Oto kilka najważniejszych informacji ditycząctyczących przechowywania odciągniętego pokarmu, jego przechowywania oraz rozmrażania. Każda mam karmiąca piersią prędzej czy później będzie zmuszona (albo po prostu będzie potrzebować) chwili dla siebie.
Do dociągnięcia pokarmu najlepiej użyć laktatora i tutaj mamy dwie możliwości laktator ręczny lub laktator elektryczny. Mleko najlepiej zużyć w jak najkrótszym czasie po ociągnięciu. Jeżeli chcemy zrobić tzw zapasy taki produkt należy jak najszybciej schłodzić/zamrozić.
Możemy zlewać (a w razie potrzeby później zamrozić) mleka odciągane w ciągu 24 godzin. Jednak należy pamiętać że połączyć można tylko mleko o tej samej temperaturze. A więc najpierw odciągamy mleko wstawimy do lodówki (na tylną ścianę) później kolejne porcje schładzamy. Dopiero po kilku godz schładzania każdej z porcji możemy je zlać razem do jednego pojemnika i wówczas zamrozić lub pozostawić w lodówce.
Przechowywanie mleka
Przed przystąpieniem do odciąganjie mleka należy dokładnie umyć ręce oraz wypażyć/zdezynfekować sprzęt którym będziemy to robić.
Po odciągnięciu mleko w temperaturze pokojowej (ok 20-23°C) może być pozostawione na 4 - 6 godzin. Po 8 godzinach w mleku namnażają się bakterie. Nie są one zagrożeniem dla zdrowego donoszonego dziecka jednak lepiej zużyć mleko w jak najkrótszym czasie.
Lodówka:
5 dni jeżeli temperatura w lodówce wynosi pomiędzy 6-4 °C
do 8 dni gdy temperatura wynosi od 0°C do 4 °C pod warunkiem higienicznego odciągania pokarmu
Melko pozostawiane w lodówce może się rozwarstwiać. przed podaniem go dziecku należy delikatnie rozmieszać warstwy, do jednolitej konsystencji.
Po 24 godzinach przechowywania mleka zawartość witaminy C w nim maleje o ok 40 %
Zamrażarka
2 tygodnie w zamrażarce która znajduje się w lodówce (bez osobnych drzwiczek)
3 miesiące w zamrażarce oddzielnej
6-12 miesięcy w tzw. głębokim zamrożeniu (ok - 20 °C) Po 2 miesiącach mrożenia następuje dość istotna zmiana w składzie melka (obniża się stężenie witaminy C, zmniejszają stężenie trójglicerydów, umierają leukocyty, zmniejsza się liczba limfocytów). Mimo tego mleko nadal zachowuje wartości odżywcze.
Rozmrażanie
Zamrażane mleko rozmrażać można na kilka sposobów;
zamrożone mleko przekładamy do lodówki na 24 godziny (w temp ok 4 °C) po wyjęciu z lodówki należy podać takie mleko w ciągu 4 godzin (lub może przebywać w temp pokojowej przez 4 godziny)
mleko możemy pozostawić w temperaturze pokojowej do jego rozmrożenia, po takim rozmrożeniu mleko można przechowywać w lodówce do 24 godzin
W kąpieli wodnej w temperaturze nie większej niż 37 °C
lub pod bieżącą wodą, nie przekraczając 37 °C
Czego nie wolno robić:
Nie zamrażamy ponownie mleka raz rozmrożonego
Nie gotujemy Melaka ani nie ogrzewamy w zbyt wysokiej temp.
Ne wolno podgrzewać/rozmrażać mleka w mikrofalówce czy bezpośrednio na kuchence gazowej
Podgrzewanie/rozmrażanie mleka w zbyt wysokiej temperaturze powoduje nagłe namnażanie się bakterii (m.in. E. Coli) zmniejsza się ilość przeciwciał, oraz maleje poziom witamin (głownie wit. C)
Źródła:
- Breastfeeding during pregnancy: A systematic review G. López-Fernándeza,b,*, M. Barriosb,c, J. Goberna-Tricasd, J. Gómez-Benito .
- Warto karmić piersią I co dalej?, Magdalena Nehring-Gugulska ,
- Karmienie piersią w teorii i praktyce. Podręcznik dla doradców laktacyjnych, Magdalena Nehring-Gugulska , CNoL, warszawa 2017