Przekrecenie sie dziecka w brzuszku

Do ktorego tygodnia dzidzius powinien sie przekrecic ?

witaj Paula :slight_smile:

mam rozumieć, ze pytasz o odwrócenie się dziecka w ostatnich tygodniach ciąży? Jeśli tak to wiele dzieci już w 8 miesiącu ciąży odwraca się główką w dól. Niektóre dzieci jednak do samego dnia porodu są w pozycji bocznej lub pośladkowej.

A ty w którym tygodniu ciąży jesteś?

:slight_smile: jestem w 31 tygodniu ciazy., czytam na forach, ktore oczywwiscie mnie przerazaja, ze okolo 29-32 tygodnia powinno sie malenstwo przekrecic a potem nie ma juz na to szans… Inne mamy pisza ze moga przekrecic sie w ostatnim tygodniu. Moj pierwszy porod i bardzo sie boje :frowning:

Czasem lepiej za dużo nie czytać:) Nie stresuj się. Być może nastawiłaś się na poród siłami natury i może maluszek jeszcze się przekręci. USG przed samym porodem na pewno to wykaże, zresztą najlepiej zapytaj lekarza prowadzącego co o tym sądzi.
Mimo nastawienia z całą pewnością najbardziej zależy ci na maluszku i pogodzisz się z tym co zadecydują lekarze.
Ja tez nastawiłam się na poród siłami natury, bo pierwszy dobrze wspominam. Niestety jak dziewczynka odwróciła się główką w dół, to chłopiec ustawił się poprzecznie - a takie ustawienie zupełnie uniemożliwia naturalny poród. Tez jeszcze liczę na to że maluchy się dobrze poukładają:)

Jutro mamy wizyte i zobaczymy co powie nasz malomowny lekarz… Oczywiste ze najwazniejsze jest dobro malucha i jesli bedzie taka potrzeba zrobimy cesarke, tylko strasza na tych forach niemilosiernie az ciarki sie w czlowieku zbieraja…

bo w internetach to ludzie czasem różne głupoty piszą :confused: słuchaj uważnie, co powie ci lekarz - a jeśli jest małomówny to nie wahaj się pytać i jeszcze raz pytać!

Dziecko powinno przekrecic się głowka do dołu do 38 tyg jednak zdarzają się sporadyczne przypadki ze dziecko przekrecic się może nawet w 40 tyg. JJednak po tym 38 tyg dziecko ma coraz mniej miejsca na obrocenie sie. jeśli dziecko się nie przekręci to lekarz robi cesarkę. U matek które już raz rodzily jeśli jest zle ulozenie lekarz wykonuje obrót dziecka przez powłoki brzuszne. Skutecznosc obrotu na glowke to 50 %.

Ja już sama przekonałam się na własnej skórze, ze nie ma co za dużo czytać a zwłaszcza tego co czasami napisane jest w internecie. Mi maluszek przekręcił się główką w dół w 33 tygodniu ciąży i musiałam mieć założony pessar, bo lekarz stwierdził, ze mogę nie donosić. Ale udało się i urodziłam w 40 tygodniu.

Ja miałam CC przez to ze maly nie odwrócił się główka ( ułożenie posladkowe) i mimo ze miałam malowodzie to moja gin cały czas sprawdzała czy się nie odwrócił. Do konca ciąży była szansa. Mało tego, ordynator opowiadał ze kobieta była umówioną na CC i juz przed operacja lekarz zrobił USG a tu niespodzianka - dziecko się obróciło… Także nic nie jest z góry przesądzone :slight_smile:

Ponoc najwieksza szansa ze obroci sie do 36 tygodnia, pozniej szanse znaczaco maleja, bo dziecko robi sie zbyt duze zeby sie obrocic. Zdarza sie ze obroci sie tuz przed porodem ale rzadko. Nie wiem jak u nas w Polsce, ale moja znajoma na Wyspach, miala taka wizyte przed prodem gdzie lekarz probowal obrocic dziecko zeby nie trzeba bylo robic cc, ale sie nie udalo.

Te obracanie przez powloki brzuszne brzmi dyrastycznie. Zapytam koniecznie gina jak on to widzi, do tego dochodzi bol w kroczu/pachwinach ktory wlasnie kobiety kojarza z tym ze niby glowka napiera na kanal rodny…ah internet. spac nie pozwala spokojnie…

Ciekawe czy w Polsce praktykuje się takie obracanie dziecka przed porodem? Jeszcze się z czym takim nie spotkałam.
Paula.Andrzejczyk może trochę mniej buszuj po stronach internetowych, albo skup się na artykułach dotyczących kosmetyków, ubranek i gadżetów dla dziecka. Jak się powinno je pielęgnować itd. Nie czytaj zbyt dużo o porodzie i ciaży, bo każda ma inny poród.

Cześć dziewczyny.jestem w 6 miesiacu ciąży moja dzidzia napierala dupką na moja szyjke macicy w skutek czego zaczela sie skracać musiano mi zalożyć pessara,lekarz powiedzial ze 2 tygodnie przed terminem mozna juz okreslic jak dziecko bedzie ulozone do porodu

kosmetyki . ubranka . pielegnacja mam wszystko obczytane :slight_smile: zreszta przy takiej liczbie ubranek jaka dostala moja ksiezniczka to sie nie mam o co martwic. kosmetyki na start znikome bo emolium do kapieli krem na buzke na zime i do pupy :slight_smile: zmienianie pampersow kapanie dziecka opanowane bo w rodzince duzo maluszkow :=

Słyszałam o obracaniu dziecka ale nikt ze znajomych nie miał tego “na żywo”. Ja w sumie czytałam o tym, że jeśli bliźnięta są poukładane - pierwsze główkowo, a drugie pośladkowo to jest szansa na odwrócenie go w trakcie porodu. Niestety w moim przypadku ułożenie poprzeczne wyklucza jakiekolwiek działanie bo jest zbyt ryzykowne.

mój synek bardzo upodobał sobie ułożenie “w dół”, ale tak na stałe odwrócił się w 34. tygodniu, dodam, że urodziłam w terminie. dziewczyna, która leżała ze mną przed porodem mówiła, że jej mała odwróciła się tydzień przed porodem, więc nie panikuj bo to źle wpływa zarówno na Ciebie jak i na Twoje maleństwo :slight_smile:

Mi lekarz mówił, że dużo zależy od ilości wód płodowych oraz wielkości dziecka. Móje maleństwo było odwrócone, maleńkie ale przeszkadzał mu ogromny mięśniak więc skończyło się cc. Podobno są przypadki przekręcenia się dziecka w ostatnich dniach przed porodem, ale to chyba sporadyczne sytuacje. Lekarze też mogą dziecko odwrócić w brzuszku ale chyba mało kto to stosuje bo jest to niebezpieczne.

Moja córcia w 30 tc odwróciła się glowka w dół i lekarz mówił że zostanie już tak do samego końca.

Olka dzieci czasem w późniejszym czasie tez mogą jeszcze zmienić pozycję :wink:

Lekarz niestety nie ma żadnej gwarancji, że tak zostanie. Maluchy czasami robią psikusa mamie i się odwracają w ostatnich tygodniach :slight_smile: