml wody
1,5 jabłka
1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej.
Ok. 50ml zimnej wody odlać i dodać do tego mąkę, zamieszać.
Resztę wody zagotować i wrzucić do niej na chwilę obrane jabłuszko, aby zmiękło. Następnie zblenderować. Dodać wodę z mąką i jeszcze podgrzać dokładnie mieszając.
Dodatkowo raz dodałam malinki a raz sok malinowy i wszystkie wersje smakowały
Sos z pomidorami i papryką (np. do makaronu)
3 pomidory
3 marchewki
pół cebuli
troszkę pora
1 papryka czerwona
troszkę soku jabłkowego/winogronowego
ewentualanie jakieś mięsko
oliwa
Cebulę pokroić drobno, pora także. To lekko poddusić na oliwie. Dodać do tego marchewkę startą na dużym oczku tarki. Poddusić. Następnie dodać pokrojoną drobno paprykę i pomidora obranego ze skórki. Dusić aż wszystko zmięknie, a pomidor się rozciapie. Dodać sok.
Ja zrobiłam wersję z piersią kurczaka.
Wszystko zblenderować na sos…
Nie wiem ile mi wyjdzie słoiczków, bo dopiero będę je napełniać.
To coś na wzór sosu DoReMi
Mus jabłkowy z biszkoptem
100 - 150 ml soku jabłkowego
1 jabłko
1 łyżka kleiku ryżowego
2 biszkopty
Do gotującego się soku wrzucam pokrojone jabłko i gotuję kilka minut aby zmiękło. Gdy troszkę wystygnie dodaje kleik i biszkopty a następnie miksuję blenderem do uzyskania konsystencji musu.Moje dziecko uwielbia taki domowy deserek
Pierwsza zupka jarzynowa z żółtkiem
2 ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 małego korzenia pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka kleiku kukurydzianego
żółtko ugotowane na twardo
Warzywa gotuję do miękkości, po lekkim ostudzeniu dodaję oliwę, kleik oraz ugotowane żółtko. Całość miksuję do uzyskania kremu.
Krem z brokułów z kaszą manną
Składniki:
- różyczka brokułu
- mały ziemniak
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 3 listki szpinaku (a ja miałam mrożony i wrzuciłam taką kostkę)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- łyżeczka kaszy manny
- łyżeczka masła/ oleju
Umyć, obrać warzywa. Brokuł wrzucić do wrzątku, dodać pokrojonego ziemniaczka, marchewkę i pietruszkę i gotować ok 20min. Pod koniec wrzucić szpinak (ja wrzuciłam zamrożony i ładnie się rozpuścił). Dodać kaszkę mannę i zagotować, następnie zmiksować i dodać masło/olej, wymieszać i jeśli będzie za gęsta zupka to można dolać gotowanej wody.
ja ugotowałm swoją pierwszą zupkę jak miał 5 miesięcy :
pół piersi z kurczaka
2 ziemniaczki
1 marchewka
natka pietruszki
seler kawałek
por kawalek
3 kwiatki kalafiora
zagotuj pierś, pierwsza wodę wylej i wstaw od nowa.
Obierz warzywa i dodaj, ziemniaczki pokrój w drobniutką kosteczkę i kalafiora też i odstaw na nob.
Jak mięso będzie niękkie, wyjmij warzywa oprócz marczewki i wyrzuć.
Dodaj ziemniaki i kalafiora i gotuj to miekkoci ziemniaków.
Jak juz się ugotuje poczekaj aż przestygnie.
Całośc zmiksuj blenderem, wyjdzie zupka krem i starcza na 2 dni.
kaszka domowej roboty
- 2 łyżki stołowe ugotowanego, rozmiękłego ryżu
- jedna brzoskwinia
- pół jabłuszka
- kilka plasterków banana
- 2 łyżeczki przecieru z truskawek lub 2 małe truskawki
Całość zmiksować na puch. Ryż winien być wystudzony. Reszta posiłku, która nie została spożyta, może być przechowana w lodówce ale nie dłużej niż dobę.
Dzieci uwielbiają sorbety!
Wystarczy zmiksować owoce z odrobiną cukrem (najlepiej wybierać słodkie owoce i potem mniej cukru dodać) i zamrozić.
Można nawet zimą sorbet zmiksować z jogurtem naturalnym jeśli mamy pomrożone owoce
Sok z wiśni
2 kg wisni
0,5 kg cukru
Wszystko gotujemy. Nalewamy do butelek jak jest gorące.
Taki domowy sok
Rosół:
Składniki:
- 1 kura
- włoszczyzna (2-3 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; kawałek pora)
- 1 cebula
- 1,5 l wody
- ok. 3/4 łyżki soli
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przygotowania:
Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Cebulę można wcześniej przypalić nad ogniem co dodaje nietypowy zapach. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. „szumowina” Szymowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny.
Makaron:
Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- trochę wody
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na części, wywałkować cienko, zostawić do przeschnięcia. Następnie przekroić na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy, ostrym nożem kroić drobne kluseczki, rozrzucić na stolnicy. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować ok. 10 min. Odcedzić, przelać gorącą wodą i wyłożyć na talerze.
Do makaronu wlać trochę rosółu. Aby całe danie było apetyczne można posypać rosół natką pietruszki i popieprzyć pieprzem.
Smacznego!
Zupa jarzynowa z buraczkiem
1/2 marchwi (30g)
1/2 ziemniaka (20g)
1/4 pietruszki(20g)
1/4 buraka(20g)
1 łyżeczka świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
1 porcja 150 mg
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko czy blendujemy, dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
Krupniczek uwaga,ja podaję z wywarem!
-2 łyżki kaszy jaglanej
-1 ziemniak
-1 marchewka
-ćwiartka selera
–tak z 5-10 cm białej częsci pora
-pieprz,sól jodowana,koperek
-mięsko np. skrzydełko kurczaka czy indycze
Wstawiamy mięsko. Gdy będzie juz prawie miękkie wsypujemy kaszę. Po chwili dodajemy włoszczyznę i ziemniaczka -wszystko w drobniutką kostkę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości. na koniec łyżeczka masła i koperek.
Zupa z dynią
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- biały kawałek pora
- 1 ziemniak
- ćwierć małego selera
- ok. 100 g dyni - obranej i bez pestek
- pół łyżeczki posiekanego koperku
- łyżeczka masła
-mięsko
Jarzyny umyć obrać i pokroić na kawałki. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa (nie dodawaj jeszcze dyni) i gotuj do miękkości ok 15-20min. Z wywaru wyjmij warzywa i wrzuć dynię pokrojona w kostkę. Gotuj przez chwilę. Mięsko osobno ugotuj. Zmiksuj. Dodaj masełko i koperek.
"Jogurt owocowy po 9miesiącu (owoce mogą być takie jak maluch lubi)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
Pół dojrzałej brzoskwini, obranej, wydrylowanej i pokrojonej
Pół małego banana, obranego i pokrojonego
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki syropu klonowego
Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Pamiętaj, aby danie dla bardzo małych dzieci dokładnie zmiksować!"
Dziewczyny koleżanka ostatnio podsunęła mi świetny przepis na ciasteczka dla malucha. Jest bardzo prosty:) Ciasteczka są w smaku podobne do tych Hippa a znacznie tańsze;) Można je przechowywać długo i nie stają się twarde.
250g mąki pszennej
125g cukru pudru
125g masła extra (w temperaturze pokojowej)
1 jajko
Mieszamy mąkę z pociętym na kawałki masłem, dodajemy cukier i jajko. Składniki mieszamy do połączenia, ale nie za długo. Po czym formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na szerokośc ok 4mm (podsypując je mąką) i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut:)
Prawda, że przepis jest prosty? A ciasteczka bardzo smaczne. Ja dzisiaj będę piec i spróbuję zastąpić mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. Dam znać jak wyszło po tej zmianie. Mamy, które nie chcą podawać dziecku cukru mogą jeszcze ograniczyć jego ilość lub wykluczyć go całkowicie. Ale myślę, że taka mała porcja jest do przyjęcia.
Pozdrawiam.
Ja polecam zupkę pomidorową,którą gotuję córce dość często.Mała ją uwielbia:)
Dwa pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki.Kroje na małe kawałki (niedokładnie).
W garnku topię łyżkę masła i dodaję posiekany w drobną kosteczkę czosnek z 3 ząbki.
Do tego dodaję pomidory i zalewam wrzątkiem.Gotuję.Dodaję łyżkę śmietany i trochę
posiekanej bazylii najlepiej świeżej.Wszystko miksuję.I podaję np z makaronem
Bardzo fajny przepis na ciasteczka. Ja narazie nie podaje synkowi takich rzeczy ale z przyjemnością upiekę dla siebie. Zupka też super ale teraz moim zdaniem nie czas na pomidory. Ale latem na pewno też spróbuję.
Ciasteczka w wersji z mąką pełnoziarnistą wyszły super. Ograniczyłam też ilość cukru pudru o połowę. Mimo tego ciasteczka mają przyjemny, delikatnie słodki smak. Pobawiłam się trochę i zrobiłam je w kształcie pisanek w kropki, zygzaki i krateczkę. Wyszło super. Córeczka będzie miała swoje świąteczne łakocie.