Przedszkole prywatne czy państwowe?

Proszę o zdanie na temat różnic jakie istnieją między Przedszkolem prywatnym a państwowym ?

Czy z praktycznego punktu widzenia jakieś sugestie ?

Zdecydowanie polecam przedszkole Państwowe

Myślę, że nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze żeby dobrze zajmowali się dzieckiem i mieli ciekawy program. W końcu przedszkole ma uczyć A nie być przechowalnią. Sama oslalam dziecko do państwowego . Choć chetnie poslalabym do prywatnego, które jest bliżej domu. Zadecydowaly finanse. Koszt prywatnego to ponad 500 zl więcej niż państwowego. Na szczęście się dostało! A nie jest to łatwe:-/

Finanse to największa uważam różnica między przedszkolem prywatnym a państwowym

Ja polecam PAŃSTWOWE !!zdecydowanie !!

To może ktoś przedstawi różnice pomiędzy państwowym a prywatnym. bo ja osobiście takich nie widzę (no poza finansami ale to nie ma wpływu na rozwój dziecka). I polecać to można ale same wiemy jakie są realia z dostaniem się. Chyba, że w waszych miastach nie ma z tym problemu. Większość miejsc zajmują samotne matki (beznadziejne kryteria !) - a później dzieci odbierane przez tatusiów :stuck_out_tongue:

Ja widzę różnice z własnego doświadczenia - córeczka chodziła do prywatnego przedszkola - niestety trafiła do miejsca gdzie w najgorsze upały - ponad 30 stopni wszystkie dzieci przebywały na dworze - Ponad 3godziny . Gdy ją odbierałam już miała objawy przegrzania organizmu … Poprostu brak profesjonalizmu, zrezygnowałam z tego miejsca, ponieważ boje się że takie „pomysły” są tam na porządku dziennym.

Uważam, że oddając dziecko pod opiekę do przedszkola powinno mieć zagwarantowaną proresjonalną opiekę przez wszystkie godziny jego pobytu tam !!

Radzę, żeby przed wyborem przedszkola czy żłobka zebrać porządny wywiad wśród znajmojcyh- samych kilka dobrych opinii w internecie nie wystarczy .

Dodam ze, gdy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C należy przebywac w najchłodniejszych pomieszczeniach,
unikac forsownego wysiłku fizycznego;
unikac wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
spędzac w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę.

Ale to chyba nie kwestia tego czy przedszkole jest prywatne czy państwowe. Po prostu panie były lekko nieodpowiedzialne. Moje dziecko chodziło do prywatnego i było cudownie. Gdyby nie stan mojego portfela to pewnie dalej by w nim było. Dostało się do państwowego (alleluja!!!) I zobaczymy jak będzie …

Tak , wszędzie mogą znaleźć się nieodpowiedzialni ludzie .
Jednak jak zaczęłam drążyć temat różnic między przedszkolem państwowym a prywatnym jest ich dużo.

Przedszkola państwowe w większości przypadków są lepiej zaopatrzone z sprzęt, przybory oraz zabawki, muszą przejść przez dużo kontroli.

Najistotniejszą różnicą jest wspomniany sposób finansowania i prowadzenia placówki. W przypadku publicznych zwykle jest to gmina lub samorząd, natomiast niepubliczne placówki są prowadzone przez osoby fizyczne.

Naprawdę współczuje