Hej dziewczyny. Mam pewien problem. Jestem prawie dwa miesiące po porodzie i mam problem z moim pępkiem, ponieważ jest strasznie ciemny w środku, ciemno brązowy. W ciazy pępek był wypukły wiec nie było niczego widać , natomiast teraz wyglada strasznie…dodam jeszcze ze ogólnie skóra na brzuchu i nogach bardzo pociemniała, tzn tak pożółkła . Czy któraś z Pan miala podobna sytuacje ? Czy to zniknie? Czy sa jakieś preparaty na rozjaśnienie?
Co do skóry na nogach się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o pępek to u mnie także był po porodzie ciemny i blakł tak samo, jak blakła systematycznie linea negra na brzuchu
Katarzyna musisz poczekać ponieważ w Twoim organizmie szaleją jeszcze hormony i wszystkie zmiany muszą się wycofać ale to trwa. Jednak po jakimś czasie wszystko wróci do normy.
Już jestem ponad pół roku po porodzie i ciemniejsze miejsca(pępek,linia) jeszcze nie zniknęły.
ja mam linię tez, chco teraz znów jestem w ciązy, ale linia nie zbladła nawet w czasie miedzy, co do pepka, to pewnie podobnie dziala
U mnie podobnie z pępkiem. Był wypukły, teraz wklęsły ( szerszy niż był) i właśnie ciemny. A linia zbladła.
Kasiu czasem odbarwianie skóry może trochę potrwać. Wszystko jest zależne od tego jak szaleją poziomy hormonów w twoim organizmie. Do tego jeśli karmisz piersią może ten stan się przedłużyć.
U mnie trwało to około rok.
Naturalnym rozjasniaczem jest napar z rumianku oraz sok z cytryny. Myślę że nie zaszkodzi może delikatnie wspomóc jej rozjasnienie. Moja koleżanka codziennie przecierala pępek wacikiem nasaczonym sokiem z cytryny i po 3 miesiącach przebarwień nie było.
Kasiu miałam ten sam problem z synkiem i pępuszek dopiero teraz wygląda na ładny że tak powiem a synek skończył 10 miesięcy więc trochę czasu musiało minąć żeby kolor się wyrównał.
Jesli chodzi o skore na nogach (i cala reszte ciala) to winowajcą są nasze hormony Plamy powinny samoistnie zniknąc po jakims czasie (jest to sprawa indywidualna po jakim), jednak można sobie troche pomoc. W sklepach są dostepne preparaty na przebarwienia (choc ja wole apteczne) i regularne ich stosowanie daje fajne efekty, oczywiscie nie od razu, musimy uzbroic sie w cierpliwosc i systematycznosc
Rownież mozna przebarwione miejsca smarowac sokiem z cytryny, nie zapominajac pozniej o dobrym nawilzeniu tych miejsc, gdyz sama cytryna moze wysuszyc i podraznic skore. Z preparatów kosmetycznych mozemy wybrac te ktore zawierają: kwasy owocowe, kwa azelainowy, wit A, wit C, porzeczki, cytryne, natke pietruszki, grejfrut, lukrecja, morwa, betulina, kwas glikolowy, kwas salicylowy. Pomocne rowniez bedą peelingi, 1-2 razy w tygodniu, Jesli plamy bedą sie utrzymywala dluugi czas, mozna udac sie do salonu kosmetycznego na profesjolane zabiegi rozjasniające
Iwona Kasi chodzi raczej o jej pępek:) a nie dzidziusia:) Mój pępek też przez kilka miesięcy był przebarwiony, ale zeszło i wrócił do normy:)
Kasia nie masz sie co przejmowac, ja jestem prawie osiem miesiecy po porodzie, a dalej mam widoczna linie negra i troche ciemny pępek. Zaraz po porodzie pępek miałam bardzo ciemny, a z czasem ten kolor blaknie. Ja nic z tym nie robilam, znika samo z siebie:)
Iwona mojemu Antosiowi zrobił sie juz ładny pępuszek, gorzej z moim
NatkaF ja nie mam plam na nogach, tylko ogólnie moja karnacja sie zmieniła na lekko żółta, s mój pępek jest prawie czarny.
Dziewczyny dzieki za pocieszenie mam nadzieje ze to zniknie
zawsze mozesz próbowac rozjasniac cytryna lub ogórkiem jak piegi
Kasiu a to źle zrozumiałam ale mój synuś miał właśnie takie przebarwienie na pępuszku i automatycznie skojarzyłam sobie z tym
Jeżeli chodzi o pępek po ciąży to zasmucę Cię bo ja nadal mam brzydki, kolorowy a na dodatek linia w wzdłuż brzucha jeszcze nie zeszła a minęło przeszło 10 miesięcy od porodu i jest to raczej bardzo indywidualna sprawa odnośnie tego typu przebarwień na ciele.
Iwona nie martw się bo niektórym nawet do półtora roku po porodzie się to wyrównuje więc jeszcze może Ci się to zmienić.
Mi zdążyło się wyrównać i kolejne dzieciątko w drodze, więc pewnie znowu się pozmienia
Nie jesteś sama też mam ciemny pępek w środku jakby brudny od krwi. Pozostaje nam to szorować i czekać
Na wszystko trzeba czasu kochana, tym pępkiem się wcale nie martw dużo kobiet tak miało:) co do zmiany koloru skóry zapytałabym się na twoim miejscu lekarza, to on zdecyduje czy coś z tym robić czy może samo zniknie. A byłaś już może na pierwszej wizycie po porodzie?
Przebarwienie pępka zniknie kiedy burza hormonów minie. Pozdrawiam
Nie nie byłam jeszcze, wskazania były zeby iść w 6 tygodniu po porodzie, ale mój maz ma teraz popołudniówki w pracy a lekarz przyjmuje od 17. Nie mam z kim zostawić malucha wiec musze czekac do nasyepnego tygodnia az maz będzie miał zmianę na rano i wyedy pójdęz
Aha Kasiu rozumiem, nie zapomnij zapytać się o cytologię, ale pewnie o tym wiesz:) także czekaj kochana i wszystko się dowiesz:)