Cześć dziewczyny!
mam do was pytanie odnosnie przybierania waszych maluchów. Moja dzidzia urodziła się z waga 3800g. Od początku szybko przybierała. Za kilka dni kończy 5miesiecy a wazy już 10kg!🤷♀
Witaj na forum #teamLOVI!
Cześć dziewczyny!
mam do was pytanie odnosnie przybierania waszych maluchów. Moja dzidzia urodziła się z waga 3800g. Od początku szybko przybierała. Za kilka dni kończy 5miesiecy a wazy już 10kg!🤷♀
Moja córka ma dopiero 2 miesiące, ale też szybko przybiera. Lekarka chwali i mówi, że prawidłowo się rozwija. Wydaje mi się, że maluchy jedzą dużo, bo potrzebują tego do rozwoju. Potem jak zaczną hasać i chodzić to pewnie waga się wyrówna ;) ale może wypowiedzą się również mamy większych pociech ;)
Myślę że wcale nie wazy za dużo, po pewnym czasie dzieci przybierają wolniej i tak jak pisze koleżanka z forum gdy zacznie chodzić na pewno waga się wyrówna. Mój synek ma 5.5 mc i waży 8 kg ale urodził się z wagą 3200 koleżanki córeczka urodziła się 3 tygodnie po moim synku i waży teraz 1kg więcej. Więc każde dziecko rozwija się inaczej.
Kasiulek a jak z długością córki?
Mój syn ma 7msc i waży 10,5kg ale ma 75cm długości i nosi ubranka na 12msc. W siatkach centyl owych jego waga do wzrostu mieści się w normie :)
Mysle ze koło 76cm. W piątek dopiero mamy szczepienie i poproszę o zmierzenie
Hej
Mysle, ze dziecko samo reguluje ile musi zjesc. U mnie syn ma 4 miesiace i wazy ponad 8 kg.
Kasiulek to spora dziewczyna :) zerknij na siatki centyl owe porównujące wagę do wzrostu,mysle że powinny mieścić się w normie.
A co myślicie o dopajaniu woda? Może powinnam spróbować skoro pediatra tak radzi i dziecko tak dużo przybiera ?
Podobno nie da się przekarmić dziecka kp. Podobnie jak Kverve radzę Ci żebyś zerknęła na siatki centylowe i nie martwiłabym się na zapas
Dopajanie woda to już rozszerzanie diety. Dziecko karmi się na żądanie lepiej tak niż odwrotnie że dziecko nie przybiera na wadze. Zacznie się więcej ruszać i zejdzie z wagi.
ja rónież uważam i słyszałam, że dziecko na kp się nie przekarmi - są siatki, na stronie bebiklubu znajdziesz porady jak to zrobi. Dodatkowo możesz zadzwonić do pediatry. W książeczce zdrowia na końcu powinnaś też znaleźć siatkę
Mi tez pediatra radzil ale tego nie robie. Kilka razy sie zdarzylo jak. Miala problemy brzuszkowe i juz po prostu nie wiedzialam co mam robic a pediatra mowil ze woda pomaga w takich rzeczach.
Ale czemu masz ja dopajac? Ma problem z zaparcismi? Karm normalnie na żądanie dalej. Dziecko je tyle ile potrzebuje. A ona jest długa jak na swój wiek, więc myślę ze waga do wzrostu jest ok.
Spokojnie, dzieciątko zacznie się ruszać i chwila moment "wyrówna" wagę. 😊
Jestem po wizycie u pediatry. Od dzisiaj rozszerzanie diety, w nocy woda bo za często się ostatnio wybudza na jedzenie. No i pretensje dlaczego nadal nie podaje wody skoro tak przybiera. pediatra twierdzi ze mała wypija za dużo mleka + moje mleko jest bardzo kaloryczne. dzisiaj bylo Na wadze 10kg🤷♀
Moim zdaniem masa ciała nie ma nic do rozszerzania diety, bo to gotowość dziecka powinna o tym decydować, a nie jakieś tabelki... predyspozycje genetyczne mają duże znaczenie, może któreś z rodziców też było z tych ponad średnią? Dziecko po 6mcu zaczyna zwalniać, mniej przybiera i więcej się rusza, niepotrzebnie się martwisz, karmiąc piersią nie da się przekarmić, dziecko „zamawia” tyle pokarmu ile potrzebuje, a kaloryczność mleka matki jest zawsze taka sama, bez względu na to co je, bo do mleka przenika tylko taka ilość substancji odżywczych jaka potrzebna jest dziecku na danym etapie życia
Kasiulek no cóż stosuj się do zaleceń pediatry, my możemy Ci tylko kolezensko doradzić ale nie badalysmy maluszka ani nie widziałyśmy.
Kasiulek ja tez skłaniam sie do słów Paulinek odnosnie mleka i przekarmienia...Nie rozumiem tez zwiazku wody z przybieraniem na wadze????po prostu pewnie takie predyspozycje dziecko ma
My jesteśmy już prawie 7 miesięcy na kp synek urodzony 2940g teraz waży 7200g i były noce, że wybudzał się co godzinę, nie da się dziecka przekarmić na kp. Dziecko samo decyduje ile je, tym bardziej jak mu się nie ulewa to chyba wszystko jest dobrze i skoro pediatra nie widzi nic niepokojącego to nie masz się czym martwić.
U nas mala urodziła się z wagą 3040g. Teraz ma 4 miesiące i waży 7900g. Pediatra mówi że jest okej. Jest karmiona piesia ;))
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.