Przepis na świąteczne bożonarodzeniowe pierniki

Poszukuję przepisu, sprawdzonego, łatwego, takiego co zawsze wychodzi. Pierniki maja wyjść pyszne, trwałe i niełamliwe :slight_smile:
Oczywiście wypiek razem z dzieckiem - wspólna praca i zabawa.

Macie jakieś sprawdzone przepisy na pierniki?

i na lukier też :slight_smile:
albo inne pomysły ich ozdabiania

Mój przepis na pierniki. Wychodzi z niego ok 80szt, zawsze wychodzą i są przepyszne

1kg mąki
200g cukru
200g miodu
250g masła
5 jaj
200g kakao
Przyprawa do piernika
2 łyż proszku do pieczenia

Masło wraz z miodem rozpuścić, poczekać aż przestygnie.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do masy miodowej. Wsypac kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę, masa powinna być gęsta i łatwo odklejać się od rąk. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Rozwałkować, wyciąć dowolny kształt, piec w temp 180st ok 10-15 min.

Lukier robię taki podstawowy tzn woda, cukier puder i sok z cytryny, albo kupuję gotowy lukier. Ja dopiero ozdabiam parę dni przed świętami.

Przepis jest banalnie prosty, a pierniki pyszne :smiley:

w razie pytań zapraszam :smiley: :smiley:

Kasik WIELKIE DZIĘKI

ja jestem zupełnie nowa w pieczeniu

dlatego mam pytania, które pewnie Cię rozśmieszą, ale odpowiedz please
jaja mogę utrzeć z cukrem robotem kuchennym, potem jak wsypuję mąkę, też robotem?

Na jaką grubość wałkować ciasto? Czy bardzo rośnie w czasie pieczenia?

napisz jeszcze na ile wkładasz od lodówki
i jak robisz z przechowywaniem?
Czy mogę je włożyć do zwykłego plastikowego pudełka z przykryciem do przechowywania żywności?

i jeszcze - mąkę pszenną czy moze krupczatkę?

Liściak spoko, ja wybitnego talentu nie mam, a zawsze mi one wychodzą :stuck_out_tongue:
Ja używam zwykłej mąki pszennej np.Basia, ciasto wałkuje na grubość ok 3mc, ale jak upieczesz pierwszą partię to spróbuj kawałek i następną partię możesz rozwałkować grubiej bądź cieniej :smiley:
Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj pierniczki w niewielkich odstępach, mało urosną.
By pierniki nie były zbyt twarde do czasu świąt ( ja twardych nie lubie) przechowuję je w plastikowych pojemnikach szczelnie zamkniętych.
Jaja możesz utrzeć mikserem, jednak obawiam się że robot potem może nie dać rady gdy będziesz dodawała mąki, bo ciasto musi być gęste, zwarte i musi odklejać się od rąk.

Ciasto do lodówki włóż na min 2 godziny.

Pierwsza partia piecze się dłużej, niż kolejne z racji nagrzania piekarnika.
Aaa i jak je spróbujesz takie ciepłe to będą ciut za miękkie, troszke stwardnieją jak przestygną

Oj Fanny wątek chyba skorzystam z przepisu AZ mi slinka pociekla na sama myśl :slight_smile:

1,5 szkl maki
0,5 szkl miodu koniecznie sztucznego!!!
10 łyżeczek cukru
2 łyżki tłuszczu
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy korzennej
0,5 łyżeczki sody

Miód zagotować z korzeniami i wrzącym zaparzyć mąkę. Siekać nożem aż do przestygnięcia. Kiedy masa jest letnia,dodawać cukier, tłuszcz,sodę, wbić jajko. Ciasto wyrobić, rozwałkować. Jak rozwałkujesz cienko,to wychodzą chrupiące,jak grubo,to miękkie :slight_smile: piec około 10 minut w 180`C :slight_smile:
Ja zawsze robię z tego przepisu ale porcje wszystkiego mnożę 3 razy :slight_smile: wychodzi więcej i moge rodzinkę jeszcze obdarować :slight_smile:
Pierniczki są przepyszne :slight_smile:

Bardzo szybki przepis na pierniki.

*3 szkl mąki
*1 margaryna
*3/4 szkl cukru
*2 łyżki miodu
*przyprawa do piernika
*1 łyżka kakao
*1 łyżeczka sody
*jajko

Masło posiekać,dodać mąkę,cukier,przyprawę,sodę,kakao i miód.Wbic jajo,zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na pół godz.

ok 12 min w 170 stopniach

dariolka195 - to masła czy margaryny?

kasik324 Dziś robiłam, wyszło mnóstwo, bo mam małe foremki, jutro postaram sie wstawić zdjęcia.
Wyszły bardzo czekoladowe, dopiero robiąc zorientowałam sie, ze dużo mam dodac tego kakao.

I moze dlatego, że ciasto leżało dłużej w lodówce niz dwie godziny, wyszło trochę twarde, więc sie nawałkowałam i nagniotłam, tak że oż bolą mnie ręce.

Ale generalnie jestem zadowolona :slight_smile: zapisuję przepis do mojego zeszytu jako “Pierniki Brownie” :slight_smile:

Jeszcze raz dzięki za przepis. Pozdrawiam

Iściak margaryna :stuck_out_tongue:

Liściak, zanim zaczęłaś wałkować jak z lodówki wyjęłaś to moglaś poczekać aż trochę zmięknie, no ale w sumie moje wina bo nie wspomniałam :stuck_out_tongue: przepraszam :smiley:

moje wyglądają tak po dekoracji

Kasik same pysznosci na sam widok slinka cieknie