Witam, jakiś czas temu wyczyłam u synka powiększone węzły chłonne (karkowe). Udałam się na USG, wyszły powiększone wezły szyjne do 10mm, podżuchwowe, a także MOS pachowe i pachwinowe wszystko poniżej 10mm ok 6-7mm o zachowanej echostrukturze z widocznymi zatokami, radiolog nie widział nic niepokojącego, tak samo chirurg u którego byliśmy na konsultacji uznał, że są one odczynowe. Synek przezbył drobną infekcję jakiś czas temu objawiła się katarem i lekką chrypką po czym po dwóch dniach nie było już po niej śladu, wyszedł nam też pierwszy ząb w międzyczasie. USG było wykonane tydzień po infekcji, a trzy dni po USG pojawił się ząb. Około cztery tygodnie temu zakończyliśmy też leczenie oka, ponieważ przyczepił się rzęsistek. Około trzy tygodnie temu mieliśmy też szczepienie 5w1 i wzwb. Dzisiaj kontrolnie czyli tydzień po usg wykonałam morfologię proszę o interpretację: Leukocyty 7,79 Erytrocyty 4,12 Hemoglobina 10,7 Hematokryt 31,8 MCV 77,2 MCH26,0 MCHC 33,6 RDW-CV 14,0 RDW-SD 38 PLT 284 MPV 11,2 PDW 13,0 PCT 0,32 P-LCR 32,9 Limfocyty 5,26 Limfpcyty% 67,5 Neutrofile 1,49 Neutrofile% 19,2 Eozynofile 0,40 Eozynefile% 5,1 Bazofile 0,07 Bazfile%0,9 Monocyty 0,53 Monocyty% 6,8 IG 0,04 IG% 0,5 Proszę o interpretację wyników jestem zdenerwowana, że zaczyna się coś złego dziać, synek za kilka dni skończy 7 miesięcy.p
Catarina domyślam się że się denerwujesz ale moim zdaniem konsultowanie tu na forum lub w internecie wyników jest raczej nie na miejscu i mało wiarygodne. Radzę udać się z wynikami do lekarza.
Co do węzłów chłonnych to zupełnie normalne, że przy infekcji mogą się one powiększać i nieważne, czy dziecko ma pół roku, dwa lata, czy 10 lat. Mojemu synkowi po jednym zapaleniu oskrzeli powiększyły się węzły chłonne na szyi z obu stron i tak już zostały. Kontrole o laryngologa, pediatry i alergologa wskazały, że nastąpiło zwapnienie węzłów (czy jakoś tak) i są zupełnie niegroźne. Natomiast co do wyników, skonsultuj je ze swoim lekarzem-pediatrą. My nie jesteśmy od diagnozowania chorób i wyników morfologii krwi. A jakby Ci któraś z nas coś źle zasugerowała? Lepiej o takie rzeczy nie pytać w internecie.
Całkowicie zgadzam się z Magicznypazur wyniki badań koniecznie musi zinterpretować specjalista. Co do węzłów chłonnych mój starszy syn też tak miał że po infekcji mu się powiększyły węzły i tak zostało wizyty u specjalistów nie wykazywały nic niepokojącego tym bardziej że syn często miewał infekcje.
Catrina rozumiem Twój niepokój. Faktycznie sporo „chorób” się teraz nałożyło. Myśle ze internet to nie jest dobre miejsce do poszukiwania porad w zakresie zdrowia, zwłaszcza dziecka. Udaj się z wynikami do lekarza, który po przeprowadzeniu wywiadu odpowie na Twoje pytania i rozwieje wątpliwości. Zdrowia dla Twojego synka.
Catarina skonsultuj wyniki z lekarzem i nie martw się na zapas
Carina,my podobnie jak Ty, nie znamy się na odpowiednim odczytywaniu wyników badań.Część z nas również szuka odpowiedzi,sugesti w internecie w podobnych sytuacjach.Często to nie jest dobrym rozwiązaniem.Najlepiej zgłosić się bezpośrednio z wynikami do lekarza.Na wizycie , wszystko to co tutaj opisałaś, opowiedz.Myślę,że tam dowiesz się wszystkiego i przestaniesz się martwić.
Powielam zdanie dziewczyn , ja jak najszybciej udałabym się do pediatry jeżeli coś Cię nie pokoi od razu lepiej to sprawdzić. Ja też się nie znam, więc nie pomogę . Dzieci różnie przechodzą zeby u nas był katar .
Nie napiszę nic nowego. Podejrzewam ze juz nawet masz umówiona wizytę. Ja niestety tez jestem niecierpliwa i zawsze zanim udam sie do lekarza bo niestety żadko uda się umówić na wizytę tego samego dnia interpretuje wyniki w internecie. Wiem ze nie zastąpią wizyty u lekarza ale pomagają się jakoś przygotować. Mam nadzieje ze w Twoim wypadku jak zazwyczaj w moim będzie to tylko martwienie sie na zapas.
Zgadzam się z dziewczynami. Przy infekcji jak najbardziej mogą być powiększone węzły chłonne czy np wzrost leukocytow. Lekarz musi wyniki zinterpretować w oparciu o inne objawy.
Carina, konsultowalas wyniki? Jak tak to daj znać co powiedział.