Przejadanie

Dziewczyny a nie za wcześnie podajecie dzieciakom 2 posiłki stałe? Takie maluchy to chyba tylko jeden powinny dostawać…?

Marta dajesz juz banana ? Ja właśnie myślałam kiedy zacząć podawać .
Karolina.K myślę że nie jeśli dziecko marudzi i się domaga a pierś mu nie wystarcza bo potrafi wolac co 30 lub 40 min to chyba nie ma jakiś przeciwskazan do podania sloiczka i kaszki ?!
Ja podaje jeden posiłek rano ok 11.00 drugi kolo 20.00 dosyć spora odległość

Jeśli dziecko chce jeść więcej niż samo mleko to również uważam, że można podawać dwa posiłki stałe dzieciom. Wg mnie nie ma przeciwwskazań.

Tak pytam bo te wszystkie wytyczne co i kiedy podawać mówią, że chyba dopisać ok 9 miesiąca wprowadza się drugi posiłek.

Ale jeśli dziecko chce i nic mu się nie dzieje to chyba nie ma nic złego, żeby podawać dwa stałe posiłki.
Wydaje mi się że wszystko wg wyczucia nie zawsze to co piszą w książce czy też w poradnikach jest stałe i dotyczy każdego dziecka. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie.

Byłam z malym w piątek na szczepieniu pytałam swojego pediatry czy to aby nie za dużo ze dziecko je sloiczek i kaszkę do tego moje mleko i jabluszko to mi powiedziała ze dobrze ,bo maly ladnie na wadze przybral, nie mówiła ze za dużo wiec myślę że jest ok, Ja myślę że jeśli dziecko by nie robiło kupek i miałoby problem z załatwianiem się wtedy trzeba byłoby myśleć o zmianie diety puki co wszystko jest wporządku brzuszek nie jest wzdety kupki regularne 1x dzinnie czasem 2 wiec wszystko uważam ze jest wrzporządku. Mojej koleżanki dziecko jest w tym samym wieku i zjada tylko kaszkę do tego jest na mm , każde dziecko inaczej się rozwija i ma inne potrzeby jedno zje więcej inne zje mniej

Karolina mój Kacper je rano mleko, potem daje mu kaszkę (na mleku bądz już taką z mlekiem), potem obiad, potem deser i na kolację mleko z łyżeczką bądz dwoma kaszki.
według schematu dziecku od 7-8 miesiąca życia powinno jeść 3 posiłki mleczne a w to wlicza się właśnie kaszka na mleczku :wink: więc mój Kacper je 3 posiłki mleczne i dwa stałe (obiad i podwieczorek - deser)
a w 5 miesiącu to podawałam tylko jeden posiłek stały, a dopiero dużo później zaczęłam dokładać deser, a następnie kaszkę :wink:

U mnie maluchy zaraz będą mieć 7 miesięcy, ale nie jedzą według schematu. Dla mnie on jest śmieszny, trzy razy mleko? Moje chłopaki w nocy jedzą raz po 180 ml, a w dzień kilka razy plus kaszka, deserek. Nieraz dodaję do kaszki kleik ryżowy, moje głodomory lubią pojeść. Czasem jedzą mniej a częściej.

Mój mały skończyl 4 miesiące ale czekam do 5 na podanie stałego posiłku

adamos bo moim zdaniem ten schemat prowadzi to wprowadzenia 5 porcji jedzenia. ja sie scgematu trzymam i wychodzi to kacprowi na dobre. 3 porcje posiłków mlecznych w zupełnosci mu wystaczaja :slight_smile: od 2 miesiaca jadł mi 6x dziennie a od około 4-5 tylko 5 razy dziennie

Oczywiście, że wszystko zależy od dziecka i jego potrzeb. Tak zapytałam bo ponoć organzim dziecka nie jest gotowy na wcześniejsze odżywianie. Że jelitka jeszcze nie trawią wszystkiego jak należy.
Mam nadzieję, że Was tym pytaniem nie uraziłam bo niemmiałam nic złego na myśli.

Każde dziecko jest inne i potrzebuje innego schematu żywieniowego. Jednym potrzeba w tym czasie więcej nabiału i mleczka a innym mniej a więcej posiłków stałych. Schematy są poglądowe i nie warto się do nich stosować w 100%

Karolina, ja uważam że można poczekać ze stałymi pokarmami. koleżanka rozszerzyła dietę dziecku jak miało ponad 3 miesiące! a ja poczekałam i pierwszą łyżeczkę dostał jak miał 4,5 miesiąca :slight_smile: za wcześnie źle ale i za późno również :slight_smile:

Dominika a ile Twój mały ma?

Adamos Kacper ma 11 miesięcy :slight_smile: